NaslovnaNovostiBombarder Su-24 na testovima ukrajinske verzije UMPK, kompleta vazdušne bombe sa navođenjem...

Bombarder Su-24 na testovima ukrajinske verzije UMPK, kompleta vazdušne bombe sa navođenjem [VIDEO]

Ukrajinski inženjeri nastoje da usvoje tehnologije koje koriste ruske trupe. Konkretno, Kijev je pokazao rad na implementaciji sopstvenog kompleta univerzalnog modula za kontrolu i korekciju (UMPC) za vazdušnu bombu.

Kao što je poznato, stvaranjem ovih modula značajno su proširene mogućnosti ruskih bombardera, koji mogu da izvode bombardovanje bez ulaska u domet protivvazdušne odbrane.

Ruski piloti Su-34 svakog dana bacaju desetine “jedrećih” bombi od 250 kg do 3 tone na ukrajinska utvrđenja i druge ciljeve.

Kao što se vidi na ukrajinskom snimku, frontovski bombarder Su-24 se koristi kao nosač.

Sudeći po veličini municije, Kijev je svoje bombe sa dodatim modulima prilagodio za bombu kalibra 500 kg, što svakako može da predstavlja problem Moskvi.

Međutim, s obzirom na izuzetno mali broj aviona Su-24 kojima raspolažu Oružane snage Ukrajine, masovna upotreba takve municije je nemoguća. Napomenimo da ukrajinski resursi ne saopštavaju rezultate testiranja avio bombe.

Napominjemo da piloti Oružanih snaga Ukrajine već koriste “klizne” bombe, međutim u pitanju su one zapadne proizvodnje. Zapad je Ukrajini obezbedio određeni broj bombi JDAM-ER i GBU-39/B, za čiju upotrebu su prilagođeni postojeći ukrajinski lovci sovjetske proizvodnje MiG-29.

Istovremeno, stare bombe sa dodatim kompletima za navođenje i krilima su drastično jeftinija opcija od visoko preciznih raketa. Pohvale svakako da zaslužuju ruski inženjeri koji su za kratko vreme uspeli da adaptiraju UMPK modul na bombe od 250 do čak 3000 kg.

Rusi uglavnom koriste stare vazdušne bomba sovjetske proizvodnje. Razvijena je tokom Drugog svetskog rata i široko je korišćena u posleratnim godinama. Bomba u zavisnosti od kilaže ima veliku razornu moć i korišćena je za uništavanje velikih objekata i širokih površina.

Pričvršćivanjem krila i navigacionih kompleta na FAB bombe od 500, 1.000 i 1.500 kilograma, Rusi su relativno brzo uspeli da proizvedu municiju analognu američkim JDAM i francuskim kliznim bombama Hammer, koje ukrajinske snage koriste.

u ukrajini prvi put primecen lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer
lovac mig 29 sa francuskom vodenom bombom hammer

Dakle, Rusija je do sada razvila i koristila UMPK komplete za razne bombe iz porodice FAB. Sa ovom municijom, koju su često koristili sa udaljenosti od 40 do 70 km, ruski lovci-bombarderi mogli su da pojačaju svoja dejstva bez rizičnog izlaganja ukrajinskoj protivvazdušnoj odbrani.

Za kakvo rešenje i adaptaciju koje bombe su u Kijevu upotrebili za ove testove, nismo uspeli da saznamo. Najavu da Ukrajinci počinju da ugrožavaju Ruse sopstvenim vođenim bombama poput američkih JDAM i ruskih UMPK, objavili smo u junu mesecu.

Načelnik vazduhoplovne komande Oružanih snaga Ukrajine Sergej Golubcov izjavio je tada da Kijev razvija sopstveni analog ruskog UMPK (unifikovani modul planiranja i korekcije) i američkog JDAM-ER.

2 KOMENTARA

  1. Pitam se zašto nisu snimili kako ispušta bombe? Zbog toga što lete samo ko zna gde. Lete li prema Rusiji na tu visinu, zadnje će im biti.

    5
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave