NaslovnaNovostiŠta će obavezni vojni rok koji treba da se u Srbiji aktivira...

Šta će obavezni vojni rok koji treba da se u Srbiji aktivira 2026. godine podrazumevati?

Naime, kako je predsednik Srbije izjavio da je aktiviranje obaveznog vojnog roka već u skupštinskoj raspravi na sednici o rebalansu budžeta koji će se desiti do desetog oktobra ove godine kada će sadržati i dodatna izdvajanja za služenje regruta u okviru obaveznog vojnog roka.

Inače inicijativu o vraćanju obaveznog služenja vojnog roka pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i podneo predsedniku Srbije predlog o tome još 4. Januara ove godine.

Prema rečima premijera Srbije Vučevića na osnovu istraživanja javnog mnenja u Srbiji postoji velika podrška za vraćanje obaveznog vojnog roka. 

Radi se o muškarcima od 20 do 30 godina koji bi služili obavezni vojni rok i podržavaju takvu odluku države.

Inače Hrvatska od 1. januara sledeće godine, takođe, ponovo uvodi vojni rok koji će trajati dva meseca, a koja je suspendovala obavezno služenje vojnog roka 2008. godine, dok je Srbija isto to uradila 2011. godine.

Sada služenje najavljenog obaveznog vojnog roka trebalo bi da traje 75 dana, odnosno dva meseca i 15 dana vežbe za sve punoletne muškarce do 30 godina.

Ranije je obaveznost bila opšta za sve regrute vojne obveznike, dok će sada verovatno ona biti zbog prigovora savesti ili korišćenjem ličnih veza ili izbegavana ili odlagana do isteka ove obaveze zbog starosti regruta. 

Kako u Vladi Srbije kažu da prigovor savesti i izbegavanje služenja vojnog roka služenjem u vrtićima, bolnicama i drugim civilnim ustanovama  ipak neće biti više moguće, jer će se ovaj prigovor koji se odnosi za nošenje oružja, neće odnositi i na izbegavanja života u kasarni.

Za sada još nije poznato da li bi regruti, ukoliko za to postoje uslovi, vojni rok služili u svom gradu ili bi bili raspoređeni širom Srbije.

Polaganje vojničke zakletve

Danas vojnici koji dobrovoljno služe vojni rok primaju mesečne naknade, koje se trenutno kreću oko 46.000 dinara, uz obezbeđeno vojno zdravstveno osiguranje, putne troškove, smeštaj, ishranu i odeću, što se može očekivati i da će svi ovi uslovi biti obezbeđeni počev od 1. januara 2026. godine po uvođenju obaveze služenja vojnog roka.

Što se same obuke vojnika tiče, ona bi trebalo da bude teorijska i praktična. 

Teorija bi obuhvatala osnove vojne taktike i tehnike, vojno pravo, prvu pomoć i samozaštitu, atomsko, biološko, hemijsku odbranu… 

Kada je reč o praktičnoj obuci, regruti bi naučili kako se rastavlja i sastavlja oružje, gađa iz različitog pešadijskog naoružanja, prošli bi borbu bez oružja i samoodbranu, kretanje i maskiranje na bojištu, kopanje rovova i izgradnju zaklona, preživljavanje u prirodi, prelaženje prepreka, a u zavisnosti od potreba mogla bi biti sprovedena i dodatna specijalistička obuka.

Individualna obuka vojnika uključuje sve navedeno od vatrene obuke, rukovanje naoružanjem, fizičku pripremu i pružanje prve pomoći, a nakon 15 dana individualne obuke, ona se nastavlja kroz kolektivni rad u odeljenjima, vodovima i četama. 

Obuka bi se intenzivirala u redovnom sastavu, s ciljem stvaranja jakih vojničkih kolektiva. 

Posle osnovne obuke, svake godine bi se sprovodile dodatne vežbe sa regrutima u njihovim ratnim jedinicama, jer sama obuka od 60 dana nije dovoljna da bi se vojnik obučio da deluje sinhronizovano sa ostalim pripadnicima jedinice, a to je osnova vojne taktike i preživljavanja u borbi.

Treba istaći da Služenje vojnog roka i obučenost građana nije samo za ratne, već i za mirnodobske uslove.

Srbija danas ima profesionalnu vojsku, koja broji  ukupno oko 37 hiljada pripadnika, ali tu spadaju i zaposleni u vojnim ustanovama, kao što je VMA, pa borbeni sastav pod oružjem čini oko 13 hiljada vojnika, a taj broj svakako nije dovoljan za odbranu u nekom potencijalnom ratu.

U javnosti i u Vojsci se takođe ističe da nijedna država ne dobija rat samo sa redovnim i aktivnim sastavom, već, kako je rečeno, rat dobija narod, odnosno rezervni sastav.

Zato je potpuno jasno da pošto će se za 15 godina nepostojanja obaveznog služenja vojnog roka u Srbiji izgubiti 15 generacija koja popunjavaju rezervnu odnosno ratnu vojsku i da Srbija bez ove vojske kao i bez ponovnog uvođenja službe civilne zaštite neće imati kapaciteta da se odbrani od potencionalnog agresora ubuduće.

26 KOMENTARA

    • Nece ni da pocne. Imam 3 sina treba da poginu kao nasa ostala deca zarad politickih ciljeva koje svoje sinove skoluju po Evropi i pozicija i opozicija, a moji ce da ginu. Hvala Bogu pa idemo odavde.

  1. I cela Srbija da moze da ratuje, ne bi bilo dovoljno da se odbranimo od bilo koga veceg od Bugarske. Nama je najpametnije da u rat ne ulazimo, jer gubimo i sa vojskom i bez nje. Takodje, koja je poenta povlaciti ljude sa posla da gube vreme u vojci gde nece nista korisno nauciti u vezi privatnog zivota i biti placeni smesne pare. Ako vec moraju, rok treba da se uvede za klince nakon zavrsetka srednje skole kad su puni energije i taman mogu da odrade ceo rok i da im ostane jos vremena od letnjeg raspusta pred fakultet, a taman da uzmu neku kintu.

  2. Bezite ljudi dok jos imate vremena 😉
    Da umirete za gamad , ja necu… ako Vucic posalje svog sina u prve redove , haha , necu ni tada ali volo bi to da vidim.

  3. Nama hakuju EPS, ne mozemo 2 meseca racun da dobijemo, podacima da pristupimo.
    Mislim da ce nama osim vojne biti potrebna mnoogoo ozbiljnija obuka i ucenje, da bismo mogli da se branimo, ako se uopste o tome radi.

    4
    1
  4. Nisi ti nosen u sve ćoške kad si se rodio . Prvo ste aminovali rasturanje vojske a sada bi da uvodite dvomesecnu 🤣🤣 za dva meseca ne mogu krevet i kasetu da skockaju. I gde ćete ih kad ste razbucali i prodali kasarne? I cime ćete ih hraniti kad sada jedu farmer- najjeftinije paštete , pasulj i kupus svaki dan ? Hoće li i poslanicka deca iskusiti čari šuge i gladi?

  5. Ako se uvede, nepravedno je da se neki ,, stariji” od 30 godina izvuku i njima lepo, a deca da budu obavezna i da završe vojsku i za njih. Uvesti obavezno služenje vojnog roka od 30 do 40 godine muškarcima jer su oni najzreliji za vojsku i u punoj snazi. Do 30 su relativno deca

    3
    17
  6. I devojke u vojsku.
    I Nacionalni dodatak ucesnicima rata.
    Kao sto su pevaci Koji su krv prolili po kafanama dobili naconalne penzije.

    13
  7. 😂 hahah 2 ipo meseca pa šta će da nauce za to vreme,da je makar 6 meseci ili više pa ima smisla,dodje im to ko letnji raspust 😅

    5
    14
    • Тачно. Никад од њих старе џомбе, старе куке. Гуштери, фазани, ремци…Слажем се: 6 месеци. Прво обука у наставним центрима, после прекоманде у јединице. И, добро шта ће им фалити ако, рецимо, примера ради, из Лесковца после обуке оду у неку јединицу у Зајечар. Можда није адекватно поређење, али ми који смо служили војни рок у ЈНА добијали смо прекоманде с краја на крај државе (ја, рецимо, Задар – ШРО, па Ниш (стажирање).

      • Postovani, imam zenu i dete i drugo dete na putu. Radim i izdrzavam porodicu, zivimo kao podstanari, samo od moje plate. Ova “naknada” ako je i bude, nije dovoljna ni za kiriju i racune, a deca ve verovatno karton da jedu. Tako da slobodno Vi sluzite i 5godina ako vam je po volji. Pozdrav!

        18
        1
  8. Ko misli da ce vojska nekoga da dovede u red, nema gram mozga. Ovo je razlog vise da se pobegne iz zemlje. Nemas nikakav posao sa fakultetom, ali zato dva meseca u vojsku da vratis taj cuveni dug. Hoces da ides u vojsku, idi slobodno, pusti nas normalne ljude da zivimo malo u ovoj bedi

    38
    8
    • @Borko/ Далеко си ти од нормале! И немаш ти куд да побегнеш (и теби слични) јер ће се неодазивање третирати као неплаћена казна тј. прекршај, а то ће да стоји у твом електронском досијеу, а овај нови систем уласка у Европу (тзв.ЕТИАС) чим види да имаш прекршај аутоматски те одбија за улаз, једино ћеш моћи код Шиптара на Косово! А можда за неодазивање будне и губитак неких грађанских права, нпр. неће фирме смети такве да запосле, или већ шта./ Независно од овога, да ли би војска хтела да прими нас старије у 60-им год. да поново служимо с обзиром да је плата 46 000, служио бих целу год (јер сам служио 18 месеци без кинте), и био бих спреман да поново ‘гудурам’ са оружјем у случају неког ратног белаја. Ајд поздрав! Не кукајте толико ко неке стрине и пи.кице!

      1
      13
  9. Vecina su zaposleni u stranim firmama. Bice zanimljivo kada ode na “odsluzenje vojnog roka” i dobije otkaz ili mu ne produze ugovor. Vecina imaju kredite za stan, kola … Neplacanjem rata izvrsitelj im oduzima. Ispada da AV zeli jos malo da namlati pare “za nasu decu”.

    30
    4
  10. Нисмо изгубили 15 генерација већ 30 јер сваке године једна генерација иде у пензију.

    3
    3
  11. И са њима и без њих ми се више не можемо одбранити,а да нас барем не преполове,све килаво ,лудо и глупаво,сито и напито,неморално и нечасно,жалосно али је тако.част изузетцима,али ми смо одавно на погрешном путу.опоравак је могућ али дуготрајан и болан.

    11
    7

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave