NaslovnaNovostiSrušio se ruski helikopter Mi-28 na 150 kilometra od granice sa Ukrajinom,...

Srušio se ruski helikopter Mi-28 na 150 kilometra od granice sa Ukrajinom, članovi posade stradali

Nesreća u kojoj je učestvovao helikopter Mi-28 dogodila se u Žizdrinskom okrugu Kaluške oblasti. Ovo je saopštio guverner regiona Vladislav Šapša. Na mestu nesreće rade hitne službe i spasioci.

Prema podacima koje je dao guverner, helikopter Mi-28 se srušio u Žizdrinskom okrugu. Trenutno je mesto incidenta ograđeno, spasilačke ekipe i operativna grupa obavljaju neophodne radove na otklanjanju posledica udesa i rasvetljavanju okolnosti incidenta.

„Helikopter Mi-28 srušio se u Kaluškoj oblasti (…) u nenaseljenom području. Njegova posada je mrtva“, rekao je ministarstvu odbrane izvor državne novinske agencije TASS. „Nije bilo katastrofa na terenu“, navodi isti izvor.

„Preliminarni podaci“ pokazuju da je „uzrok katastrofe bio tehnički kvar“, preneo je Interfaks, pozivajući se na saopštenje Ministarstva odbrane. Na licu mesta radi istražna komisija, dodala je agencija.

Udarni helikopter za sve vremenske prilike, u svojoj uobičajenoj konfiguraciji ima posadu od dva člana, a srušio se u šumu u blizini sela Klenki, oko 150 kilometara od granice sa Ukrajinom, rekao je lokalni zvaničnik Aleksandar Baribin, prenosi TASS.

ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom vezbe
ruski jurisni helikopter mi 28 havoc i svedski stridsvagn 121 leopard 2s tokom zajedničke vezbe

Mi-28, poznat kao „Noćni lovac“, je ruski borbeni helikopter dizajniran za uništavanje oklopnih vozila, vazdušnih ciljeva i podršku kopnenim trupama. Opremljen je moćnim oružjem, uključujući top od 30 mm, vođene i nevođene rakete.

Helikopter ima visoku upravljivost, oklopnu kabinu i savremene sisteme za navigaciju i ciljanje, što mu omogućava da efikasno deluje u bilo koje doba dana iu svim vremenskim uslovima. Mi-28 se aktivno koristi od strane ruskih oružanih snaga i izvozi u druge zemlje.

Mil Mi-28NE ukratko

Mil Mi-28NE je jurišni helikopter ruske proizvodnje. Razvili su ga 1990-ih dizajneri fabrike helikoptera M. L. Mil u Moskvi (danas deo holdinga Ruski helikopteri). Letelica je verzija sovjetskog jurišnog helikoptera Mi-28, napravljenog 1980-ih, namenjena izvozu.

Kod modela Mi-28N, “N” je oznaka za helikopter koji može vršiti i noćne misije, prototip ove revizije poleteo je prvi put 1996 godine. Najveći novitet je bio radar u kupoli iznad glavnog rotora, kao i uvođenje dodatne elektro-opreme. Projekat je zbog nedostatka novca uskoro (ponovo) zaustavljen, a nastavljen je 2004. kad je poleteo drugi prototip ove revizije, u martu iste godine.

Mi-28NE je namijenjen za protivtenkovske i protivoklopne operacije, podršku pešadiji, gađanje ciljeva na kopnu i vodi, te izvršavanje različitih misija u uslovima niskog intenziteta sukoba.

mil mi 28ne night hunter
Mil Mi-28NE Night Hunter

Opremljen je različitim vrstama naoružanja, uključujući topove, protivoklopne rakete, nevođene rakete i druge sisteme oružja, što ga čini sposobnim za efikasno delovanje protiv različitih ciljeva. Možda najznačajnije čine projektili nove generacije LMUR, ili Izdelie 305.

Mi-28NE ima određene dodatke prilagođene noćnim operacijama, uključujući infracrvene senzore, laserske daljinomjere i optoelektroničke sisteme ciljanja. Ovo mu omogućava da bude efikasan kako noću tako i danju.

Mi-28NM je apsolutna nadogradnja Mi-28 Havoc, koji je bio mršavi naslednik Mi-24 Hind „letećeg tenka” poznatog iz Hladnog rata. Nadograđeni helikopter poseduje radar za kontrolu vatre na jarbolu za izvođenje noćnih operacija.

Prema izvorima, Mi-28NM/R-47M je za razliku od drugih helikoptera dizajniran i da obara letelice sa fiksnim krilima, bespilotne letelice, krstareće rakete, a navodno može da ide i u lov na neprijateljske helikoptere, uključujući i američke helikoptere Apač.

Dizajn helikoptera je zasnovan na konvencionalnoj konfiguraciji, sa repnim rotorom. Glava glavnog rotora ima elastomerne ležajeve sa glavnim lopaticama rotora napravljenim od kompozitnih materijala.

Na helikoptere Night Havoc Mi-28N su instalirane nove lopatice rotora koji im omogućavaju da izdrže pogotke granata od 30 mm. Helikopter može biti naoružan mešavinom raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, nevođenih raketa.

Prema podacima, Mi-28 i Mi-28N opremljeni su protivtenkovskim projektilima Šturm i Ataka, sa kapacitetom do 16 protivtenkovskih projektila. Pored toga, helikopter može da skladišti četiri kućišta gde u svakom staje 20 nevođenih raketa od 80 mm ili pet raketa od 122 mm.

9m120 ataka mi 28nm
9m120 ataka mi 28nm

Helikopteri Mi-28NE „Noćni lovac” imaju napredne letne sposobnosti i mogu da izvode akrobatske manevre. Renomirani Berkuti (Zlatni orlovi) tim za prikaz leta upravlja novim Mi-28N „Noćni lovac“ od 2012. godine.

Specijalni model helikoptera Mi-28NE „Noćni lovac” razvijen je za obuku pilota, koji se može pohvaliti dvostrukim sistemom upravljanja za obuku pilota Mi-28NE uz zadržavanje svih sposobnosti helikoptera za napad.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave