Naslovna Novosti Na dramatičnom videu zabeleženo kako ukrajinske snage obaraju ruski Su-25 iz ručnog...

Na dramatičnom videu zabeleženo kako ukrajinske snage obaraju ruski Su-25 iz ručnog raketnog bacača

6
na dramatičnom videu zabeleženo kako ukrajinske snage obaraju ruski su 25 iz ručnog raketnog bacača
na dramatičnom videu zabeleženo kako ukrajinske snage obaraju ruski su 25 iz ručnog raketnog bacača
google news

Oružane snage Ukrajine oborile su 23. jula ruski jurišni avion Su-25 u Donjeckoj Narodnoj Republici. Snimak je potvrdio uništenje letelice.

Su-25 Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije oboren je MANPADS-om. Incident se navodno dogodio u pravcu Pokrovsk.

Pilot se katapultirao i odmah su ga evakuisali ruski timovi za potragu i spasavanje. Nezvanični ruski izvori su potvrdili ove izveštaje.

Uprkos brojnim tvrdnjama iz Kijeva, ovo je prva ruska letelica koja je oborena poslednjih meseci a da za to ima konkretnih dokaza.

Su-25 je ušao u službu 1987. godine, međutim, trenutno ruske Vazdušno-kosmičke snage imaju svoju duboko modernizovanu verziju — Su-25SM3.

U Ukrajini se jurišnici koriste za razbijanje položaja Oružanih snaga Ukrajine na liniji fronta i u bližoj pozadini ukrajinske odbrane. Njihov cilj je da pruže vatrenu podršku kopnenim jedinicama. Mogu uništiti skoro svaku opremu, artiljeriju, ljudstvo, inženjerske strukture.

Napadni avioni obično ispaljuju nevođene avionske rakete i momentalno izvode manevar ispaljivanjem toplotnih zamki. Mogu se približiti meti i pokrenuti udare nekoliko puta, a zatim se vratiti na bazni aerodrom.

Avioni uglavnom rade u parovima u Ukrajini. Dok jedna letelica granatira poziciju neprijatelja, druga obezbeđuje operaciju.

britanski manpads lmm martlet u naoruzanju 28 posebne mehanizovane brigade
britanski manpads lmm martlet u naoruzanju ukrajinske 28 posebne mehanizovane brigade

Piloti Su-25 lete na izuzetno malim visinama, što smanjuje verovatnoću njihovog otkrivanja i poraza od sistema PVO, međutim mali prenosni raketni bacači i vizuelno ciljanje ovoga puta su pomogli u obaranju. Takođe ulaze na liniju borbenog lansiranja maksimalnim brzinama.

Su-25 opširnije

Su-25 je sovjetski jurišni avion dizajniran da pruži vazdušnu podršku kopnenim snagama. Prvi put je poleteo 1975. godine, a u službu je ušao 1981. godine.

Avion je dizajniran za operacije na liniji fronta gde može efikasno da angažuje neprijateljski oklop, utvrđenja i ljudstvo. Su-25 ima teški oklop koji štiti od malokalibarskog oružja i protivavionskih topova, a opremljen je raznim naoružanjem, uključujući topove, projektile i bombe.

Su-25 je izvezen u mnoge zemlje, a i dalje ga koriste oružane snage mnogih država, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

Su-25 je zastupljen u izveštajima o sukobu skoro skoro svakodnevno. I Rusija i Ukrajina izgubile su pozamašnu količinu Su-25 u sukobu koji je u toku. Zbog pretnje koju predstavljaju neprijateljski prenosivi sistemi protivvazdušne odbrane (MANPADS), Su-25 obično ispušta svoju municiju dok se lagano penje na duži domet.

makedonski Su-25
Ukrajinski Su-25 davno prodat Severnoj Makedoniji, sada ponovo u službi Kijeva

Kompjuter za napad oružjem na avionu izračunava domet, visinu i ugao penjanja za preciznu isporuku i daje signale za lansiranje pilotu, uzimajući u obzir balistiku oružja i preovlađujući vetar. Kada je letelica blizu mete, ona lagano roni i lansira rakete u metu sa visine.

Tačnost napada je veća kada je domet nizak, ali su pilot i avion u većem riziku. Međutim, uprkos opasnostima letenja Su-25, to je avion sa najvećom eksploatacijom u ratu koji je u toku.

Trenutno se ruskim trupama isporučuje Su-25 u modifikaciji SM3. Ova verzija jurišnika opremljena je automatizovanim sistemom za upravljanje vatrom, optoelektronskim sistemom SOLT-25, ugrađenim sistemom za označavanje ciljeva i nišanskim sistemom sa elementima veštačke inteligencije. 

Najnovija oprema omogućava pilotu da pogađa objekte na visini većoj od 5.000 km. Svi ažurirani avioni opremljeni su motorima R-195, koji su se ranije smatrali tajnim i najpouzdaniji su u svojoj klasi. Oklopna zaštita jurišnih aviona i njihova povećana preživljavanje ostali su nepromenjeni.

Su-25SM3

Su-25SM3 je razvijen na osnovu lekcija iz rata sa Gruzijom 2008. godine, u kojem su tri aviona izgubljena od vatre iz prenosnih raketnih PVO sistem (MANPADs).

Su-25SM3 od nedavno nosi i sistem elektronskog ratovanja, retku konfiguraciju za kopneni napad na niskom nivou odnosno avion za blisku vazdušnu podršku.

su 25sm3 poster
su 25sm3 poster

U pitanju je verzija Su-25SM3, sa nosačem sistema Vitebsk-25. Varijanta takođe ima modul za satelitsku navigaciju koji je povezan sa ruskom GLONASS satelitskom mrežom.

Još jedna karakteristika koja definiše avion je sistem nišana i navigacije SVP-24-25, za koji se tvrdi da poboljšava preciznost nevođenog oružja u radijusu od 10 metara. Inače, nova modifikacija Su-35SM dobija najnapredniji ruski sistem radioelektronske borbe za lovce – Himalaja.

6 KOMENTARA

  1. Ovo je snimak od prošle godine. Pogledajte samo vegetaciju, ni jedne liske na drvetu a sada je jul mesec, pogledajte pejzaž, kasna jesen ili početak zime je u pitanju na snimku. Odličan primer kako se manipuliše sa ljudima na žalost. I odličan primer kako ljudi uzimaju sve zdravo za gotovo bez prethodne provere.

    4
    2
  2. Krama koja vise nema sta traziti u pzo pvo zasićenoj bojišnici znaju to ruje pa ih nemilice troše i borbeni helikopterima je uskoro adio mare osim za po borbu s distance

    3
    8
  3. I opet isto priča,drveće na snimku nema mi jednog lista,ruski blogdri su magarci koji horski ponavljaju ono čime im napune glavu,obaranje aviona možda ali mi se čini da sam ovaj snimak vodio prošle godine,negdje početkom proljeća a odsustvo vegetacije to potvrđuje!

    13
    4

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version