Naslovna Novosti Rusija odbacuje interkontinentalne balističke rakete Topol, menja ih modernizovanom verzijom Jars

Rusija odbacuje interkontinentalne balističke rakete Topol, menja ih modernizovanom verzijom Jars

8
RS-24 Jars
RS-24 Jars
google news

Komandant Strateških raketnih snaga Ruske Federacije general-pukovnik Sergej Karakajev potvrdio je povlačenje interkontinentalnih balističkih raketa (ICBM) Topol iz borbene službe Oružanih snaga Rusije.

Istovremeno, u izjavi generala Karakajeva je istaknuto da se kraj ere za ovu interkontinentalnu balističku raketu na čvrsto gorivo odvija u kontekstu završetka procesa ponovnog naoružavanja mobilnim raketnim sistemima kopnenog baziranja RS-24 Jars.

General je takođe naveo da su napori usmereni i na unapređenje kategorije raketa baziranih na silosima, posebno povećanjem broja raketnih kompleksa koji ulaze u borbenu službu u Kozelsku, Kaluška oblast.

RS-12M Topol, poznat pod NATO nazivom i SS-25 „Srp” predstavljao je kamen temeljac ruskog strateškog arsenala. Razvijen iz prethodnih sistema Temp-2S i Pionir, kultni Topol sa dometom većim od 11.000 km bio je značajna komponenta ruske sposobnosti nuklearnog odvraćanja.

Program poziva da se neke od povučenih ICBM Topol ponovo koriste u civilnim vazdušno-kosmičkim aktivnostima kao lansirne rakete Start-1, saopštio je glavni konstruktor Moskovskog instituta za toplotnu tehnologiju Jurij Solomonov.

Ova rekonfiguracija bi se mogla koristiti u dva podprograma fokusirana na razvoj klastera malih satelita, iskorišćavajući „udobnost“ raketa Start-1 kao lansirnih vozila.

ICBM HLADNOG RATA
ICBM HLADNOG RATA

Godine 1999. javni izvori su potvrdili prisustvo ne manje od 360 lansirnih sistema Topol raspoređenih u deset divizija u okviru RVSN-a.

Čini se da program modernizacije RVSN napreduje bez uticaja ruskog rata u Ukrajini i sankcija bez presedana nametnutih Moskvi. Međutim, dok je sa druge strane potez napuštanja, za ruske standarde tehnološki zastarelih raketa, ograničen samo na sisteme Topol, ali ne i na njihovu noviju verziju Topol-M.

General Karakajev je u decembru 2020. godine izjavio da je RVSN već dobila više od 150 novih raketnih kompleksa Jars (poznatih i kao Topol MR), najavljujući da će program preopremljenosti RVSN biti završen 2021. godine i da je planiranje predviđeno za zamena „u kratkom roku” sistema RS-12M Topol sa „najsavremenijim raketama tipa Jars”.

Prema ruskim izvorima, rakete i lanseri ICBM-a Jars su u stanju da primaju komande od najsavremenijih sistema upravljanja, uključujući i kada je sistem u položaju „u patroli“, što značajno skraćuje vreme za pripremu i izvođenje nuklearnog odgovora na napad.

Trenutno, RVSN su opremljene interkontinentalnim balističkim raketama Iars u dve verzije: jedna opremljena lakim bojevim glavama, koja je delimično objedinjena sa balističkim raketama mornaričkog baziranja Bulava i Lainer, i mnogo snažnija Jars-S.

Pored toga, 2019. godine Rusi su objavili da sprovode konstruktivna letačka testiranja verzije Jars-M, za koju je Solomonov izjavio da će imati bojeve glave sa pojedinačnim pogonskim sistemima nakon razdvajanja, što bi značajno proširilo geografsku pokrivenost ciljeva na jedno lansiranje.

Za sada ne znamo da li je postignut značajan napredak u završetku ovog projekta, o čemu se prvi put govorilo 2012. godine, međutim zna se da Kremlj u budućnosti želi da moderne rakete Jars budu naoružane hipersoničnim bojevim glavama.

