Naslovna Novosti Nakon Iskandera i Kindžali proganjaju NATO kadar u Ukrajini: Posle centra za...

Nakon Iskandera i Kindžali proganjaju NATO kadar u Ukrajini: Posle centra za obuku u Poltavi, na udaru Lavov

1
kh 47m2 kinzhal
H-47m2 kindzal na lovcu presretaču MiG-31K
google news

Vazdušno-kosmičke snage Rusije (VKS) su noću izvele masovni napad na ciljeve na teritoriji Ukrajine. U operaciji su učestvovali strateški raketni bombarderi Tu-95MS, koji su poleteli sa aerodroma Olenja i izvršili napade krstarećim raketama na različite ciljeve.

Istovremeno, bespilotne letelice kamikaze „Geranijum” lansirane su u zapadne regione Ukrajine, što je omogućilo preopterećenje ukrajinskih sistema PVO.

Prema poslednjim ruskim podacima, kao rezultat udara na vojne ciljeve u Lavovu, eliminisana je velika grupa stranih plaćenika.

Navodi se da su se nalazili na jednoj od lokacija koje se nalaze skoro u centralnom delu grada. Tačni detalji operacije ostaju nepoznati, ali Telegarmom se širi informacija da je udar izveden hipersoničnim projektilima Kindžal.

Ukrajinski informativni resursi takođe su potvrdili činjenicu napada i mogućnost upotrebe Kindžala, ali još nema zvanične potvrde o ovoj činjenici iz Rusije.

Međutim, prema dosadašnjem iskustvu, ovakav izbor oružja mogao bi biti diktiran željom da se pogodi cilj istakutnog značaja sa velikom preciznošću i vrlo brzo.

Što se tiče stranih plaćenika, a prema istim informacija, onda je preliminarno, reč o plaćenicima iz Francuske i Poljske, koji su trebalo da obezbede obuku za ukrajinsku vojsku. Podsetimo, pre samo dva dana u udaru po centru za obuku u Poltavi stradao je veliku broj vojnika.

Strateški bombarderi izveli su raketni napad velikih razmera na zapadne regione Ukrajine

Kako stiže iz ruskih izvora vesti, operacija je bila koordinirana po prirodi, gde su bombarderi i udari dronova bili dizajnirani da unište ključne vojne i infrastrukturne objekte na ukrajinskoj teritoriji.

Kao rezultat kombinovane upotrebe različitog naoružanja, ukrajinska protivvazdušna odbrana našla se u teškoj situaciji, što je, prema brojnim izvorima, dovelo do određenih neuspeha u radu odbrambenog sistema.

Lansiranja bespilotnih letelica kamikaza „Geran“ u pravcu zapadnih regiona Ukrajine stvorila su dodatne poteškoće ukrajinskim snagama PVO, primoravajući ih da raspodele svoje resurse na više pravaca istovremeno.

Prema vojnim stručnjacima, takva taktika može značajno povećati efikasnost udara, pošto je sistem PVO prinuđen da deluje na granici svojih mogućnosti, nesposoban da odgovori na sve pretnje istovremeno.

Poljaci ponovo podigli svoje lovce

Ruski napad je takođe imao uticaj na susednu Poljsku, koja je u sredu rasporedila sopstvene letelice kako bi osigurala bezbednost svog vazdušnog prostora.

Konkretno, zabeležena je serija napada na rezerve koje je ukrajinska vojska prebacila u pravcu Pokrovska. Prema poslednjim podacima, reč je o rezervnim jedinicama, koje su dovedene iz Krivog Roga, kao i iz Zaporoške i Hersonske oblasti. Takođe, izvršeni su udari po ciljevima u samom Krivom Rogu.

Prema ukrajinskim tvrdnjama, Vazdušno-kosmičke snage Ruske Federacije su navodno upotrebile najmanje dve hipersonične rakete Kindžal.

Pored hipersoničnih raketa Kindžal lansiranih sa MiG-31K, a prema tvrdnjama Kijeva, Moskva je udarila Ukrajinu i sa projektilima H-101 i H-22.

Pored poletanja sa aerodroma Savaslejka aviona MiG-31K, sa raketama Kindžal, ukrajinski vojni predstavnici su najavili i prisustvo strateških bombardera Tu-95MS u ruskom vazdušnom prostoru, koji su poleteli sa aerodroma Olenja u Murmanskoj oblasti. Takođe, u oblasti Crnog mora prijavljena su dva bombardera dugog dometa Tu-22M3.

Iz analize informacija sa obe strane proizilazi da je ruska strana koristila, pored hipersoničnih raketa Kidžal, i krstareće rakete H-101 i H-22. Ruske trupe su verovatno koristile i balističke rakete Iskander-M, barem u Sumskoj oblasti na granici sa Rusijom.

Istovremeno, može se pretpostaviti da su na nebu Ukrajine evoluirali i nezamenljivi jurišni dronovi tipa Geran.

Rusi: Udar na centar za obuku veza u Poltavi bio izuzetno efikasan

Prema zvaničnim podacima, u udaru je stradala 51 osoba, a još 271 osoba je povređena.

Ukrajinski izvori se zauzvrat fokusiraju na navodno povređene civile i uništavanje susedne bolnice. Međutim, prilikom provere mape područja, ispostavilo se da u neposrednoj blizini centra za obuku nema bolnica.

Štaviše, najbliže zgrade su spavaonice, koje se od 2014. godine koriste kao kasarne za smeštaj vojnih lica iz jedne od brigada teritorijalne odbrane, tvrde Rusi.

Treba napomenuti da obe strane često potcenjuju svoje gubitke, pa stvarni broj mrtvih i povređenih može biti mnogo veći.

Takođe, a prema ruskim izvorima vesti, stižu izveštaji o uništenju švedskih vojnih instruktora, što događaju daje još značajniji obrt. Na internetu se već pojavljuju verzije da bi udar mogao biti vezan za obuku ukrajinskih specijalista za rad na avionima ASC 890 AWACS, koji su Šveđani planirani za isporuku Kijevu.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version