NaslovnaNovostiAmeričke svemirske snage žele da pomrse konce kineskim i ruskim satelitima najnovijim...

Američke svemirske snage žele da pomrse konce kineskim i ruskim satelitima najnovijim sistemom za ometanje

Američke svemirske snage spremaju se da uvedu novi zemaljski ometač.

Blumberg prenosi da će američke svemirske snage uskoro postaviti novi sistem za ometanje na kopnu, kako tvrde “dizajniran da spreči kineske i ruske satelite da prenose informacije o američkim trupama tokom sukoba”.

Najavljuje se da će prvih 11 od ukupno 24 udaljena terminala modularnih ometača biti instalirano za nekoliko meseci. Ceo sistem bi mogao da bude instaliran do 31. decembra na neotkrivenim lokacijama, navodi se u saopštenju američkih Svemirskih snaga.

Ovi uređaji nisu namenjeni zaštiti američkih satelita od ometanja, već da se „odgovorno suprotstave satelitskim komunikacionim mogućnostima protivnika“, navodi se u saopštenju svemirskih snaga za Blumberg.

Novi terminali dopunjuju opsežniji sistem za ometanje koji se zove Counter Communications System i sistem srednje veličine nazvan Meadowlands koji su svemirske snage SAD već dovele u operativno stanje.

Pentagonov odgovar na ruske i kineske svemirske pretnje

Pentagon ove godine aktivno proširuje svoje kapacitete za kosmičko ratovanje jer kod brzog napretka Kine i Rusije u svemirskim operacijama vidi rastuću pretnju za američke satelite u orbiti.

sojuz 2.1a pocinje svoju misiju kosmos 2553
sojuz 2.1a pocinje svoju misiju kosmos 2553

Kako tvrde, sve agresivnije ponašanje Ruske Federacije u svemirskoj oblasti ponovljeno je i na ovogodišnjem Samitu NATO-a.

„Protivimo se svakom postavljanju nuklearnog oružja u Zemljinu orbitu, čime bi se prekršilo član IV Ugovora o svemiru i ugrozila globalna bezbednost“, navodi se u deklaraciji Vašingtonskog samita.

Prema tvrdnjama SAD, Moskva razvija nuklearno oružje koje će biti raspoređeno u Zemljinoj orbiti, što bi moglo predstavljati pretnju za američke satelite.

Peking ne zaostaje mnogo, dodaju zapadni stručnjaci.

Kina ima „stotine i stotine satelita u orbiti dizajniranih da uoče, prate, ciljaju i da, potencijalno angažuju, američke i savezničke snage u Indo-Pacifiku“, rekao je u sredu general Stiven Vajting, šef američke svemirske komande na godišnjem Aspen bezbednosnom forumu.

Podsetimo, Volstrit Žurnal je već pisao da su, par dana pre invazije u Ukrajini, Rusi lansirali svemirsku letelicu sa ciljem stvaranja antisatelitskog nuklearnog oružja.

Ukoliko Rusi sprovedu svoj projekat i oružje bude raspoređeno u orbiti, moći će navodno da unište satelite u oblastima u kojima dominira američka vlada i komercijalna sredstva, uključujući sazvežđe Starlink (u vlasništvu SpaceX, Elona Maska).

Bes u Vašingtonu vezan za ovu temu – dakle oko ruskog satelita, počeo je u februaru 2024. godine, kada je predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner dao zagonetnu izjavu o neodređenoj „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“ Sjedinjenim Državama i zatražio od predsednika da skine tajnost.

Istovremeno, Moskva je saopštila da su izveštaji o ruskom razvoju nuklearnog antisatelitskog sistema fikcija. Ruska vojska uverava da je testirala uređaje samo u uslovima izloženosti zračenju i teškim naelektrisanim česticama u niskoj orbiti Zemlje.

Međutim, visoka zvaničnica američke vlade i Bajednova pomoćnica, sugerisala je još u maju mesecu ove godine kako je Rusija već postavila platformu za testiranje u svemir koja će joj pomoći da testira svoje novo nuklearno oružje protiv satelita.

eksplozija satelita u svemiru ilustracija
eksplozija satelita u svemiru ilustracija

Novo upozorenje američke zvaničnice usledilo je samo nekoliko dana nakon što je drugi član Kongresa obavestio američko zakonodavstvo o “veoma opasnom ruskom oružju koje bi čitavu nisku orbitu Zemlje moglo da učini potpuno neupotrebljivom na duže vreme”.

Novo upozorenje američke zvaničnice usledilo je samo nekoliko dana nakon što je drugi član Kongresa obavestio američko zakonodavstvo o “veoma opasnom ruskom oružju koje bi čitavu nisku orbitu Zemlje moglo da učini potpuno neupotrebljivom na duže vreme”.

Tokom saslušanja u Kongresu, Džon Plumb je opisao posledice moguće upotrebe nuklearnog oružja u svemiru. „Nekoliko analitičara veruje da bi (nuklearna) eksplozija u svemiru odgovarajuće magnitude i lokacije mogla, na primer, da učini nisku orbitu neupotrebljivom u određenom vremenskom periodu“, rekao je tada Plumb.

1 KOMENTAR

  1. Све што ова НАТО багра приговара Русији и Кини они су то одавно урадили и сада ово што чине је додатно обезбеђење тога што су учинили и имају. Они су у југостичној Азији, у Аустралији, на Блиском истоку, у Запад. Евроби, по потреби у Африки и Ј. Америки, они су свуда ко муве на намазаном к…у!

    2
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave