NaslovnaNovostiLockheed Martin predstavio svoju novu hipersoničnu raketu Mako namenjenu stelt lovcima F-35...

Lockheed Martin predstavio svoju novu hipersoničnu raketu Mako namenjenu stelt lovcima F-35 i F-22

Američka kompanija Lokid Martin je ove nedelje predstavila svoju novu hipersoničnu raketu Mako, prvu koja može da se postavi u unutrašnji odeljak lovaca pete generacije F-22 i F-35 Vazduhoplovnih snaga Sjedinjenih Država.

Reč je o sistemu koji se razvija već sedam godina i, prema rečima proizvođača, može da se koristi u širokom spektru misija, protiv pomorskih, vazdušnih i kopnenih ciljeva.

Novi projektil Mako, čije je ime uzeto po vrsti ajkula, težak je blizu 600 kilograma sadržan u prečniku od 33 santimetra i približne dužine od 4 metra.

Ima sposobnost da deluje na velikoj visini, dok može da napadne svoje mete hipersoničnim brzinama (do 5 Maha) ili niže po potrebi; Iako to nije precizirano u zvaničnom saopštenju kompanije, zapadni izvori tvrde i da raketa ima veliki domet.

Kako navodi zapadna štampa, što se tiče aviona sposobnih da koriste ovu vrstu projektila, pored već pomenutih lovaca pete generacije, na listi sprovedenih testova trebalo bi da se nađu i F/A-18 Super Hornet, EA-18G, F-15E, F-16C i P-8A kao letelice koje će moći da ove projektile nose spolja.

U međuvremenu, bombarderi B-1B, B-52H i B-21 su takođe izvršili testove sa Mako raketom, tako što su ih transportovali interno.

mako je proveren na raznim avionima, uključujući f 22, f 35, f:a 18, f 16, f 15 i p 8.
Mako je proveren na raznim avionima, uključujući F-22, F-35, F/A-18, F-16, F-15 i P-8

Treba napomenuti da su mnogi od ovih testova izvedeni virtuelno, nešto što je bilo moguće s obzirom na dizajn otvorene i digitalne arhitekture koji je predložio Lockheed Martin za projektil.

Što se tiče porekla programa, mora se imati na umu da ova nova raketa proizilazi iz programa Vazduhoplovnih snaga SAD (USAF), koji je pre više od sedam godina dobio ugovor od 35 miliona dolara za početak razvoja.

Glavni cilj predviđen za program bio je da se američko vazduhoplovstvo snabde sa projektilom sposobnim da savlada kinesku odbranu koju predstavljaju PVO/protivraketni sistemi.

Kao glavni adut rakete se naglašava činjenica da se može rasporediti iz odeljenja unutrašnjosti lovaca pete generacije, F-22 i F-35, čime su zadržani njihovi stelt profili.

Na kraju, potrebno je istaći da se Lockheed Martin, kako bi se izbegao problem troškova i dizajna za izgradnju Mako rakete, opredelio za korišćenje komponenti koje su već u upotrebi, precizirajući da sve oni već imaju kvalifikaciju „tehničke pripreme nivo 6 ili viši” od strane Oružanih snaga SAD-a.

“Dok je Mako zreo i koristi postojeće komponente, Lockheed Martin istražuje načine za inovacije, kako bi ga učinio bržim i pristupačnijim. Transformacioni procesi kao što su potpuno digitalni dizajn i aditivna proizvodnja značajno smanjuju troškove i raspored”, navode iz ovog američkog giganta i dodaju:

“Aditivna proizvodnja omogućava proizvodnju ključnih komponenti uz značajnu uštedu vremena i troškova u poređenju sa konvencionalnim metodama subtraktivnosti. U Makovom slučaju, inženjeri su koristili aditivnu proizvodnju da bi proizveli deo za navođenje i peraje. Odeljak za navođenje aditiva ispunjava sve inženjerske zahteve po ceni od 1/10 i 10 puta je brži i jeftiniji od konvencionalnih subtraktivnih metoda”.

Da su iz Lockheed Martina ovih dana bili veoma vredni svedoči i činjenica kako su nakon značajnih kašnjenja, isporučena prva dva F-35 Lightning II TR-3 američkom vazduhoplovstvu.

20 KOMENTARA

  1. Добро направили и шта сад? Боље би било Русији да завршава ту причу у Украјини јер нису ушли ни у Харков, Одесу, Дњепропетровск и Кијев и не назире се крај рата. Крим је на изволте. Завршавајте ту причу.

    1
    1
  2. Ova Mako raketa,prakticnija od Ruskog Kinzala ,ispod 600 kg tezina,Kinzal grdosija 4,3 tone.Mako moze svaki lovac da nosi,posle ispaljivanja ,da ide na druge zadatke.Stelt avioni mogu da je dostave dosta daleko,skoro neprimetno pa da lansiraju,ko zadnji napadi Izraelskih F35,protiv Huta,Huti nisu znali sta ih snaslo.Za Kinzal ,Kinezi kazu precenjen,visebalisticka,nego hipersonicna,slaboupravljiva u zadnjoj fazi.

    4
    3
    • Verovatno su od Rusa kupili titanijum za spoljni deo koji se zagreva pri velikim brzinama ? Ma lažu ameri kako zinu .Do duše to piše u zapadnoj štampi da su je testirali ali virtualno.Znači li to da treba verovati igricama ???

  3. Verovatno ce je prvi Izrael isproba protiv Huta.Huti se dobro namestili za isprobavanje novih oruzja protiv njih.Ova raketa ,manja dosta od Kinzala.Lovac kad je ispali ,moze da nastavi lovacka dejsta,Mig 31,preuredjen ,kad ispali kinzal ,mora da se vrati u bazu.Kinzal teska raketa,izgleda preuredjen Iskander.

    3
    3
  4. Nemojte da ste smešni pa samo za Kinom kaska zapad u tehnologiji do juče su im bili Kineski softveri u vojsci SAD a koliko kasne u modernom naoružanju za Rusijom e to je da se naježiš.

    9
    4
  5. Kako se odmah javljaju ovi što im je i američko g…o slatko. Pa ameri da imaju supersoničnu raketu bržu od ruske misliš da se nebi đepurili kao curan. Cuti i pokri se ušima

    19
    7
  6. 5 mahova je slabo i za Iran, a za Rusijom treba da trče!!! Iran uz pomoć Rusije ima Hipersonične rakete od 13 mahova, dakle u atmosferi se igrati sa tim brzinama, zahteva ozbiljne materijale!!! Šta reći za Avangard Rusku raketu od 27 mahova??? To je 9000 metara u jednoj sekundi, zato je zovu meteor…

    20
    8
  7. Ma kako da ne. Najveci naucnici sveta rade u USA i sve svetske tehnologije startuju u Americi, ali eto ne umeju da naprave raketu. Dobar si 🙂

    12
    15
    • Pa kad je tako kako ti kažeš, zašto im Sojuz rakete uz naknadu voze astronaute u svemir? Do danas nemaju tako naprednj raketu kao što je sojuz. Jesu oni uopšteno napredniji, ali u raketnoj tehnologiji zaostaju za Rusima.

      17
      4
    • Raketa se napravi bez problema ali pogon je problematičan i samo vođenje još više kada je riječ o super brzinama

      9
      3
    • KAO ŠTO SU PRVI SLETELI NA MESEC,ALI SU POSLE UNIŠTILI TU TEHNOLOGIJU.ZATO NE MOGU DA PONOVE LET. SVE CRTA NASA U HOLIVUDU.I OVU RAKETU..

      6
      3

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave