Naslovna Novosti Prvi puk opremljen novim interkontinentalnim raketama Sarmat, koje pogađaju cilj bilo...

Prvi puk opremljen novim interkontinentalnim raketama Sarmat, koje pogađaju cilj bilo gde na planeti

8
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
probno lansiranje icbm sarmat foto ministarstvo odbrane rusije
google news

Ruska novinska agencija Tass javlja, pozivajući se na izvor blizak ruskom Ministarstvu odbrane, da će prvi puk opremljen novim interkontinentalnim balističkim raketama Sarmat biti operacionalizovan tokom decembra u okviru Strateških raketnih trupa.

„Prvi puk opremljen raketama Sarmat, koji će se sastojati od komandnog punkta i nekoliko silosnih lansera, stupiće u borbenu službu kod velike raketne jedinice RVSN u Užuru tokom decembra tekuće godine“, rekao je izvor.

Kako je saopštio drugi izvor agencije, ovaj puk je trenutno u eksperimentalnoj borbenoj službi. Prema dosadašnjoj praksi u okviru Strateških raketnih trupa, u početku, puk počinje svoju delatnost sa komandnim punktom i dva lansirna objekta, nakon čega se broj potonjih popunjava do nivoa predviđenog stanjem organizacije.

I prvi pomenuti izvor agencije potvrdio je da će se paralelno nastaviti konstruktivna letačka testiranja rakete, koja nisu završena. Probna lansiranja rakete Sarmat vrše se sa kosmodroma Pleseck na ciljeve koji se nalaze u poligonu Kura na poluostrvu Kamčatka.

Da bi se testovi rakete smatrali uspešno završenim, potrebno je još nekoliko lansiranja, uključujući i na Južnom polu.

Sarmat može pogoditi bilo koju tačku na planeti

Sarmat je perspektivni raketni kompleks sa silosnim (stacionarnim) baziranjem. Razvili su ga početkom 2000-ih stručnjaci Državnog raketnog centra Viktor Petrovič Makejev iz grada Mjasa (Čeljabinska oblast). Masovna proizvodnja raketa se odvija u Kranojarskom mašinskom preduzeću.

Russia Says Test of New Sarmat ICBM ‘Successful’
Sarmat, uspešno lansiranje, 2022 godina.

Tokom juna 2023. godine ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da će novi raketni kompleks Sarmat biti stavljen u borbenu službu „u bliskoj budućnosti“.

Serijska proizvodnja interkontinentalnih balističkih raketa „Sarmat“ počela je prošle godine u Krasnojarskom Mašinogradskom preduzeću (Krasmaš), koji je deo Roskosmosa. Planirano je da se trupama isporuči ukupno 46 raketa RS-28 Sarmat, koje će biti ugrađene u raketne silose RS-20V (SS-18 Satan u NATO klasifikaciji).

Prvi pukovi opremljeni novim raketama RS-28 biće formirani u okviru 62. raketne divizije – Solnečni (Užur) / 33. raketne armije – Omsk u Krasnojarskoj teritoriji i 13. raketne divizije – Jasni (Dombarovski) / 31. raketne armije – Orenburg u Orenburškoj oblasti.

Interkontinentalna balistička raketa Sarmat je sposobna da pogodi višestrukom bojevom glavom bilo gde na planeti, i na Severnom i na Južnom polu.

Prema podacima objavljenim na vojno-tehničkom forumu Armata 2019, raketa ima domet od 18.000 kilometara. Njena lansirna težina je preko 200 tona, od čega je 178 tona goriva. Ukupna dužina rakete je 35,5 metara, a prečnik tri metra. Njeno ložište se može podeliti na 10 pojedinačnih jedinica.

Ulazak „Sarmata” u rad bio je važan korak u modernizaciji ruskog nuklearnog arsenala. S obzirom na masu rakete i njen potencijal, novi kompleks se smatra jednim od najmoćnijih na svetu, što Rusiji omogućava da održi strateški balans snaga na svetskoj sceni.

ICBM HLADNOG RATA
ICBM HLADNOG RATA

Sa stanovišta unutrašnje politike u Moskvi, uspešan razvoj i puštanje u rad Sarmata su značajni događaji koji potvrđuju delotvornost državnog programa vojne modernizacije.

Može li se raketa Sarmat presresti?

Poslednjih godina raketa Sarmat je privukla značajnu pažnju zbog svojih naprednih sposobnosti i potencijalne pretnje kolektivnom Zapadu. Kao jedna od najmoćnijih ruskih interkontinentalnih balističkih raketa, Sarmat je izazvao zabrinutost, ali ostaje goruće pitanje: da li se ova strašna raketa može presresti?

Presretanje ICBM-a je neverovatno složen zadatak, koji zahteva napredne sisteme protivraketne odbrane i precizno merenje vremena. Primarni metod presretanja takvih projektila je korišćenje sistema protiv balističkih raketa (eng. ABM). Ovi sistemi obično koriste rakete presretače koje se lansiraju da se sudare i unište dolazeće ICBM.

Iako postoji nekoliko ABM sistema, kao što su kopnena odbrana srednjeg kursa Sjedinjenih Država (GMD) i ruski A-135, njihova efikasnost protiv rakete Sarmat ostaje neizvesna.

rs 28
rs 28

Napredne mogućnosti rakete Sarmat, uključujući njenu veliku brzinu i manevarsku sposobnost, čine je gotovo nemogućom metom za presretanje.

Pitanja i odgovori vezani za internacionalne pojmove kada je reč o ICBM

Šta je interkontinentalna balistička raketa (ICBM)? ICBM je raketa dugog dometa sposobna da isporuči nuklearne ili konvencionalne bojeve glave na ekstremno velike udaljenosti, dakle između kontinenata.

Šta su višestruka nezavisno ciljana vozila za ponovni ulazak (MIRV)? MIRV-ovi su nosivi tereti koji se mogu nositi sa jednom raketom, a zatim pustiti da nezavisno pogode više ciljeva. Ova sposobnost povećava efikasnost i potencijalnu štetu jedne rakete.

Kako funkcionišu sistemi protiv balističkih raketa (ABM)? ABM sistemi su dizajnirani da presretnu i unište dolazeće balističke rakete. Oni obično koriste rakete presretače koje se lansiraju da bi se sudarile i uništile nadolazeću pretnju.

sarmat na nepoznatoj lokaciji
sarmat na nepoznatoj lokaciji

U zaključku, dok napredne mogućnosti rakete Sarmat je čine najopasnijim oružjem, njeno presretanja ostaje pod velikim znakom pitanja. Presretanje ICBM-a je neverovatno složen zadatak, a efikasnost postojećih ABM sistema protiv Sarmata tek treba da se utvrdi.

Kako nacije nastavljaju da razvijaju i unapređuju svoje sisteme protivraketne odbrane, trka u suprotstavljanju pretnji rakete Sarmat se nastavlja, dok možemo zaključiti da raketa trenutno vodi.

8 KOMENTARA

  1. Rusija već odavno nije Komunistička država,nego kapitalistička sa tržišnom privredom.I ako je optužuju da želi da obnovi SSSR,to je potpuno nerealno jer je Komunizam kao ideologija,prevazidjena.Na kraju treba se iskreno upitati gdje je nastao Komunizam,ko je pomogao da se instalira u Rusiji i pogledati sastav prvog Politbiroa sa Lenjinom na čelu.

  2. Ti belogardist(a zna de ko su bili belogardejci)ne bulazni i baljezgaj a ako vec pljujes po Srbiji i ne zasluzujes da zivis u njoj.

  3. Ti Belogardista, sigurno bi otvorio pivo ,i ne bi se protivio da ti netko svrlja po kuci i trazi sta mu tvoje odgovara, da zivi po navikama, otimanja tudjega za svoju dobrobit.

  4. Oće li ovi Rusi da proizvedu nešto drugo osim oružja, neki nov auto, TV, jok komunjare u stalnom strahu da će ih neko napasti, da im neko ugrožava opstanak, jer sve ostale ekonomske teme su bolne. Nažalost i mi smo u tom društvu Kuba-Venecuela-Srbija-Rusija-Severna Korea.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version