NaslovnaNovostiOružani sukob u Ekvadoru: Čak 22 kriminalne bande u ratu protiv vojske...

Oružani sukob u Ekvadoru: Čak 22 kriminalne bande u ratu protiv vojske – situacija alarmantna [18+ VIDEO]

Ekvador doživljava neviđeni porast kriminalnih aktivnosti, na šta je vlada zemlje odgovorila proglašavanjem režima unutrašnjeg oružanog sukoba.

Šef Ujedinjene komande Oružanih snaga Ekvadora Haime Vela Eraso rekao je u video poruci da se kriminalne grupe sada tretiraju kao vojne mete. Ovo je usledilo nakon dekreta predsednika Danijela Noboe da se „neutrališu“ 22 bande sa desetinama hiljada članova.

„Nećemo se povlačiti niti pregovarati“, naglasio je admiral.

Zaoštravanje situacije u Ekvadoru postalo je posebno primetno nakon smelog incidenta u studiju televizije TC u Gvajakilu, gde su maskirani naoružani kriminalci pretili voditelju uživo i zahtevali od policije da se povuče.

Policija je uspela da privede nekoliko uljeza i evakuiše ljude iz studija. Tužilaštvo će napadače optužiti za terorizam.

Situacija je eskalirala nakon serije zatvorskih nereda i bekstva vođe jedne od najvećih bandi, nakon čega je Noboa proglasio 60-dnevno vanredno stanje.

U noći 9. januara u gradovima širom zemlje, uključujući Gvajakil, dogodili su se neredi, paljevine automobila i autobusa i eksplozije improvizovanih eksplozivnih naprava.

Osam ljudi je poginulo, a još dvoje je povređeno u neredima u Gvajakilu, saopštila je policija. Takođe u gradu Nobolu ubijena su dva policajca.

Vlasti u Kitu, glavnom gradu Ekvadora, pojačale su mere bezbednosti i pozvale da se vojska rasporedi radi zaštite strateških lokacija.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave