NaslovnaNovostiJoš jedan visokorangirani Ministarstva odbrane Rusije uhapšen zbog korupcije: Bulgakov bio zamenik...

Još jedan visokorangirani Ministarstva odbrane Rusije uhapšen zbog korupcije: Bulgakov bio zamenik ministra 12 godina

Federalna služba bezbednosti (FSB) Ruske Federacije saopštila je 26.07.2024. da je bivši zamenik ministra odbrane Dmitrij Bulgakov priveden i uhapšen u Moskvi u okviru krivičnog dela korupcije.

,,FSB je zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Istražnim komitetom Ruske Federacije priveo bivšeg zamenika ministra odbrane generala armije DV Bulgakova i smestio ga u KPZ PKU-2 Savezne Kazneno-popravne službe u krivičnom predmetu korupcije“, navodi se u saopštenju pres službe FSB, a prenosi Interfaks.

Odeljenje nije preciziralo Bulgakovljev procesni status niti druge detalje slučaja, uz napomenu da su „u toku istražne radnje i operativne mere radi utvrđivanja uzroka i uslova koji su doprineli nezakonitim radnjama“.

Sa svoje strane, zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko rekla je u petak da se „sa umešanom u slučaj osobom sprovode neophodne istražne radnje”.

„Glavno istražno odeljenje u okviru komiteta radi na krivičnom predmetu korupcije, u kojem je protiv Dmitrija Bulgakova izrečena preventivna mera u vidu pritvora“, rekla je Petrenko.

Prema zvaničnim informacijama, Bulgakov je dugi niz godina vodio logistiku Oružanih snaga, zadužen za sistem tehničko-materijalnog obezbeđenja , aktivnosti na organizovanju procesa snabdevanja trupa oružjem, vojnom opremom i materijalom, kao i za skladištenje, rad, njihovu modernizaciju, popravku i odlaganje.

Kako prenosi „Baza“, general Bulgakov je prijavio dva stana u Moskvi ukupne površine 182 kvadrata, kao i nekoliko parcela u Čehovskom (15 ari) i Naro-Fominskom (12 ari) okrugu. Generalova supruga ima plac od 25 ari sa kućom od 621,8 kvadratnih metara u selu Buzlanovo u Krasnogorskom okrugu Moskovske oblasti.

Bulgakov, koji je bio odgovoran za logistiku trupa od 2010. do septembra 2022. godine, odlikovan je Ordenom zasluga za otadžbinu II, III i IV stepena, Ordenom Aleksandra Nevskog, Ordenom časti, „Za vojne zasluge“, a ima i zvanje Heroja Rusije, koje mu je dodeljeno 2016. godine.

Serija hapšenja u ruskom ministarstvu odbrane

Dmitrij Bulgakov je šesti visoki ruski vojni zvaničnik koji je uhapšen poslednjih meseci u slučaju korupcije, ali možda i najznačajnije ime na ovoj listi.

Čistke su počele 23.04.2024, kada je priveden još jedan zamenik ministra odbrane Timur Ivanov, zadužen za organizaciju upravljanja imovinom, stacioniranje trupa, stanovanje i medicinsku podršku Oružanih snaga, kao i nabavke po nalogu državne odbrane.

timur ivanov sa bivsom suprugom
timur ivanov sa bivsom suprugom

Za njima su bili načelnik Glavne kadrovske uprave Ministarstva odbrane Jurij Kuznjecov (14 maja), a odmah za njim i bivši komandant 58. kombinovane armije general-major Ivan Popov (21 maja) i načelnik Glavne uprave za veze Oružane snage Ruske Federacije i zamenik načelnika Generalštaba, general-potpukovnik Vadim Šamarin (23 maja).

Bulgakov je razrešen dužnosti zamenika ministra odbrane 24.09.2022, nakon čega je dobio novu, neodređenu funkciju u Oružanim snagama.

Njegova smena se dogodila usred kampanje za mobilizaciju oko 300.000 rezervista za pojačanje trupa koje učestvuju u sukobu u Ukrajini, nakon što je ruska ofanziva naišla na poteškoće, pri čemu su trupe izgubile kontrolu nad ranije osvojenim teritorijama.

2 KOMENTARA

  1. Hapsi Care. Sve što protivreči Caru Putinu I (prvom). Još uvedi Sibir za mesto robijanja i prestizes imperatora Staljina.

  2. A joj, taj je lopovčić početnik, šta je on maznuo je sića, da svi oni toliko maznu sve bi bilo ok.

    1
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave