NaslovnaNovostiSlovenačko borbeno oklopno vozilo u službi OSU po prvi put snimljeno...

Slovenačko borbeno oklopno vozilo [BOV] u službi OSU po prvi put snimljeno kako gori u pravcu Kurska [VIDEO]

U regionu Kursk, prvi put je uništen oklopni transporter BOV koji je Kijevu prenela Slovenija, a koji je bio u službi bivše Jugoslovenske vojske.

Na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako zapaljeno vozilo na točkovima vozi asfaltnim putem.

Prilikom kretanja sa njega je otpao veliki zapaljeni komad. Samo jedan vojnik je uspeo da pobegne iz oklopnog transportera, koji može da primi do deset ljudi. Prema objavljenim podacima, BOV je precizno pogođen ruskim dronom kamikaza.

Podatak da su Oružane snage Ukrajine dobile seriju od 26 dvoosovinskih pešadijskih dostavnih vozila objavljen je sredinom juna ove godine.

Serijska proizvodnja ovih transportera počela je u slovenačkom gradu Mariboru, u fabrici TAM daleke 1977. godine. Ukupno ima osam verzija, uključujući i varijantu sa trocevnim automatskim topom 20 mm M-55A4V1.

BOV ima dugu borbenu upotrebu na teritoriji bivše SFRJ. BOV se prvenstveno koristi za prevoz trupa, pružanje lake oklopne podrške, i može biti konfigurisan za razne uloge, uključujući izviđanje, kao komandna vozila, ambulantna vozila ali i PVO verzije.

Domet gađanja na kopnene ciljeve dostiže 2000 metara, na vazdušne ciljeve – 1500 metara. Šest ovih jedinica je prebačeno u Ukrajinu.

Sa težinom 9100 kg, BOV ima oklop na trupu debljine osam milimetara. Posadu čine dve osobe, trupni odeljak prima osam vojnika. BOV ima laki oklop dizajniran da zaštiti od lakog streljačkog oružja i šrapnela, što ga čini pogodnim za sukobe niskog intenziteta i mirovne misije.

Dizel motor je proizveden po nemačkoj licenci, ukupne snage 150 konja. Maksimalna brzina na autoputu je 95 kilometara na sat. 220 litara goriva dostupnog u rezervoaru omogućava vam da putujete do 500 kilometara.

Slovenija je takođe isporučila Kijevu 20-ak oklopnih transportera na točkovima Valuk, koji su licencirane verzije austrijskih oklopnih transportera Pandur I, trideset pet borbenih vozila pešadije M-80A jugoslovenske proizvodnje kao i 28 tenkova M55S.

Dobar deo nabrojanih primeraka je uništen te je ukrajinska vojska povukla tenkove u rezervnu brigadu, a sada je i oklopni transporter BOV po prvi put video zabeležen i uvršten na listu gubitaka.

bov borbeno oklopno vozilo
bov borbeno oklopno vozilo

Serija BOV-a je korišćena od strane vojnih i policijskih snaga u raznim bivšim jugoslovenskim republikama i bila je u upotrebi u nekoliko sukoba na Balkanu. Danas se još uvek koristi u nekim zemljama, naročito u ulogama koje zahtevaju laki oklop i visoku pokretljivost.

Što se Vojske Srbije tiče, BOV se koristi u jedinicama Vojne policije (BOV M-86), zatim pri protivoklopnim četama mehanizovanih bataljona (BOV M-83) i kao rezerva u artiljerijsko-raketnim divizionima PVO (BOV-3).

BOV takođe koriste specijalne snage za suzbijanje nereda MUP-a Srbije, Republike Srpske, Federacije BiH i Hrvatske. BOV su takođe koristile i Slovenačka i Hrvatska vojska u mirovnoj misiji u Avganistanu.

7 KOMENTARA

  1. Ni manje drzave ni vece kurve. Ta Slovenija je kostala sve jugoslovenske narode mnooogo ne samo nas Srbe. Srbiju opljackali, Bosnu osiromasili, Hrvatsku zavadili sa ostalima a sebe nakon toga postavili kao nekakvu samostalnu tvorevinu. Sve sto postoji na teritoriji te drzave je od nekog uzeto. I sad se oni nasli u prilici da izvoze tj. prodaju ono sto nije njihovo trecoj strani pod plastom pomoci.

  2. Nisu nama Slovenci krivi , nego smo sami sebi i prvo Kralj koji je stvorio drzavu sa katolicima, i posle Kominterna koja nas je zadojila komunizmom, svud smo gurali nos, jurisali da branimo granice tudje drzave , a Koruški Slovenci odbili da udju u Kraljevinu Jugoslaviju i da se spoje sa Slovenijom , dalje Slovenci su najavili otcepljenje, Milosevic im je dao lovu i otpisao, a komunisticka JNA se našla uvredjenom i bez koncepta pogresno odreagovala, tako da mi treba da napravimo prvo čistku kod nas ,jer su nam došli mangupi iz naših redova, u Srbiji je i dalje komunizam na vlasti,
    iako ćopavog odavno nema….odavno mi Srbi nemamo Srbina na vlasti, nego nas vode gastarbajteri iz nekadasnjih jugo republika…

    1
    2
  3. Kroz hiljadugodišnju istoriju nepostojeća nacija Slovenci, ušunjalu se u zajedničku Kraljevinu SHS osnovanu na Srpskoj krvi. Svi ćute i prelaze preko toga da su oni započeli rasturanje SFRJ takođe osnovane na Srpskoj krvi, ubili su 50 vojnika regruta 1991. godine. Da nas ne vode marionete već 24 godine Slovencima se trealo osvetiti na sto načina. Proterati sve njihove firme iz Srbije. Ostavite se floskule oni zapošljavaju ljude u Srbiji. Oni su ovde iz svog interesa, mogu naši da rade u našim firmama samo da nije korupcije i kriminala

    4
    1
  4. Taj bov ima prevazidjen oklop,nije bezbedan,to je prevazidjeno i totalno nebezbedno vozilo.Dobar je samo ako nemaš bolje…..

    6
    1
  5. Зато наше гранате Крушик Ваљево убијају Руске цивиле и војнике.Туга

    6
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave