NaslovnaNovostiUkrajinska invazija na Kursk daje vetar u leđa Zapadu: Da li će...

Ukrajinska invazija na Kursk daje vetar u leđa Zapadu: Da li će NATO veterani pilotirati ukrajinskim F-16?

Poziv Ukrajine da se zapadnim pilotima dozvoli da upravljaju njenim predugo očekivanim lovačkim avionima F-16 sve više raste, ali i dalje navodno postoji politička zabrinutost zbog „ruske eskalacije“, te neki eksperti naglašavaju da je trud ipak bolje uložiti u ukrajinske pilote.

Brojni zapadni mediji su, međutim, izrazili zabrinutost zbog malog broja ukrajinskih pilota za kijevske F-16, njihovog relativnog neiskustva i kašnjenja iz zemalja partnera u isporuci ovih lovaca, prenose ukrajinski mediji.

Pored toga, postoji rizik od ruskog vazdušnog ili raketnog napada na hangare u kojima se nalaze ukrajinski F-16.

„Svaki dan kašnjenja i odlaganja u donošenju odluka na Zapadu i isporukama oružja košta ukrajinske živote”, česti su naslovi u duboko ostrašćenim zapadnim medijima.

Dakle, šta bi moglo biti brzo rešenje za bolje korišćenje ovih novonabavljenih F-16?

“Naravno, učešće stranih pilota da lete ukrajinskim F-16 u Ukrajini“, kaže ukrajinski ekspert.

Mogući odgovor iznet je tek nedavno, 13. avgusta, posle posete ratobornih američkih senatora Blumentala i Grejema Kijevu. Njihova poseta je usledila usred invazije Ukrajine na oblast Kursk.

den hampton
den hempton

Američki senatori odobrili su plan za regrutovanje veterana NATO F-16 pilota kako bi se olakšala sposobnost Kijeva da odmah koristi ove lovce dok traje pilotska obuka Ukrajinaca.

„Ukrajina je već dobila jedinice F-16, a ove dobrovoljačke snage treba da budu u vazduhu“, rekli su Blumental i Grejem u svojim saopštenjima za javnost.

Ovu ideju su još ranije predlagali neki američki ratni veterani, poput najčešće citiranog penzionisanog majora američkog ratnog vazduhoplovstva Den Hemptona, koji je u intervjuu za državno glasilo Glas Amerike ponudio da brani vazdušni prostor Ukrajine, navodeći svoju stručnost u F-16 i spremnost da ratuje.

Invazija na Kursk može da promeni odluke sponzora Ukrajine

„Stotine, ako ne i hiljade“ dobro obučenih pilota F-16 potencijalno bi se dobrovoljno prijavile za službu u Ukrajini, uveren je Džefri Fišer, penzionisani načelnik štaba američkog vazduhoplovstva sa 30 godina staža.

On lično poznaje neke Amerikance koji aktivno lobiraju kod vlade SAD da dozvoli regrutovanje zapadnih pilota u Ukrajinu.

„Zemlje širom sveta decenijama koriste F-16, uključujući Belgiju, Holandiju, Dansku, Tursku, Izrael, Egipat, Južnu Koreju, Poljsku i Rumuniju”.

Zato Fišer veruje da bi potencijalna ‘legija stranih pilota’ u Ukrajini mogla da bude međunarodni napor, a ne samo američki. Međutim, odluka je i dalje u rukama vlade SAD.

ukrajinski f 16
ukrajinski f 16

Iako ljudi koji stoje iza Bajdena u početku nisu bili prijemčivi za tu ideju, sada se čini da su spremni da izdaju konačnu direktivu, posebno nakon izjava ovih američkih senatora.

Na ovu promenu, veruje Fišer, može uticati nedavna ukrajinska invazija na Kursk, koja je kako tvrdi “izazvala percepciju o vojnoj moći Rusije i odbrani granice”.

“Rusija je tvrdila da će upotrebiti nuklearno oružje ako i jedan Ukrajinac kroči na tradicionalnu rusku zemlju. Nismo videli da se to dogodilo“, rekao je Fišer.

Jedino što je sigurno je da se za sada svuda spominju samo zapadni penzioneri koji mogu direktno da upravljaju ukrajinskim lovcima F-16. Međutim, glavno je pitanje kako će reagovati ruska strana?

Ukrajinski F-16

Ukrajina je nedavno preuzela prve lovačke avione F-16 donirane zemlji 2023. godine. Ukrajinski predsednik Zelenski moli za ove avione svoje pokrovitelje još od početka eskalacije sukoba u nadi da će tako da preokrene tok rata.

Danska i Holandija prve su odgovorile sa obećanjima da imaju „višak“ aviona Lokid Martin F-16. Više od godinu dana kasnije, konačno su ušli u službu ukrajinskog vazduhoplovstva.

Ovi prvi F-16 su nadograđene verzije standardnog modela F-16, i iako su ukrajinski piloti navodno već počeli da ih koriste, 29 meseci nakon eskalacije sukoga, isti predsednik Zelenski je naveo da Ukrajina trenutno nema dovoljno pilota kvalifikovanih za upravljanje takvim aparatima.

Sa infracrvenim vođenim lovačkim projektilima AIM-9 i raketama AIM-120 navođenim radarom, letenje ovim modernim F-16 uključuje više od navigacije i manevrisanja, što bi se moglo pokazati kao problem u smislu adekvatnog korišćenja lovaca.

Ukrajina je do pre dve ipo godine imala flotu lovaca iz sovjetskog doba, uključujući Su-24, Su-25, Su-27 i MiG-29. Sovjetske lovce su dobili i od zemalja nekadašnjeg Varšavskog pakta. Ova flota je služila kao protivvazdušna odbrana Ukrajine više od dve decenije. Koliko ih je tačno preživelo drži se u strogoj tajnosti, ali se široko veruje da ih nema više od 40.

zelenski i f 16
zelenski i f 16

Nedavno isporučeni F-16 su možda za nijansu moderniji u poređenju sa ostatkom ukrajinske flote, ali ostaje da se vidi kakav uticaj mogu imati na tako iscrpljenom vazduhoplovstvu i s obzirom na značajan nedostatak kvalifikovanih pilota.

Sasvim je verovatno da će F-16, koji su već decenijama u upotrebi, biti korišćeni za pokušaj presretanje ruskih raketa, ali i za napad na rusku protivvazdušnu odbranu, a moguće i za napad na ruske kopnene trupe raketama vazduh-zemlja. Koje sve tipove raketa SAD šalju za lovce F-16 Kijevu možete pročitati ovde.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave