NaslovnaNovostiHolandija ukida ograničenja na upotrebu naoružanja za Kijev, lovci F-16 takođe nemaju...

Holandija ukida ograničenja na upotrebu naoružanja za Kijev, lovci F-16 takođe nemaju ograničenja dometa

Holandija želi da ‘probije led’ i daje Ukrajini dozvolu da se njeno oružje koristi za udare duboko na rusku teritoriju

Ukrajinske snage moraju samo da se “pridržavaju međunarodnog prava”, navodi se dok ministar odbrane Holandije, Ruben Brekelmans, ohrabruje ostale sponzore Kijeva da preduzmu isti korak.

„Ukrajina ima pravo na samoodbranu. A ako je zemlja napadnuta iz pograničnih područja ili sa ruskih aerodroma, može da gađa vojna postrojenja. Isto važi i za neprijateljske rakete – oni mogu da budu presretnuti našim oružjem (koje Ukrajini isporučuje Holandija) iznad Rusije“, rekao je ovaj ministar, a prenosi nemačko glasilo Frankfurter Algemajne Cajtung.

Brekelmans je takođe dodao da „međunarodno pravo nije ograničeno daljinom“ i da „pravo na samoodbranu ne prestaje 100 kilometara od granice“.

„Nismo nametnuli nikakva operativna ograničenja udaljenosti Ukrajini “, rekao je on.

Ministar je naveo da dozvola za udar na Rusiju direktno cilja i borbene avione F-16 koje Holandija prebacuje Ukrajini.

zapad ne odustaje od f 16 u ukrajini kanada počinje obuku prve grupe pilota, dok holandija prenosi rakete za lovca u kijev

Pored toga, Brekelmans je pozvao druge zapadne zemlje da ukinu ograničenja na upotrebu oružja koje isporučuju Ukrajini. Nekoliko dana ranije, stav Holandije u pogledu upotrebe svog naoružanja na ruskoj teritoriji je i dalje bio dvosmislen.

Ministar Brekelmans je 6. septembra na sastanku Kontakt grupe za odbranu Ukrajine izjavio da će Holandija obezbediti opremu i materijale za održavanje lovaca F-16 doniranih Ukrajini, kao i rakete vazduh-vazduh koje je letelica može koristiti za odbranu ukrajinskog vazdušnog prostora.

Podsetimo, Holandija je takođe u procesu snabdevanja Ukrajini “elementima PVO baterije Patriot”.

Udar duboko u rusku teritoriju

Poslednjih meseci, zvaničnici u Kijevu su u više navrata pozivali zapadne partnere da dozvole korišćenje zapadnog oružja za napade na vojna postrojenja i vazdušne baze duboko unutar ruske teritorije.

Takvi zahtevi su posebno intenzivirani nakon što je ruska vojska u maju pokrenula ofanzivu u oblasti Harkova i pojačala svoje bombardovanje raketama i navođenim vazdušnim bombama.

Većina evropskih zemalja podržala je takav zahtev i dozvolu, ali su se SAD i Nemačka izjasnile protiv takvih udara, strahujući od eskalacije neprijateljstava.

Konkretno, SAD su zvanično dozvolile upotrebu svojih raketa isključivo u zoni od 100 kilometara, u blizini državne granice Ukrajine sa Ruskom Federacijom, tvrdi kijevski medij RBC Ukrajina.

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je 6. septembra da su Rusi pomerili svoje avione izvan dometa ATACMS raketa i da njihova upotreba od strane ukrajinskih trupa neće pomoći da pogode aerodrome.

Stav Nemačke da odbija da isporuči svoje rakete vazduh-vazduh Taurus ukrajinskom vazduhoplovstvu se nije promenio, a Berlin strahuje da će one biti iskorišćene za napad na Moskvu.

taurus storm shadow scalp
taurus storm shadow scalp

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je 7. septembra da među saveznicima nema konsenzusa o ukidanju ograničenja na udare dugog dometa, ali da Ukrajina radi na ukidanju tih ograničenja.

U vesti iz naslova konkretno, Holandija zapravo samo ponavlja svoju odluku da dozvoli Ukrajini da koristi oružje kao što je F-16 za svoje udare u Rusiji. Ono što bi zaista bilo relevantno za Kijev bilo bi zeleno svetlo SAD, jer svi znamo ko mora da se pita za sve.

2 KOMENTARA

  1. Kakva ograničenja kakvi bakrači , treba omogućiti ODMAH žrtvi , napadnutoj suverenoj Ukrajini , SVA MOGUĆA SREDSTVA da se uspešno obrani od ruskog zločinačkog agresora !A ruski zločinci , ako im to ne odgovara , neka napadnu Armiju NATO ,pa će da vide čija majka crnu vunu prede !

  2. Sramota kako se tumači međunarodno pravo kada im nešto ne odgovara. Zna će Rus da iskoristi vaše prljavo tumačenje međunarodnog prava u budućnosti, kao i uvjek.

    10
    3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave