NaslovnaNovostiKinesku nuklearnu podmornicu, koja može da zbriše čak i pojedine države, odaje...

Kinesku nuklearnu podmornicu, koja može da zbriše čak i pojedine države, odaje buka

Kina trenutno koristi klasu podmornica Jin (Tip 094), veoma smrtonosnu i impresivnu vojnu platformu, ali njen program se suočava sa značajnim poteškoćama.

Klasa Jing (tip 094) je deo kineske nuklearne trijade, a opremljena je zloglasnim balističkim raketama JL-2 i JL-3.

Iako nose teško naoružanje, procenjuje se da ih glasna buka koju prave tokom plovidbe čini ranjivim metama američke mornarice.

Da li su Sjedinjene države ugrožene?

Podmornice tipa 094, klase Jin, su primarne podmornice nosača balističkih projektila kineske mornarice, što znači da su sposobne da pokrenu nuklearne napade na neprijateljske ciljeve.

Prva podmornica je puštena u rad 2007. godine, dok danas kineska mornarica ukupno ima 6 ovakvih jedinica.

podmornica jin (tip 094)
podmornica jin (tip 094)

Tip 094 ima nuklearni pogon i dele mnoge zajedničke spoljašnje elemente sa klasom Delta III iz Sovjetskog Saveza, koja je razvijena 1970-ih. Međutim, kineske su manje veličine i stoga nose lakše naoružanje.

Najstrašnija, za Zapad, karakteristika Jin klase je naravno njena vatrena moć.

Svaka podmornica tipa 094 može biti opremljena sa 12 kineskih interkontinentalnih balističkih raketa lansiranih sa podmornica JL-2. Veruje se da ovo oružje, zvanično nazvano Julang-2, nosi nuklearnu bojevu glavu i ima domet do 9.000 kilometara.

Iako sa ovim dometom raketa JL-2 ne može doći do kopna SAD (ako je lansirana sa tačke blizu Kine), ona može ugroziti Havaje, Guam i Aljasku.

Naravno, prošle godine su neki izvori tvrdili da je klasa Jin opremljena najnovijim i najnaprednijim kineskim balističkim raketama JL-3, koje mogu da pogode neprijateljske ciljeve na maksimalnoj udaljenosti od 12.000 kilometara.

Ako su ovi izveštaji tačni, onda je kopno SAD u opasnosti čak i od podmornica tipa 094 koje plove u kineskim teritorijalnim vodama.

Tokom godina Kina je zamenila mnoge sisteme klase Jin novijim i modernijim komponentama. Zbog ove modernizacije, nadograđena plovila se često nazivaju tipom 094A. Naravno, zapadni stručnjaci smatraju da su danas u funkciji samo dve takve jedinice.

Konačno, kao što smo pomenuli gore, najveći nedostatak Tipa 094 je veliki zvučni otisak koji proizvode, jer to omogućava američkom sonaru da lako, i sa veće udaljenosti otkrije kineske podmornice. Veruje se da je buka koju prave čak veća od sovjetskih klase Delta III (667BDR Kalmar).

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave