NaslovnaNovostiMože li ruski Mi-28NM „Noćni lovac“ da ulovi američke najnaprednije helikoptere Apač?

Može li ruski Mi-28NM „Noćni lovac“ da ulovi američke najnaprednije helikoptere Apač?

Najnoviji vizuelni dokazi sugerišu da Rusija u svom sukobu sa Ukrajinom raspoređuje helikopter Mi-28NM „Noćni lovac“, opremljen projektilom nove generacije LMUR, ili Izdelie 305.

Prvu sliku naprednog jurišnog helikoptera Mi-28NM korišćenog u ratu u Ukrajini objavio je Telegram nalog Fighter Bomber Telegram 15. oktobra 2022. Smatralo se da je helikopter bio iz Zapadnog vojnog okruga.

Kasnije se pojavilo nekoliko dodatnih slika i video snimaka koji prikazuju Mi-28NM u Ukrajini. Kanal Fighter-bomber je 14. januara 2023. objavio snimak iz kokpita Mi-28NM koji koristi raketu LMUR tokom misije.

Borbeni helikopter Mi-28, koji je razvila moskovska helikopterska fabrika Mil, je ruski protivoklopni jurišni helikopter za sve vremenske uslove, danju ili noću.

U avgustu 1999. programeri su predstavili prototip za verziju, a potom je usledila proizvodnja 2004. godine. Sa testiranjem leta u ruskom vazduhoplovstvu se počelo 2005. godine.

Mi-28NM je apsolutna nadogradnja Mi-28 Havoc, koji je bio mršavi naslednik Mi-24 Hind „letećeg tenka” poznatog iz Hladnog rata. Nadograđeni helikopter poseduje radar za kontrolu vatre na jarbolu za izvođenje noćnih operacija.

Dizajn helikoptera je zasnovan na konvencionalnoj konfiguraciji, sa repnim rotorom. Glava glavnog rotora ima elastomerne ležajeve sa glavnim lopaticama rotora napravljenim od kompozitnih materijala.

Na helikoptere Night Havoc Mi-28N su instalirane nove lopatice rotora koji im omogućavaju da izdrže pogotke granata od 30 mm. Helikopter može biti naoružan mešavinom raketa vazduh-vazduh i vazduh-zemlja, nevođenih raketa.

Prema podacima, Mi-28 i Mi-28N Night Havoc opremljeni su protivtenkovskim projektilima Šturm i Ataka, sa kapacitetom do 16 protivtenkovskih projektila. Pored toga, helikopter može da skladišti četiri kućišta gde u svakom staje 20 nevođenih raketa od 80 mm ili pet raketa od 122 mm.

Prema stručnjacima, za razliku od borbenih aviona, helikopteri nisu dizajnirani za blisku borbu prsa u prsa.

Apač je dizajniran da dominira bojnim poljem masovnom vatrom. Nisu dizajnirani da idu okolo u potrazi za suparničkim letelicama kako bi ih oborili.

Međutim, prema izvorima, Mi-28NM/R-47M jeste dizajniran da obara letelice sa fiksnim krilima, bespilotne letelice, krstareće rakete, a navodno može da ide i u lov na neprijateljske helikoptere, uključujući i američke helikoptere Apač.

Apač je jedan od najboljih, najnaprednijih i najuspešnijih helikoptera na svetu. Oni su u velikoj meri korišćeni na Bliskom istoku još od njihoog uvođenja sredinom 1980-ih. Apači su unapređeni na moderne standarde sa naprednom avionikom i savremenim naoružanjem.

AH-64E Apač
AH-64E Apač

Trenutno, najnaprednija verzija helikoptera ostaje „E“ varijanta. AH-64E je označen kao „Guardian“ da bi se razlikovao od prethodnih modela i predstavljao povećane mogućnosti.

Uprkos kalibru Apača, prema rečima ruskog pilota u razgovoru za medije, ruski Mi-28NM će bez većih poteškoća oboriti svoje američke kolege. „Helikopter može biti nevidljiv za radare zbog terena. Pređete preko njega ne primetivši, a onda vam s leđa leti raketa.

„Mi-28NM će lako oboriti američki AH-64 Apač“, rekao je ruski pilot.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave