NaslovnaNovostiIsporuka balističkih projektila Fath-360 Rusiji dolazi uz, ko zna koje po redu...

Isporuka balističkih projektila Fath-360 Rusiji dolazi uz, ko zna koje po redu nove sankcije SAD prema Iranu

Američki državni sekretar Antoni Blinken optužio je u utorak Iran da isporučuje Rusiji projektile da pogode Ukrajinu “u narednim nedeljama” i najavio da će ove nedelje otputovati u Kijev sa svojim britanskim kolegom Dejvidom Lamijem.

„Rusija je sada dobila ove balističke rakete i verovatno će ih upotrebiti u narednim nedeljama u Ukrajini, protiv Ukrajinaca“, rekao je državni sekretar SAD na konferenciji za novinare u Londonu.

On je dodao da je desetine ruskih vojnika već obučeno u Iranu za upotrebu balističkih raketa Fath-360, koje inače imaju domet od 120 kilometara.

Blinken je dodao da će pod tim uslovima Sjedinjene Države i njihovi saveznici usvojiti nove sankcije Teheranu, posebno nacionalnoj avio-kompaniji Iran Air.

„Privatno sam upozorio Iran da bi ovaj korak predstavljao dramatičnu eskalaciju“, rekao je Blinken nakon što je Evropska unija u ponedeljak rekla da Zapad ima „verodostojne informacije“ o isporuci iranskih balističkih projektila Rusiji.

„Novi predsednik Irana i ministar spoljnih poslova više puta su izjavili da žele da nastave dijalog sa Evropom, da žele da se sankcije prekinu. Ali destabilizujuće akcije poput ovih imaće upravo suprotan efekat“, upozorio je Blinken.

fath 360
fath 360

Američki zvaničnik će ove nedelje otputovati u Ukrajinu sa britanskim ministrom spoljnih poslova Dejvidom Lamijem. „Mi smo najbliži saveznici, tako da mi je drago što putujemo zajedno, pokazujući našu posvećenost Ukrajini“, takođe je želeo da precizira Lami.

Francuska, nemačka i britanska vlada osudile su i „iranski izvoz i rusku kupovinu iranskih balističkih raketa“ i najavile da podržavaju zajedničke mere i usvajaju nove pojedinačne sankcije Teheranu.

„Odmah ćemo preduzeti mere da raskinemo naše bilateralne sporazume o vazdušnom saobraćaju sa Iranom“, saopštili su Pariz, Berlin i London.

„Pored toga, radićemo na identifikaciji pojedinaca i entiteta uključenih u iranski program balističkih raketa i transfer balističkih projektila i drugog oružja Rusiji. Takođe ćemo učiniti napore da Iran Air stavimo pod sankcije.”

Tri zemlje osuđuju ove isporuke, koje smatraju eskalacijom ruskog rata protiv Ukrajine. „Ova eskalacija, koju su izazvali i Iran i Rusija, predstavlja direktnu pretnju evropskoj bezbednosti“, kažu oni.

Iako idalje nigde zvanično nije potvrđena isporuka, pre neki dan, Iranski poslanik je već predvideo ovo i odgovorio: „Da, poslali smo balističke rakete u Rusiju, odavno trpimo maksimalne sankcije, pa šta?“

fath 360
fath 360

Govoreći o ovim raketama koje je Moskva mogla da dobije od Teherana, evo nekih karakteristika rakete Fath-360 koje su javno dostupne:

Težina lansiranja je 787 kilograma, težina bojeve glave je 150 kilograma, brzina leta iznosi 4 maha, sistem navođenja se sastoji od kombinacije inercijalnog sistema navođenja i satelitske navigacije. Poznato je da se ove rakete mogu označiti i kao BM-120.

Lanser sistema može da nosi do šest precizno vođenih raketa prilično malog prečnika. Rakete BM-120 su navodno dostupne sa visokoeksplozivnim fragmentacionim (HE-FRAG), prodornim ili kasetnim bojevim glavama.

Čini se da su rakete vođene inercionim navigacionim sistemom (INS) uz pomoć satelitskog navigacionog sistema. Treba napomenuti da je Fath-360 manja kopija projektila većeg dometa Fateh-110.

fateh 110
fateh 110

Na osnovu karakteristika Fath-360, takođe se može pretpostaviti da ove rakete Rusi mogu da koriste u borbama na istoku, za udare na položaje ukrajinskih trupa ili za udare na gradove na frontu kao što su Pokrovsk, Sumi ali i Harkov.

Koliko navodno raketa ima Iran kao i pregled kompletnog raketnog arsenala IRGC-a možete pročitati ovde.

10 KOMENTARA

  1. Britanija i Amerika , saveznici , zlo za čovečanstvo . Ma nemojte nam reci , Iran ne može da izvozi oružje u Rusiju a vi možete pa dokle mislite tako . Nećete dugo !

    23
    2
  2. Putko je ovo sve planirao od početka, da mu oduzmu 300 milijardi dolara i time finansiraju Ukrajinu, upad u Rusiju i 200hiljada izbeglica za sada, stotine hiljada mrtvih i ranjenih rusa, ogromno uništenje tehnika, uništena reputacija države i nekada jake vojske kao i mit o istom, ujedinjenu Evropu i NATO sa novim člancima taman kada su izgubili svrhu postojanja, odlazak 1,5 miliona mladih najsposobnijih i najumnijih ljudi, najnižu demografiju u istoriji, najveću smrtnost u istoriji zemlje, zaostatak u nauci i tehnologiji, sportu, kulturi i umetnosti itd itd, a tek ih čekaju ratne reparacije, post traumatic sindromi, ubistva i samoubistva, razoreni Da da, zacrtao je da mu oduzmu 300 milijardi dolara i time finansiraju Ukrajinu, upad u Rusiju i 200hiljada izbeglica za sada, stotine hiljada mrtvih i ranjenih rusa, ogromno uništenje tehnika, uništena reputacija države i nekada jake vojske kao i mit o istom, ujedinjenu Evropu i NATO sa novim člancima taman kada su izgubili svrhu postojanja, odlazak 1,5 miliona mladih najsposobnijih i najumnijih ljudi, najnižu demografiju u istoriji, najveću smrtnost u istoriji zemlje, zaostatak u nauci i tehnologiji, sportu, kulturi i umetnosti itd itd, a tek ih čekaju ratne reparacije, post traumatic sindromi, ubistva i samoubistva, razoreni brakovi i životi u zemlji sa najvećom stopom nasilja, bolesti i smrtnosi i najkraćim životnim vekom u Evropi, mrzi me dalje da pišem ima toga još i životi u zemlji sa najvećom stopom nasilja, bolesti i smrtnosi i najkraćim životnim vekom u Evropi, mrzi me dalje da pišem ima toga još

    3
    10
    • Nije ti dobra računica, Rusija vodi više ratova u Siriji, Libiji , U 90% Francuskih kolonija u Africi je završio posao!!! Štite Venecuelu, i dobar deo južne Amerike od napada USA!!! Ona se bori za multipolarni svet!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave