Naslovna Novosti Rusi nastavljaju nuklearne vežbe: Strateški raketni sistemi „Jars“ izvedeni na patrolne rute...

Rusi nastavljaju nuklearne vežbe: Strateški raketni sistemi „Jars“ izvedeni na patrolne rute u Mari Elu

3
rs 24 jars
rs 24 jars
google news

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je 23.07.2024. da Raketne strateške snage (RVSN) izvode vežbe u Republici Mari El, sa razmeštanjem mobilnih kompleksa tipa Jars na terenskim pozicijama.

Kako su primetili ruski vojni zvaničnici, manevri su po prirodi planirani.

Osoblje velike raketne jedinice u Joškar-Oli (Republika Mari El) obavlja specifične misije, uključujući izvođenje intenzivnih manevarskih dejstava na borbenim patrolnim pravcima“, navodi se u saopštenju ministarstva koje je prenela agencija Interfaks.

Prema rečima predstavnika ruskog Ministarstva odbrane, posade kopnenih mobilnih raketnih sistema „Jars“ u slivu reke Volge, koji se nalazi oko 700 kilometara istočno od Moskve.

Izvode se marševi dužine do 100 kilometara, sa rastojanjem jedinica i promenom borbenih položaja i organizacijom njihovog maskiranja.

„U okviru manevarskih operacija, raketne jedinice i podjedinice će obavljati misije raspršivanja u šumskim područjima kako bi se povećao stepen kamuflaže mobilnih kompleksa“, saopštili su ruski vojni predstavnici.

RS-24 Jars
RS-24 Jars

Tokom obuke, raketne jedinice će simulirati suzbijanje izviđačko-diverzantskih grupa neprijatelja, kao i uklanjanje specijalne opreme iz područja hemijske kontaminacije.

„Planirane aktivnosti obuke omogućavaju usavršavanje obučenosti ljudstva i jačanje kohezije između jedinica i podjedinica RVSN“, navodi se i u saopštenju ministarstva.

Kao što je poznato, početkom ovog leta Ministarstvo odbrane Rusije je obavestilo o izvođenju vežbi sa strateškim mobilnim raketnim kompleksima „Jars“ u Ivanovskoj i Irkutskoj oblasti.

Manevri uz učešće mobilnih raketnih kompleksa Jars izvode se u okviru 14. raketne divizije – Joškar-Ola 27. raketne armije – Vladimir.

Od 2015. godine divizija je opremljena interkontinentalnim balističkim raketama RS-24 Jars na čvrsto gorivo.

Verovatno, kao i u slučaju prethodnih manevara, izvedenih početkom jula, vežbe imaju za cilj da obeshrabre zapadne države koje, prema tvrdnjama vlasti u Moskvi, „predstavljaju pretnju po rusku državu”.

Treba napomenuti da je ranije ruska strana izvela niz vežbi sa taktičkim nuklearnim oružjem, u kojima je učestvovala i vojska Republike Belorusije.

RVSN sa kompleksima tipa RS-24 Jars

Jars je strateški raketni kompleks sa mobilnim i stacionarnim bazama. Trenutno čini osnovu borbene grupe RVSN-a. Kompleks je opremljen višestrukom bojevom glavom, sa manevarskim borbenim jedinicama.

Sa druge strane, RVSN su kategorija trupa u sastavu Oružanih snaga Ruske Federacije koja predstavlja glavnu komponentu Strateških nuklearnih snaga. Ove trupe imaju za cilj da obezbede nuklearno odvraćanje od spoljne agresije.

RS-24 Jars, naslednik rakete Topol-M, je ruski strateški raketni sistem i opremljen je interkontinentalnom balističkom raketom na čvrsto gorivo. Sistem je dizajnirao i razvio Moskovski institut za toplotnu tehnologiju pri Ruskoj akademiji nauka Jurij Solomonov.

Što se tiče Jarsovih strateških implikacija, MDAA navodi da je RS-24 Jars bio u avangardi ruskih pokušaja da unapredi svoje nuklearne sposobnosti. Sposobnost sistema da izbegne sisteme protivraketne odbrane povećava efikasnost zemaljske komponente ruske nuklearne trijade.

Štaviše, sistem ima prednost u odnosu na postojeće protivraketne odbrambene sisteme zahvaljujući svom kapacitetu za raspoređivanje aktivnih i pasivnih mamaca tokom leta.

RS-24 se može transportovati drumom i rasporediti u povučene ruske raketne silose, što otežava njegovo otkrivanje. Ovo, zajedno sa činjenicom da je sistemu potrebno samo sedam minuta da se pokrene, predstavlja ozbiljne pretnje za sistem protivraketne odbrane koji koriste Sjedinjene Države da bi zaštitile svoju naciju i saveznike.

Prema ruskom izdanju Komsomolskaja pravda, raketni kompleks Jars ima kapacitet 12 puta veći od američke bombe koja je desetkovala Hirošimu.

U konvencionalnom MIRV aranžmanu, sve bojeve glave su sadržane u jednoj fazi koja se odvaja od ostatka oružja nakon lansiranja. Kada se nađe izvan Zemljine atmosfere, ovaj uređaj može samostalno manevrisati, lansirajući svaku bojevu glavu na određenu metu.

Rusija je u junu 2019. objavila da je testirala RS-24 Jars sa dizajnom „eksperimentalne bojeve glave“. Tokom testa, projektil je prešao 5.600 kilometara pre nego što je pogodio poligon za testiranje rakete Kura u Kamčatskom kraju na drugoj strani Rusije.

Nuklearna raketa Jars

Što se tiče ruske rakete Jars, u pitanju termonuklearna balistička raketa dizajnirana da unapredi ruske strateške nuklearne sposobnosti. To je interkontinentalno oružje i važan je deo ruske nuklearne trijade, ključni element moskovskih snaga za odvraćanje.

jars lansiranje
jars lansiranje

Operativni domet rakete RS-24 Jars procenjuje se na 12.000 kilometara. Sa ovim dometom, rusko oružje može da dosegne ciljeve u Sjedinjenim Državama, zbog čega spada u kategoriju interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version