Oprema 12 raketnih diviziona u sastavu RVSN koje trenutno uključuje strateške, mobilne i stacionarne raketne sisteme tipa R-36M2 Vojvoda (SS-18 Satan), UR-100N UTTH (SS-19 Stiletto), RS-12M. Topol-M (SS-27 Srp B) i Jars (SS-29 ili SS-27 Mod 2).

sarmat na nepoznatoj lokaciji
sarmat na nepoznatoj lokaciji

Što se tiče sistema Sarmat, zvanični izvori u Rusiji su nedavno objavili da će prvi specijalno dizajnirani puk biti formiran kasnije ovog meseca, decembra 2023. godine, iako konstruktivna letačka testiranja rakete nisu završena.

„Prvi puk opremljen raketama Sarmat, koji će se sastojati od komandnog punkta i nekoliko silosnih lansera, stupiće u borbenu službu kod velike raketne jedinice RVSN u Užuru tokom decembra tekuće godine“, rekao je izvor.

Kako je saopštio drugi izvor agencije, ovaj puk je trenutno u eksperimentalnoj borbenoj službi. Prema dosadašnjoj praksi u okviru Strateških raketnih trupa, u početku, puk počinje svoju delatnost sa komandnim punktom i dva lansirna objekta, nakon čega se broj potonjih popunjava do nivoa predviđenog stanjem organizacije.

Putin sproveo simulaciju nuklearnog udara u oktobru; Lansirane interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars, R-29RMU2 Sinerva

Prema objavi na sajtu Kremlja, 25.10.2023. ruski predsednik Vladimir Putin je predvodio vežbu Strateških snaga za odvraćanje. Tokom vežbe lansirano je nekoliko interkontinentalnih balističkih raketa i krstarećih raketa kopnenog, vazdušnog i pomorskog baziranja.

Tako su sa kosmodroma Pleseck raketne strateške trupe lansirale interkontinentalnu balističku raketu Jars. Raketa je pogodila zemaljski cilj koji se nalazi čak u lancu Kura na poluostrvu Kamčatka.

Takođe, nuklearna podmornica Tula Severne flote Rusije, koja se nalazi u vodama Barencovog mora, lansirala je interkontinentalnu balističku raketu Sineva na cilj sa istog dometa na Dalekom istoku.

Istovremeno, strateški bombarderi Tu-95MS lansirali su nekoliko krstarećih projektila.

Kako su saopštili predstavnici Predsedničke administracije Ruske Federacije, obuka je imala za cilj proveru obučenosti organa vojnog rukovodstva, kao i unapređenje veština rukovodnog i operativnog osoblja.

Ruski ministar odbrane Sergej Šoigu izjavio je da su „Strateške nuklearne snage Ruske Federacije simulirale izvođenje masivnog nuklearnog udara sa strateškim ofanzivnim snagama, kao odgovor na neprijateljski udar“.

Obuka koju su izvele Oružane snage Ruske Federacije bila je očekivana, ista se održava svake godine, u poslednjoj dekadi oktobra, pod nazivom „Grom“.

Za razliku od prethodnih godina, kada je Vladimir Putin putovao u Komandni centar nacionalne odbrane u Moskvi da predvodi vežbu, ovog puta šef ruske države je bio u Situacionom centru Kremlja, u interakciji sa vojnim vrhom putem video konferencije.

Tokom vežbi, Putin je slušao izveštaje ministra odbrane Sergeja Šojgua i načelnika Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerija Gerasimova.

8 KOMENTARA

  1. Sto se brinete za Rusiju? Ona nikad nece prva ispaliti nuklearke. Najbolje da ih svijet nikada nije ni proizveo. Ali kontra teza mora postojati. Tako je kako je.

  2. Pretpostavljam da će deponija za odlaganje ovih raketa biti blizu Kijeva. Nisu Rusi baš takve trošadžije. Šteta je ne iskoristiti.

    • Biti glup, nije sramota. SRAMOTA JE TIME SE PONOSITI!!! Diktatura je u “slobodnoj i demokratskoj” evropi i americi. Pitanje je da li oni znaju uopšte, a i vi gospodine značenje tih reči. Inače, demokratije u punom značenju te reči nema nigde na svetu. Jednostavno, današnji čovek nije dorastao tome.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version