Naslovna Novosti Moskva se sprema na najgore! Pomeraju interkontinentalne balističke rakete Jars i obučavaju...

Moskva se sprema na najgore! Pomeraju interkontinentalne balističke rakete Jars i obučavaju trupe njihovoj zaštiti

8
RS-24 Jars
RS-24 Jars
google news

Ruske strateške raketne snage su tokom taktičkih vežbi premestile kopnene termonuklearne raketne nizove tipa RS-24 Jars iz Tejkova u Ivanovo.

Konkretno, Rusi obučavaju svoje jedinice da zaštite nizove RS-24 Jars od neprijateljskih diverzantskih grupa.

Kako je juče, 12. jula 2024. saopštilo samo rusko Ministarstvo odbrane, vežbe imaju za cilj obuku ruskih trupa u preduzimanju mera protiv neprijateljskih diverzantskih jedinica.

Rusi su pomerili nuklearne nizove

U zvaničnom saopštenju ruskog Ministarstva odbrane posebno se navodi da su „pripadnici strateških raketnih snaga uvežbavali svoje veštine u razoružavanju lansera i vozila nosača Jars, prebacivanju ovih sistema na druge položaje, sprovođenju taktike raspršivanja i organizovanju misija prikrivanja baterija i njihove zaštite.”

Prema ruskom ministarstvu, trupe raketnih jedinica su uvežbavale preduzimanje protivmera protiv neprijateljskih diverzantskih formacija. Konkretno, ruska vojska je izvela vežbe u vezi sa ranim otkrivanjem, sprečavanjem i neutralizacijom mogućih neprijateljskih diverzanata.

rs 24 jars
rs 24 jars

„Ukupno, jedinice formacije Tejkovo izvele su nekoliko desetina uvodnih vežbi“, dodaje se u saopštenju Kremlja.

Rusko Ministarstvo odbrane je pre nekoliko dana, tačnije 5. jula ove godine, najavilo seriju vežbi u kojima učestvuju mobilni nuklearni raketni bacači „Jars“.

Ruske vežbe su usledile otprilike mesec dana nakon što je Moskva održala zajedničke taktičke vežbe nuklearnog oružja sa susedom i saveznikom Belorusijom.

U ruskim vežbama ovog jula, Rusi su izvestili da su učestvovale jedinice lansera Jars iz najmanje dva različita ruska regiona, pokrivajući ukupnu udaljenost od 100 kilometara dok su vežbali strateško pozicioniranje i maskirne misije.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da će „slične vežbe u bliskoj budućnosti izvesti i druge raketne jedinice“.

Šta je ruska nuklearna raketa Jars?

Što se tiče ruske rakete Jars, u pitanju termonuklearna balistička raketa dizajnirana da unapredi ruske strateške nuklearne sposobnosti. To je interkontinentalno oružje i važan je deo ruske nuklearne trijade, ključni element moskovskih snaga za odvraćanje.

Operativni domet rakete RS-24 Jars procenjuje se na 12.000 kilometara. Sa ovim dometom, rusko oružje može da dosegne ciljeve u Sjedinjenim Državama, zbog čega spada u kategoriju interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM).

Sistem RS-24 Jars

RS-24 Jars, naslednik rakete Topol-M, je ruski strateški raketni sistem i opremljen je interkontinentalnom balističkom raketom na čvrsto gorivo. Sistem je dizajnirao i razvio Moskovski institut za toplotnu tehnologiju pri Ruskoj akademiji nauka Jurij Solomonov.

Što se tiče Jarsovih strateških implikacija, MDAA navodi da je RS-24 Jars bio u avangardi ruskih pokušaja da unapredi svoje nuklearne sposobnosti. Sposobnost sistema da izbegne sisteme protivraketne odbrane povećava efikasnost zemaljske komponente ruske nuklearne trijade.

Štaviše, sistem ima prednost u odnosu na postojeće protivraketne odbrambene sisteme zahvaljujući svom kapacitetu za raspoređivanje aktivnih i pasivnih mamaca tokom leta.

RS-24 se može transportovati drumom i rasporediti u povučene ruske raketne silose, što otežava njegovo otkrivanje. Ovo, zajedno sa činjenicom da je sistemu potrebno samo sedam minuta da se pokrene, predstavlja ozbiljne pretnje za sistem protivraketne odbrane koji koriste Sjedinjene Države da bi zaštitile svoju naciju i saveznike.

Prema ruskom izdanju Komsomolskaja pravda, raketni kompleks Jars ima kapacitet 12 puta veći od američke bombe koja je desetkovala Hirošimu.

jars lansiranje
jars lansiranje

U konvencionalnom MIRV aranžmanu, sve bojeve glave su sadržane u jednoj fazi koja se odvaja od ostatka oružja nakon lansiranja. Kada se nađe izvan Zemljine atmosfere, ovaj uređaj može samostalno manevrisati, lansirajući svaku bojevu glavu na određenu metu.

Rusija je u junu 2019. objavila da je testirala RS-24 Jars sa dizajnom „eksperimentalne bojeve glave“. Tokom testa, projektil je prešao 5.600 kilometara pre nego što je pogodio poligon za testiranje rakete Kura u Kamčatskom kraju na drugoj strani Rusije.

8 KOMENTARA

  1. Red bi bio da upotrebe te rakete, da malo ubrzaju armagedon, ionako je zapadna civilizacija gora od istocne, tako da svi mozemo u miru da odemo na burek….

  2. Iza Zapada po oružju??? Pogledaj hiljade HD snimaka uništenog zapadnog oružja i usporedi sa te 2-3 zrnaste slike ruskog uništenog oružja sa napisanim objašnjenjem šta je “uništeno”.

  3. Zemlja širine 10000 km koja je u ratu sa raspadnutom banana para državom poput Srbije povukla flotu koja je desetkovana u Azovu baru a starteške bombardere i nuklearne rakete povlači u dubinu teritorije da ih zaštiti od diverzanata koji po režimakim medijima ni ne postoje.Situacija jako povoljna

    3
    8
  4. To nema veze sa istinom. A i da ima, nas je to zapadno oruzje bilo po glavi mnogo puta.
    Izgubili smo preko 3 miliona stanovnika.
    Koliko Srba je pobilo Rusko oruzje.?.
    DA JE TO TAKO GRADONACELNIK MOSKVE BI BIO CRNAC.

    11
    4
  5. Nas narod kaze, pas koji, laje ne ujeda! Pa je tako i sa ovom Sovjetskom pricom. Vi ste decenijama iza zapada po oruzju, samo na zalost imate ljudske resurse koje ste spremni da rizikujete, jel vama ljudski zivot nista ne znaci. Sto vise pogine , to ce te velicanstvenije parade da pravite!

    2
    22
    • Iza Zapada po oružju??? Pogledaj hiljade HD snimaka uništenog zapadnog oružja i usporedi sa te 2-3 zrnaste slike ruskog uništenog oružja sa napisanim objašnjenjem šta je “uništeno

      6
      1
      • To je mantra kojom imperija zla drzi svoje ovce u toru. Lazna sigurnost proizasla iz ratova sa africkim banana drzavama i holivudskim blokbasterima za miran san svojih glasaca/punjaca budzeta. Pa kad nalete na tvrdo kao u Vijetnamu ili Avganistanu beze brze nego sto su dosli. A tek ako im Rusi proglase otadzbinski rat, videce kako se proveo Hitler ’44

        15
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version