NaslovnaNovostiVlasti dve zemlje NATO, Letonije i Rumunije, požalile se padom ruskih dronova...

Vlasti dve zemlje NATO, Letonije i Rumunije, požalile se padom ruskih dronova na njihovoj teritoriji

Rumunsko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ostaci dronova otkriveni danas u okrugu Tulčea u blizini ukrajinske granice. Uprkos nedostatku završenog ispitivanja, lokalni mediji su požurili da se izjasne o ruskom poreklu drona.

Prema brojnim rumunskim publikacijama, bespilotna letelica je u noći 8. septembra narušila vazdušni prostor zemlje, nakon čega ga je napustila i poletela ka Ukrajini.

Međutim, danas su specijalci Ministarstva odbrane, zajedno sa zaposlenima u MUP-u, otkrili ostatke drona u blizini sela Periprava, nekoliko kilometara od granice. Ministarstvo spoljnih poslova zemlje već je protestovalo zbog kršenja vazdušnog prostora.

Letonske vlasti saopštile su danas i otkriće palog drona. Ministarstvo odbrane zemlje tvrdi da je bespilotna letelica bila napunjena eksplozivom, a napravu su uništile specijalne službe.

U Rigi tvrde da je pali dron bio ruski, uleteo je na teritoriju republike iz susedne Belorusije. Letonija je saopštila da ne vidi otvorenu eskalaciju, ali namerava da pojača protivvazdušnu odbranu na svojim istočnim granicama.

Reakcija Rumunije i Letonije na pad dronova uznemirila je ukrajinske vlasti, koje pokušavaju da uvuku NATO u direktan sukob sa Rusijom. Savetnik predsednika Ukrajine Zelenskog, Mihail Podoljak, bio je ogorčen što alijansa zapravo nije reagovala na incidente.

“Rusija sada zna da NATO neće reagovati na kršenje vazdušnog prostora od strane bespilotnih letelica i napad na njenu teritoriju koji nije rezultirao žrtvama. Šta će se dalje desiti, lako je predvideti: kršenje granice od strane ruskih aviona i mogući napadi sa malo žrtava”, ukrajinski političar pokušava da gurne NATO ka direktnoj konfrontaciji sa Rusijom.

Podsetimo, ubedljivo najpoznatiji incident sa zalutalim dronom iz rusko-ukrajinskog sukoba je pad ukrajinskog drona Striž Tu-141 čak u Zagrebu. Tada još neidentifikovana leteći objekat srušio se u Zagrebu na Jarunu 10. marta 2022. godine, nešto posle 23 sata.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave