NaslovnaNovostiPrvi zabeležen slučaj: U Ekvadoru, kamikaza dron napao zatvor prepun zatvorenika visokog...

Prvi zabeležen slučaj: U Ekvadoru, kamikaza dron napao zatvor prepun zatvorenika visokog ranga

U Ekvadoru, zatvor La Roca, gde se nalaze zatvorenici visokog ranga, uključujući bivšeg potpredsednika zemlje Horhea Glasa, napadnut je dronom.

Prema preliminarnim podacima, napad su organizovale lokalne kriminalne grupe, čija je aktivnost poslednjih meseci izazvala ozbiljnu zabrinutost vlasti.

Vlasti su saopštile da je napad osujećen, ali su nezavisni izvori odbacili te tvrdnje, rekavši da je dron stigao do zatvorskog područja, što ukazuje da je bezbednost objekata i dalje ugrožena.

“Dron je presretnut dok je leteo iznad zatvora maksimalne bezbednosti”, navodi „Bezbednosni blok“, jedinica policije i vojnika koja se bori protiv trgovine drogom.

Dron je leteo sa namerom da se “onesposobi” zatvor, koji može da primi oko 100 zatvorenika, navodi grupa u saopštenju.

Incident dolazi usred sve intenzivnijeg obračuna sa organizovanim kriminalom u Ekvadoru, gde je upotreba dronova postala sve popularnija među kriminalnim grupama za napad na strateške ciljeve i demonstriranje moći.

Zatvor La Roca, koji se nalazi u blizini grada Gvajakila, nedavno je privukao pažnju jer su u njemu smešteni ljudi optuženi za korupciju i druga teška krivična dela.

Bivši predsednik Glas je uhapšen pod optužbom za korupciju 5. aprila u meksičkoj ambasadi u Kitu gde je potražio utočište. Upad snaga bezbednosti Ekvadora na ambasadu da bi ga uhvatili doveo je do prekida diplomatskih odnosa između dve zemlje.

Prošlog meseca Meksiko je zatražio da Glasu bude dozvoljeno da ode na „bezbedno mesto” u treću zemlju zbog njegovog „kritičnog” zdravstvenog stanja.

la roce zatvor nakon udara drona
la roce zatvor nakon udara drona

Zatvori u Ekvadoru, od kojih su mnoge preuzele narko-bande, pod vojnom su kontrolom od januara, kada je predsednik Danijel Noboa proglasio stanje „unutrašnjeg oružanog sukoba” u obračunu vlade sa organizovanim kriminalom.

Do toga je došlo nakon posebno brutalnog talasa nasilja u nekoliko delova Ekvadora, izazvanog bekstvom iz zatvora jednog od najmoćnijih šefova kriminalnih bandi u zemlji.

Šef Ujedinjene komande Oružanih snaga Ekvadora Haime Vela Eraso rekao je početkom godine u video poruci da se kriminalne grupe sada tretiraju kao vojne mete. Ovo je usledilo nakon dekreta predsednika Danijela Noboe da se „neutrališu“ 22 bande sa desetinama hiljada članova.

Zaoštravanje situacije u Ekvadoru postalo je posebno primetno nakon smelog incidenta u studiju televizije TC u Gvajakilu, gde su maskirani naoružani kriminalci pretili voditelju uživo i zahtevali od policije da se povuče. Potom je usledio talas masovnih egzekucija sa obe zaraćene strane.

Nekada smatran bastionom mira u Latinskoj Americi, Ekvador je upao u krizu brzim širenjem transnacionalnih kartela koji koriste njegove luke, uglavnom Guaiakuil, za slanje droge u Sjedinjene Države i Evropu.

Nakon svrgavanja Glasa, novi predsednik Noboa prihvatio je zahtev SAD i potvrdio da će prebaciti ekvadorsko sovjetsko oružje u SAD, kako bi potom bilo isporučeno Ukrajini.

wagner bm 21 grad mlrs
bm 21 grad mlrs

Danijel Noboa je u intervjuu datom TV stanici Ekvavisa najavio da će serija vojne opreme biti prebačena u SAD, a Ekvador će u zamenu dobiti savremenu vojnu opremu vrednu oko 200 miliona dolara.

2 KOMENTARA

  1. Lepo sam ja napisao pre godinu dana, ukrainci su otvorili pandorinu kutiju upotrebom lakih dronova u terorističke svrhe, sad svaka budala koja ima para može da kupi dron u radnji i da napravi neko ozbiljno sra..e negde.

    • ovo nisu bydale, i treba sile represalije da raketiraju,nikome države ni parazitski sistemaši nisu potrebni, to su najgori ljudi, i baš zbog njih imamo negativnu demografiju, krize i ratove. Osloboditi zatvorenike!!!

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave