Naslovna Novosti Su-30 VS F-16: Rusko vazduhoplovstvo dobilo novu seriju lovaca SM2 za „borbu“...

Su-30 VS F-16: Rusko vazduhoplovstvo dobilo novu seriju lovaca SM2 za „borbu“ protiv američkih “sokolova”

2
su 30sm2 nosi dve r 37m
su 30sm2 nosi dve r 37m
google news

Usred široke pažnje pokonjene ukrajinskim F-16, ruski mediji su izvestili o dolasku u njihovo vazduhoplovstvo nove serije unapređenih multifunkcionalnih lovaca Su-30, označenih kao Su-30SM2.

Ujedinjena avio-kompanija (UAC) saopštila je da su novi napredni multifunkcionalni lovci Su-30SM2 proizvedeni i isporučeni Ministarstvu odbrane Rusije, tačnije Vazdušno-kosmičkim snagama (VKS), navodi državni medij TASS.

Novi mlaznjaci, koje je razvila fabrika za vazduhoplovstvo u Irkutsku, podružnica UAC-a i deo državne korporacije Rostec, uspešno su završili i zemaljske i letne testove pre nego što su raspoređeni.

Ova isporuka označava prvu seriju Su-30SM2 za 2024. godinu, navodi Tass. Iako tačan broj aviona u ovoj seriji nije preciziran, prateći video snimak iz saopštenja za štampu UAC-a ukazuje na to da su isporučene najmanje dve jedinice.

Video snimak takođe prikazuje jedan od lovačkih aviona Su-30SM2 u akciji, prikazujući njegovo poletanje i kasniji let.

UAC je saopštio da je Fabrika vazduhoplovstva Irkutsk uspešno ispunila svoje proizvodne ciljeve za ove nove avione u okviru državne odbrambene narudžbe.

UAC je naglasio da Su-30SM2 predstavlja naprednu verziju aviona Su-30 koji se trenutno nalazi u službi Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Novi avioni imaju poboljšani paket elektronskih sistema, koji značajno povećavaju njihove borbene sposobnosti.

Među ključnim poboljšanjima, UAC ističe da Su-30SM2 sada imaju prošireni domet za otkrivanje i identifikaciju vazdušnih ciljeva.

Pored toga, unapređeni lovci su opremljeni naprednim preciznim oružjem koje može da gađa vazdušne, kopnene i pomorske ciljeve na udaljenosti od nekoliko stotina kilometara.

lovac su 30sm2 je u serijskoj proizvodnji ocekuje se novi kontigent
lovac su-30sm2

Ova modernizacija poboljšava operativnu efikasnost Su-30SM2, usklađujući se sa zahtevima koje je postavilo Ministarstvo odbrane Rusije. Takođe, nije otkrivena nikakva informacije o broju dodatnih mlaznjaka koji će biti isporučeni u narednim mesecima.

Su-30SM2 predstavlja značajan napredak u odnosu na svog prethodnika, Su-30SM. Aparat skoro udvostručuje domet detekcije i povećava ukupne borbene sposobnosti.

Ovaj unapređeni lovac je dizajniran da se efikasno bori sa savremenim sistemima protivvazdušne odbrane, uključujući napredne sisteme kao što je američki Patriot.

Najnoviji model uključuje najsavremenije radarske i oružane sisteme, za koje se navodi da značajno poboljšavaju sposobnost Su-30SM2 da angažuje i neutrališe sofisticirane mreže protivvazdušne odbrane.

Ruske tvrdnje naglašavaju da ova poboljšanja omogućavaju pilotima da izazovu i savladaju napredne sisteme protivvazdušne odbrane sa većom preciznošću i efektivnošću.

Posebno, Rusija je tvrdila da je vojna jedinica uspešno angažovala i gađala sistem Patriot samo tri dana nakon što je Su-30SM2 ušao u službu, demonstrirajući neposredan uticaj aviona na borbena dejstva.

Ruska vojska je prvi put dobila seriju teških lovaca Su-30SM2 krajem 2022. godine. Ovaj sled okolnosti odražava nastojanje da se operativne lekcije iz prethodnih misija integrišu u dizajn novog lovca. Su-30SM2 je zasnovan na dosadašnjim iskustvima iz Sirije.

Jedan od ciljeva Su-30SM2 da kombinuje snage serije Su-30 sa onima iz serije Su-35. Ova integracija je imala za cilj da pojednostavi logistiku i smanji izazove održavanja, na kraju poboljšajući operativnu efikasnost i isplativost.

Su-30SM2 je pozicioniran da igra ključnu ulogu u suprotstavljanju protivnicima kao što su ukrajinski F-16. U maju je prvi put primećen ruski Su-30SM2 koji nosi rakete vazduh-vazduh velikog dometa Vimpel R-37M.

Ove rakete su poznate po impresivnom dometu od preko 300 kilometara, što ih čini veoma efikasnim protiv ciljeva koji se brzo kreću. Raketa R-37M je stekla ogromnu reputaciju u tekućem sukobu između Rusije i Ukrajine, pri čemu se supersonični presretač MiG-31, naoružan istom raketom, pojavio kao nepremostiva pretnja ukrajinskim vazdušnim sredstvima.

su 30sm2
su 30sm2

Avioni MiG-31 opremljeni raketama R-37M uspešno su gađali i oborili nekoliko ukrajinskih aviona. Navedimo jedan od primera kada je u decembru 2023. raketa R-37M oborila ukrajinski lovac MiG-29, što je naglasilo operativnu efikasnost rakete. Nakon toga još nekoliko ukrajinskih pilota je nastradalo od iste ruske kombinacije, poput Vladislava Rikova i Denisa Vasiljuka.

Pored toga, očekuje se da će prisustvo aviona Su-35 opremljenih raketama R-37M značajno ojačati sposobnost Rusije da presretne i neutrališe ukrajinske krstareće rakete Storm Shadow/SCALP-EG.

Široko raspoređivanje lovaca Su-30 naoružanih ovim raketama dugog dometa u jedinicama ruskog vazduhoplovstva i pomorske avijacije povećalo bi kapacitet Rusije da efikasno presreće i angažuje vazdušne pretnje.

Napredna karakteristika rakete R-37M je njen ugrađeni sistem za podešavanje, koji smanjuje potrebu za kontinuiranim radarskim korekcijama od strane Su-30SM2 nakon lansiranja rakete.

2 KOMENTARA

  1. nemaju rusi avione
    to su gumene makete, baloni ofarbani i naduvani

    isto ko sto je S-300…. cevke za vodu obojene u zeleno i zavarene na kamion

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version