Naslovna Novosti Ukrajinci potvrđuju videom: Ruski Su-30SM oborile snage za specijalne operacije pomoću MANPADS...

Ukrajinci potvrđuju videom: Ruski Su-30SM oborile snage za specijalne operacije pomoću MANPADS sistema

11
ukrajinci potvrđuju videom ruski su 30sm oborile snage za specijalne operacije pomoću manpads sistema
ukrajinci potvrđuju videom ruski su 30sm oborile snage za specijalne operacije pomoću manpads sistema
google news

Vojnici jedinice Snaga za specijalne operacije Odbrambene obaveštajne službe (GUR) Ukrajine uništili su ruski višenamenski borbeni avion Su-30SM gađajući ga MANPADS sistemom.

Incident se dogodio tokom operacije u Crnom moru, saopštila je pres služba Odbrambene obaveštajne službe Ukrajine (GUR).

Піке на глибину ― розвідники у Чорному морі знищили російський Су-30СМ

Tako su ruske trupe izgubile kontakt sa svojim borbenim avionom 11. septembra 2024. oko 5 sati ujutro, kao što smo već preneli, međutim tada se nije znao tačan uzrok.

Napominje se da je lovac Su-30SM pripadao 43. odvojenom puku pomorske avijacije Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, sa bazom na aerodromu Saki na Krimu.

Oruzjeonline.com je pre tačno jednog dana preneo, pozivajući se na ruske kao i zapadne izvore za praćenje avijacije na društvenim mrežama, da se uveče 10.09.2024., ruski lovac Su-30SM srušio u Crno more, u oblasnom moru koji se nalazi na pola puta između ukrajinskog grada Odesa i obale poluostrva Krim (oko 70 kilometara zapadno od rta Tarhankut).

Avion je nestao sa radara oko 23:40 nakon što je ispalio nekoliko projektila H-31P na ciljeve u regionu Odese.

Avion Su-30SM, koji je bio raspoređen na aerodromu Krimsk na Krasnodarskoj teritoriji, ispalio je četiri od šest raketa u njemu, nakon čega je kontakt sa njim izgubljen.

Što se tiče razloga pada ruske letelice, u početku je na društvenim mrežama kružilo nekoliko varijanti, koje nisu mogle biti proverene, te nismo ulazili u detalje.

Pre svega, bilo je reči o uništavanju aviona od strane protivvazdušne odbrane Ukrajine. Zatim se spekulisalo da je letelicu oborio ukrajinski borbeni avion F-16.

Na kraju, što su kasnije potvrdili ukrajinski izvori, rečeno je da je avion pogođen protivavionskim projektilom iz prenosivog lansera (MANPAD) koji su koristili vojnici GUR-a.

MANPADS (Man-Portable Air-Defence Sistems) su lako protivvazdušno oružje. Oni su dizajnirani da zaštite trupe na bojnom polju od letelica koji napadaju njihove položaje. MANPADS su namenjeni za nošenje i brzo raspoređivanje od strane kopnenih snaga, takođe su prilično jeftini, lagani, kompaktni i mobilni.

britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade vsu
britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade ukrajinske vojske

Otprilike tri sata nakon obaranja ruskog aviona, Rusi su pokrenuli operaciju potrage i spasavanja u kojoj su učestvovali avion An-26 i helikopteri Mi-8 i Ka-27.

„Popodne su Rusi javili komandi o karakterističnoj mrlji od avio goriva koja je pronađena u moru, 70 kilometara severozapadno od rta Tarhankut, a ubrzo nakon toga videli su olupinu uništenog aviona Su-30SM“, saopštili su iz Kijeva.

Vredi napomenuti da su prethodnog dana analitičari grupe Monitor izvestili o „nestanku” ruskog ratnog aviona iznad Crnog mora na Telegram kanalu koji prati aktivnosti ruske avijacije.

U noći 11. septembra, Rusi su pokrenuli veći napad dronovima na Ukrajinu. Prema ukrajinskim vazduhoplovnim snagama, Rusi su posebno pogodili Zmijsko ostrvo sa šest antiradar raketa H-31P iz vazdušnog prostora iznad Crnog mora.

Takve rakete se koriste protiv radara kao deo protivvazdušnih raketnih sistema, a mogu da gađaju i druge komunikacione sisteme.

suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva aleks beltjukov
suhoj su 30sm ruskog vazduhoplovstva

Uprkos gubitku aviona Su-30 tokom rata u Ukrajini, Rusija nastavlja da proizvodi takve avione u sopstvenim fabrikama. U avgustu je rusko Ministarstvo odbrane dobilo seriju novih višenamenskih borbenih aviona Su-30SM2.

11 KOMENTARA

  1. Otkriće se da NATO aktivno učestvuje u ratu Ukrajine sa Rusijom. Ali to sigurno vodi ka direktnom sukobu NATO i Rusije. Rusija to izbegava ali neće moći do veka da trpi provokacije… SAD će žrtvovati Evropu zarad svog ugleda. Spremajmo se za najgore !

    4
    2
  2. Nakon što su koristili igricu i rekli da je to njihov F-16 kako uništava Geren dronove, ne verujem ni malo. I to malo verbe što sam imao otišlo je u bestraga nakon njihovog očajničkog poteza.

    5
    2
  3. Jeste avion pao, prijavili su Rusi smrt oba pilota pre dva dana, ali ovaj snimak, ne kontam šta prestavlja, ako je nastao na brodu u nemirnom moru svaka čast opareteru na stabilnosti.

    2
    2
    • Daj bre prestanite lupetanjem. Zar vi nemate stida već morate jednu te istu laž godinama ponavljati? Imaj dignitet i poštovanje prema samog sebe pre svega i ne dozvoljavaj da iz očaja lupaš.

      6
      3
  4. Nigde na snimku se ne vidi pogodak i obaranje aviona!! A ZELENSKI PLAČE KAKO RUSI POGODILI CIVILNI BROD!!! SA NJEGA KE I OVAJ SNIMAK

    9
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version