NaslovnaNovostiPitanje koje se sve češće postavlja u SAD: Da li je najnoviji...

Pitanje koje se sve češće postavlja u SAD: Da li je najnoviji bombarder B-21 Raider zaista avion 6. generacije?

Stručnjaci smatraju da trenutno postoji šest generacija aviona. SAD trenutno imaju dva programa razvoja aviona šeste generacije.

Reč je o programu NGAD, lovačkom avionu koji treba da zameni F-22 Raptor, i bombardera B-21 Raider, već izgrađenog aviona koji je ove godine izveo svoj prvi let.

Uprkos činjenici da postoje kontroverzni glasovi koji govore o odlaganju ili čak otkazivanju NGAD-a, u kontekstu visokih troškova NGAD-a.

Međutim, ni B-21 Raider nije bez kontroverzi, nakon što je američki zvaničnik, bivši general, izrazio skepticizam prema generaciji kojoj pripada bombarder B-21.

Rane verzije stelt tehnologija na avionima kao što su F-117A Nighthawk i B-2 Spirit bombarderi su bile delikatne i teške za održavanje, rekla je za odbranu Heder Peni, penzionisani pilot F-16 i stariji član Instituta za vazduhoplovstvo Mičel.

Stelt tehnologija je napravila značajne korake napred tokom godina kako bi bila praktičnija i pouzdanija, rekla je Peni, a sposobnost prikrivenosti lovca šeste generacije takođe mora da napravi još jedan korak napred.

Peni, kao i general-potpukovnik (pred penziosanjem) Klinton Hinot, koji je ranije bio zadužen za dizajn budućih američkih letelica, rekli su da sledeća generacija aviona mora uzeti velike količine detaljnih podataka i spojiti ih na način koji rešava prostor bitke.

Avion šeste generacije „treba da bude u stanju da ima ne samo ove napredne senzore, ne samo da gleda napred, već i da gleda postrance i unazad, i kroz [više] fenomena“ kao što su radar, infracrvene i druge frekvencije, rekla je Peni.

NGAD, kontroverzni projekat koji se smatra 6. generacijom

SAD trenutno imaju dva programa razvoja aviona šeste generacije. Reč je o NGAD-u – borbenom avionu koji će morati da zameni F-22 Raptor, i bombardera B-21 Raider, već izgrađenog aviona koji je izveo prve letove.

A vazduhoplovstvo (SAD) želi da se NGAD udruži sa dronovima kojima upravlja veštačka inteligencija, poznatim kao kolaborativni borbeni avioni, ili CCA, kao deo koncepta „porodice sistema“. CCA bi mogli da izvode udarne misije, ometaju neprijateljske radare, vrše izviđanje ili čak služe kao mamci.

Problem visoke cene adaptivnog motora koji nudi superiorne karakteristike efikasnosti mogao bi se izbeći ako se o NGAD-u razmišlja drugačije nego što je to bio slučaj sa avionom poput F-22, smatra Hinote.

Vazduhoplovstvo je do sada planiralo da NGAD ima novi tip pogonskog sistema poznat kao adaptivni motor, koji može da prelazi na različite, efikasnije konfiguracije u zavisnosti od situacije leta. Pratt & Whitney i General Electric Aerospace razvijaju svako svoj adaptivni motor kao deo programa adaptivnog pogona sledeće generacije.

Međutim, adaptivni motor bi bio veoma skup, rekao je Hinote. Dok sa ozbiljnim budžetskim krizama koje su dovele do toga da Vazduhoplovstvo preispita svoje planove i dizajn za NGAD, služba razmatra da li da smanji svoj motor (zahteve) kako bi snizila cenu NGAD-a.

Sekretar vazduhoplovnih snaga Frenk Kendal rekao je u junskom intervjuu za Difens Njuz da postoji mogućnost da se motor za NGAD smanji i da bude manje složen.

Međutim, bolje borbene sposobnosti za misije verovatno neće biti na listi želja za avione šeste generacije, rekao je Hinote. On ne očekuje da će ti avioni imati napredak u manevrisanju pri maloj brzini ili fokusiranju na topovima koji bi im omogućili da budu angažovani u relativno bliskim prostorima.

„F-22 može da dobije visok [napadni ugao] na načine koje nikada nismo videli“, rekao je Hinote. „Suhoj Su-57, ista stvar. Mislim da [ugao napada] nije relevantan za uspostavljanje vazdušne superiornosti na Pacifiku.

Ministarstvo odbrane SAD ne održava tačnu i brzu taksonomiju generacija aviona. Ali 2017. godine, portparol združene vazduhoplovne baze Lengli-Eustis u Virdžiniji sumirao je evoluciju taktičke avijacije od Drugog svetskog rata u pristupu generacija aviona sa naglaskom na generacijskim skokovima.

Pet generacija vojnog vazduhoplovstva

Džefri Hud, iz kancelarije za odnose sa javnošću 633. krila, rekao je da je prva generacija borbenih aviona koja se pojavila nakon Drugog svetskog rata iskoristila prednost nove tehnologije mlaznih i zamašenih krila, za razliku od perpendikularnih krila koji su ranije bili standardni. Takvi lovci, kao što je F-86 Sabre, bili su ograničeni na podzvučne brzine i topove.

Sve se to promenilo nakon što je Čak Jeger probio zvučnu barijeru 1947. godine. Ovo je otvorilo vrata drugoj generaciji aviona, kao što je F-104 Starfighter, koji je prošao brzinu od jednog, pa čak i od 2 maha i mogao je da nosi radar i projektile vazduh-vazduh, napisao je Hud.

Treća generacija, poput F-4 Fantoma iz vijetnamske ere, je uključivala napredne radare i bolje vođene rakete koje su mogle da gađaju neprijatelje izvan vizuelnog dometa.

f 16 dva f 15 i su 30
f 16 dva f 15 i su 30

Nakon toga su došli F-14 Tomcat, F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon i F-18 Hornet – lovci četvrte generacije koji mogu manevrisati velikim G-silama, mogu koristiti digitalne veze podataka za razmenu informacija, mogu pratiti i pogoditi više površinskih ciljeva pomoću lasera ​​ili GPS navođenja.

U studiji iz 2016. koju je objavio Institut za vazduhoplovstvo Mičel, sada penzionisani general Džef Harijan rekao je da lovci pete generacije kao što su F-22 i F-35 uključuju stelt sposobnosti, poboljšanu samoodbranu, detekciju i ometanje, integrisanu avioniku i još toga.

Da li je američki B-21 Raider zaista bombarder šeste generacije? Američki general Hinote je skeptičan

„Stelt karakteristike i otvorena arhitektura B-21 Raider-a ne čine ga nužno šestom generacijom“, smatra Hinote. Northrop Grumman je predstavio svoj bombarder B-21 Raider kao prvi avion šeste generacije.

U intervjuu za Difens Njuz uoči lansiranja B-21, 2022. godine, zvaničnik Northropa rekao je da je bombarder najsavremeniji stelt avion, koristi arhitekturu otvorenih sistema i naprednih tehnologija za umrežavanje i deljenje podataka za povezivanje senzora iz više domena, te sve to čine B-21 „prvim borbenim sistemom šeste generacije“.

Te sposobnosti su verovatno dovoljne da se B-21 kvalifikuje kao avion šeste generacije, rekla je Peni, iako je dodao da visoki nivoi tajnosti podataka ovog bombardera otežavaju spoljnim posmatračima da procene da li je sve to baš tako.

Hinote gleda na Nortropove tvrdnje sa malo više skepticizma i misli da je to više marketinški pristup, ali napominje da su ove generacijske definicije uglavnom stvar subjektivnog mišljenja.

„Ako žele da je nazovu šestom generacijom, neka“, rekao je Hinote.

„Ne mislim nužno da stelt karakteristike i otvorena arhitektura B-21 automatski čine generacijsku više u onome što trenutno imamo. To je postepeni, dobar korak, drago mi je što to radimo, ali verovatno nije toliko veliki da bi bio zaista generacijski.”

5 KOMENTARA

  1. Dajte ga kod nas da ga testira PVO VOJSKE SRBIJE. Da vidimo koje je generacije. Obaramo i 5. i 6. generaciju.

    2
    1
  2. Ovo je najbesmisleniji bombarder nekada napravljen. Toliko je spor da sa ovim moraš biti iznad metu kako bi je bombardovao, a to je bilo moguće u drugom svetskom ratu. E ok, moguće je i u zemljama bez PVO sistema, to je Američki hobi. Da posećuje zemlje bez PVO-a i bombarduje ih bez ikakvog razloga.

    11
    2
  3. Ko što piše, nemaju oni novca za to, tj.,u prevodu-nemaju proizvodnih mogućnosti da to proizvedu. Jeste, nekakav smešni trokut leti probne letove ali to je sve-oblik, ali performanse…e one se vide u Ukrajini da su slabi.

    7
    2

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave