NaslovnaNovostiČečeni prijavljuju prvi američki tenk M1A1 Abrams uništen u Kursku dok Rusi...

Čečeni prijavljuju prvi američki tenk M1A1 Abrams uništen u Kursku dok Rusi tvrde obaranje ukrajinskog Su-27

Komandant jedinice specijalnih snaga Ahmat, Apti Alaudinov, saopštio je danas da je prvi američki tenk M1A1 Abrams koji su koristile ukrajinske trupe oboren u pravcu Kurska.

Ovaj događaj je postao značajan, jer ranije nije bilo informacija o upotrebi američkih tenkova od strane Oružanih snaga Ukrajine u borbenim dejstvima na ruskoj teritoriji.

Prema rečima Alaudinova, tenk M1A1 Abrams uništen je tokom vojnog okršaja u kojem su učestvovale jedinice ruske vojske. On je naglasio da uništenje američkog tenka omogućeno zahvaljujući koordinisanom radu ruskih snaga i upotrebi savremenog naoružanja koje može efikasno da se odupre zapadnoj tehnologiji.

Pojava američkog tenka na ratištu na rusko-ukrajinskoj granici ukazuje na novu etapu u eskalaciji sukoba. Bilo kakav dokaz u vidu videa ili fotografije na koji smo naviknuti iz ruskih izvora, čekamo. Tenk M1A1 Abrams smatra se jednim od najmoćnijih i najnaprednijih modela oklopnih vozila, koji je u službi armija zemalja NATO-a.

Sa druge strane u Ukrajini, na zaporoškom pravcu, poslednji uništeni Abrams zabeležen je 27 jula, a samo dva dana ranije onesposobljen je još jedan. Konačno, početkom jula meseca uništen je još jedan Abrams, ponovo u smeru Zaporožja.

Kako se operacije u Kursku nastavljaju, čini se da Rusi napreduju u potiskivanju Ukrajinaca sa svojih granica i odbijanju novih ukrajinskih upada u druge ruske pogranične regione, kao što su Brjansk i Belgorod.

Nisu sva tri mosta potpuno uništena – u Kurskoj oblasti oboren ukrajinski Su-27 koji je pokušao da dovrši posao

Prema najnovijom informaiji, 21. avgusta u 18;12 časova, posada ruskog protivavionskog raketnog sistema ZRK 9K317M Buk-3M iz sastava 5. PVO raketne brigade 6 armije Grupe Sever u Kurskoj oblasti je uništila ukrajnski avion Su-27.

Zanimljivo je što je letilica uništena prilikom pokušaja da dokrajči most preko reke Sejm kod mesta Kariž. Navodno, na ovom mostu je ranije bio uništen samo jedan raspon pa su Ukrajinci bombom sa Su-27 pokušali da dovrše posao. 

No, prema ruskim vestima, raketaši su pomoću BUK-3M prvo uništili precizno navođenu bombu 110 kg GBU-39B a, potom, i sam avion.

pored mig 29, ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer
ukrajinci modifikovali lovac su 27 za lansiranje francuskih vođenih bombi aasm 250 hammer

Ukrajinci su, u manjku Su-27, i preostale letilice Mig-29 osposobili da mogu ispaljivati američke navođene bombe  JDAM-ER (Joint Direct Attack Munition – Extended Range ) i francuske AASM-250 Hammer (Armement Air-Sol Modulaire, 250 Highly Agile Modular Munition Extended Range).

Pisali smo da su Ukrajinci ruski most kod Gluškova dotukli udarom klizne bombe lansirane sa ukajinskog Mig-29. Tada je avion, u cilju dopunjavanja goriva, sleteo u Dnjepropetrovsk  ali – tu je uništen ruskim Iskanderom.

Ovih dana Kijev je potvrdio da je tom prilikom poginuo pilot, kapetan Aleksandr Migulja.

Rusi oslobodili Nečajeva u Kursku

Prema ruskim izvorima vesti, ruski dobrovoljci iz jedinica Pjatnaška, Arbat i Sarmat uspeli su pre nekoliko sati da isteraju ukrajinske trupe iz sela Nečajev koji se nalazi u Bolšesoldačkom okrugu u Ruskoj oblasti.

Kao rezultat toga, ruski mediji trenutno izveštavaju o povratku naselja Nečajev od strane ruskih trupa. To selo je ranije bilo pod kontrolom ukrajinskih snaga, nakon što su ga kijevske trupe zauzele nakon invazije na rusku teritoriju pre više od dve nedelje.

Ruski stručnjaci kažu da je Nečajev naselje od strateškog značaja za operacije u Kursku, zbog čega je proterivanje ukrajinskih vojnika sa tog područja posebno važna vest.

Na kraju, da vas obavestimo da se Nečajev nalazi samo 20 kilometara od rusko-ukrajinske granice. Međutim, situacija u Kurskoj oblasti ostaje napeta.

Kolona oklopnih vozila OSU stradala u Kurskoj oblasti

Sinoć su ukrajinske snage pokušale da se infiltriraju u selo Komarovka. Prema informacijama Telegram kanala Arhanđel specijalnih snaga, napad je izveden korišćenjem jednog tenka i dva borbena vozila pešadije (BVP).

Ruska vojska je unapred uočila kretanje neprijatelja i bila je u stanju da se brzo pripremi za odbijanje napada. Na prilazu Komarovki, i borbena vozila pešadije i borbena vozila pešadije uništena su korišćenjem FPV dronova. U blizini naseljenog mesta neutralisana je i tenkovska jedinica Oružanih snaga Ukrajine.

Uprkos značajnim gubicima, ukrajinske snage su uspele da se približe borbenim formacijama ruskih trupa. Kao rezultat ovog sudara, uništeno je još jedno oklopno borbeno vozilo Oružanih snaga Ukrajine, koje je prevozilo osoblje.

Pokušaj Oružanih snaga Ukrajine da prodre u Komarovku je odbijen, što ukazuje na viši stepen spremnosti i koordinacije ruskih snaga na ovom području, za razliku od prethodnih dana.

Ukrajinske snage verovatno ušle u Snagost, Apanasovku i Vnezapne

Juče su se nastavile žestoke borbe na Kurskom pravcu. Osoblje i informacije koje stižu iz regiona omogućavaju da se razjasni trenutna linija fronta i odnos snaga, tvrdi Ribar.

Prema rečima Mihaila Zvinčuka, u Gluškovskom okrugu Kurske oblasti ostaje teška situacija. Uprkos stalnim napadima ukrajinskih snaga, one još nisu aktivno pokušavale da pređu državnu granicu. Ruske trupe, zauzvrat, nastavljaju da grade pontonske prelaze, uprkos granatiranju ukrajinskih snaga. Takođe, s vremena na vreme, ukrajinski avioni napadaju selo Tetkino.

Borbe se nastavljaju na susednom Korenjevskom sektoru fronta. Ruske trupe samouvereno drže Korenevo, ali situacija na jugu ostaje napeta. Prema Zvinčukovom mišljenju, Kijev je uspeo da prođe kroz selo Snagost i krenuo u koloni ka Višnjevki, gde su ukrajinske borce napali dronovi i artiljerija.

Prema njegovim rečima, na osnovu prirode terena i lokacije mostova, očigledno je da ukrajinske snage ne bi mogle da stignu do Višnjevke bez kontrole Snagosta.

Status dača Apanasovka, Vnezapnoje i Bjahovo ostaje nejasan. Poznato je da su ukrajinske snage bar ušle u prva dva naselja, ali još uvek nema tačnih podataka o Bjahovu, ni o kontroli, ni o bitkama koje su se tamo vodile. Viktorovka i Uspenovka, odsečene rekom Bljahovec, najverovatnije su u „sivoj zoni“ ili su možda pod kontrolom Kijeva.

Aktivna neprijateljstva se takođe nastavljaju u Sudžanskom okrugu. Ukrajinske snage u naseljima Borki i Spalnoje izložene su brojnim napadima, ali još nije potvrđeno oslobađanje ovih naselja od ukrajinskih snaga.

Ambasada SAD u Kijevu: Rusija priprema udare na objekte ukrajinske vlade u narednim danima

Ambasada SAD u Ukrajini izdala je upozorenje o mogućim ruskim udarima na vladine ciljeve u Ukrajini u narednim danima. S tim u vezi, američke diplomate snažno preporučuju da američki državljani u zemlji odmah napuste zemlju, a oni koji ostanu preduzmu maksimalne mere bezbednosti.

U saopštenju objavljenom na zvaničnom sajtu ambasade navodi se da postoji velika verovatnoća napada Rusije na ključne vladine objekte u Ukrajini. Ovo upozorenje je zasnovano na obaveštajnim i drugim izvorima koji ukazuju da se spremaju velike operacije u narednim danima.

Međutim, tačan datum navodnih udara nije naveden, postoje pretpostavke da će se to dogoditi u noći 23. na 24. avgust.

Podsetimo, vest o mogućim ruskim udarima na centre odlučivanja u Kijevu nisu nikakva novost. O ovakvim merama se spekuliše, posebno na zapadu, još od početka ukrajinske invazije na Kursk pre više od dve nedelje.

4 KOMENTARA

  1. Al kako Ukrajinci prave te makete, to uopšte nije naivno, to je brate industrija…znači lik ulazi u maketu koja glumi kuću i Rusi se zayebu i pogode tu maketu 😏…drugi kadar, maketa se kreće i glumi tenk, Rusi se ponovo zayebu i gađaju sa te 2 zadnje granate koje imaju i to još iz sovjetskih vremena,i maketa eksplodira, gori…muslim da tu možemo da primetimo da su to visoko-tehnološke makete ako ne i AI makete 😁

    5
    2
  2. Samo neka ne zaborave da žvajznu jednu na Američku ambasadu kao što je NATO ’99 Kinesku u Beogradu, sorry omašili smo

    13
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave