NaslovnaNovostiAbrams, Leopard 2 i Čelendžer: Koji je tenk prošao sa najvećim gubicima...

Abrams, Leopard 2 i Čelendžer: Koji je tenk prošao sa najvećim gubicima u Ukrajini, a koji „radi najbolje“

Ukrajina intenzivno koristi zapadne tenkove, iako za sve što su značajno uradili, odgovorni su tenkovi sovjetske proizvodnje, od kojih su mnoge isporučile države koje su nekada od SSSR dobile takvu opremu, te imale u svom arsenalu.

Pre dve godine bilo je nezamislivo govoriti o zapadnim tenkovima u Ukrajini. Na kraju su sponzori Kijeva poslali zapadne tenkove, od Leoparda 1 i modernijeg Leoparda 2 u raznim varijantama, do legendarnih američkih tenkova Abrams, pa čak i britanskog Čelendžera 2.

Međutim, mora se naglasiti da je njihov broj bio mali da bi bio odlučujući na frontu. Umesto toga, korišćeni su kao marketinški alat za podršku nastavka rata u Ukrajini. Za poređenje, uzmite u obzir da su SAD isporučile Ukrajini samo 31 tenk Abrams od najmanje 12.000 tenkova koje se nalaze u arsenalu američke vojske.

I pošto ne postoji nešto kao što često mediji nazivaju nepobedivim oružjem ili “wunderwaffe”, slike tenkova Čelendžer, Leopard ili Abrams koje su masakrirale ruske snage pojavile su se na internetu odmah nakon isporuka.

Ko je pretrpeo najviše gubitaka, u odnosu na broj isporučenih tenkova, a ko je prošao najbezbolnije?

Prema materijalu koji su objavile francuske službe iz Opeks360, a koji se pozivaju na podatke koje je zabeležio Oriks, podružnica Belingketa britanskih obaveštajnih službi, ukrajinski tenkovi su pretrpeli značajne gubitke, kao i ruski tenkovi.

Tako je, prema zapadnim službama, brojčano od 21 primljenog Leoparda 2A6 (18 iz Nemačke i 3 iz Portugala) 12 uništeno, oštećeno ili napušteno.

Istu sudbinu je delio 21 Leopard 2A4 od do sada isporučenih 40 (14 iz Poljske, 8 iz Kanade, 8 iz Norveške i 10 iz Španije). Međutim, oni će biti zamenjeni, pri čemu Madrid u martu najavljuje donaciju od 19 dodatnih jedinica, a Holandija i Danska isporuče još 14.

Švedska varijanta Leoparda 2, Stridsvagn 122, pretrpela je najviše gubitaka: od 10 isporučenih, 7 je uništeno, oštećeno ili napušteno, tvrde zapadni mediji.

U poslednje vreme se mnogo govori o katastrofi sa tenkovima M1A1 Abrams SA.

od 23. novembra do danas u zoni sukoba u ukrajini unisteno je 14 od 31 americkog tenka m1a1sa

31 tenk koji je isporučen Ukrajini u septembru 2023. godine ušao je u borbu kasno. Po nalogu vlasnika, skrivan je do poslednjeg trenutka. Prvi Abrams je devastiran u februaru, u bitkama kod Avdijevke. Od tada, 13 drugih tenkova doživjelo je istu sudbinu, prema podacima zapadnih OSINT stručnjaka.

U aprilu je ukrajinski generalštab odlučio da povuče tenkove M1A1 Abrams sa linije fronta, zbog municije na daljinsko upravljanje. Američki vojni zvaničnik je objasnio da Ukrajinci „nisu usvojili taktiku koja bi tenkove Abrams mogla učiniti efikasnijim“, ignorišući „pristup kombinovanim naoružanjem“, piše Opeks360.

Tenk M1A1 Abrams je „izuzetno dobro zaštićen od direktne vatre drugih borbenih vozila“, ali nije dizajniran da bude zaštićen od napada odozgo, kao što su oni sa protivtenkovskim vođenim projektilima ili kamikaza bespilotna letelica, prokomentarisao je general Džefri Norman, odgovoran za Program modernizacije tenkova u vojsci SAD.

Na kraju, izgleda da prema tvrdnjama zapadnih službi Challenger 2 radi najbolje, gde tvrde samo dva izgubljena tenka od 14 isporučenih.

Međutim, nije poznato koliko ih je zapravo bilo angažovano u borbi, pogotovo što njihov motor od 1200 KS “nije dovoljno snažan da obezbedi izuzetnu pokretljivost na teškom terenu”.

„Zaglavi se u blatu jer je pretežak“, svedočio je u martu ukrajinski oficir. Takođe, “tada je samo 50% njih bilo operativno”, podsećaju francuski obaveštajci u pokušaju da relaksiraju stvar.

Prostim korišćenjem pretrage na našem sajtu ili ukoliko u Guglovoj pretrazi upišete site:oruzjeonline.com pa potom ime nekog od ovde pomenutih tenkova, naćićete foto i video dokumentaciju u kojoj se ovde iznesene brojke ne poklapaju sa našim.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave