NaslovnaNovostiVolstrit Žurnal: Par dana pre invazije u Ukrajini, Rusi lansirali svemirsku letelicu...

Volstrit Žurnal: Par dana pre invazije u Ukrajini, Rusi lansirali svemirsku letelicu sa ciljem stvaranja antisatelitskog nuklearnog oružja

Rusija ne prestaje da razvija različite sisteme naoružanja. Tako su, 5. februara 2022. godine, odnosno neposredno pre početka svoje “Specijalne vojne operacije” u Ukrajini, Rusi su poslali u Zemljinu orbitu jedan tajni uređaj, poznat kao Kosmos-2553, sa ciljem stvaranja (razvoja) novog protivsatelitskog nuklearnog oružja.

Ovo se navodi u materijalu američkog izdanja Volstrit Žurnala, pozivajući se na američke zvaničnike i ocenjujući šta se dešava.

Publikacija napominje da je Rusima potrebna navedena svemirska letelica za testiranje komponenti potencijalnog antisatelitskog oružja sposobnog da nosi nuklearni uređaj.

Štaviše, sam lansirani satelit ne nosi nikakvo nuklearno oružje. Međutim, on je, prema nekim zvaničnicima, „definitivno povezan sa ruskim nuklearnim antisatelitskim programom“, što izaziva sve veću zabrinutost kod administracije Džoa Bajdena, nevladinih stručnjaka i Kongresa.

Ovo oružje, ako bude raspoređeno, dalo bi Moskvi mogućnost da nuklearnom eksplozijom uništi stotine satelita u niskoj Zemljinoj orbiti, navodi se u članku.

Zauzvrat, drugi zvaničnici smatraju da je pomenuti satelit tajno korišćen kao platforma za istraživanje i razvoj nenuklearnih komponenti novog sistema naoružanja koji Rusija još nije rasporedila.

Rusija kaže da je letelica namenjena naučnim istraživanjima, ali američki zvaničnici kažu da je ta tvrdnja neuverljiva, precizira se u članku.

Američki zvaničnici dugo su sumnjali da Rusija želi da razvije nuklearnu antisatelitsku sposobnost, ali su tek relativno nedavno mogli da počnu da prate napredak ruskih istraživanja.

sojuz
sojuz

Ukoliko Rusi sprovedu svoj projekat i oružje bude raspoređeno u orbiti, moći će da unište satelite u oblastima u kojima dominira američka vlada i komercijalna sredstva, uključujući sazvežđe Starlink (u vlasništvu SpaceX, Elona Maska).

Bes u Vašingtonu vezan za ovu temu – dakle oko ruskog satelita, počeo je u februaru 2024. godine, kada je predsednik Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majk Tarner dao zagonetnu izjavu o neodređenoj „ozbiljnoj pretnji nacionalnoj bezbednosti“ Sjedinjenim Državama i zatražio od predsednika da skine tajnost.

Istovremeno, Moskva je saopštila da su izveštaji o ruskom razvoju nuklearnog antisatelitskog sistema fikcija. Ruska vojska uverava da je testirala uređaje samo u uslovima izloženosti zračenju i teškim naelektrisanim česticama u niskoj orbiti Zemlje.

Međutim, američki Stejt department sumnja u iskrenost Rusa.

Istovremeno, Kosmos-2553 je i dalje u orbiti. Prema Tarneru, ovo je „karipska raketna kriza u svemiru“, rezimirali su američki mediji.

Podsetimo, pre dve nedelje, poslednju referencu na ovo rusko “superoružje” iznela je Malori Stjuart, pomoćnica američkog državnog sekretara za razoružanje, odvraćanje i stabilnost.

Ona je navela da su „Sjedinjene Države posebno zabrinute što Rusija razmatra usvajanje nuklearnog oružja u svojim svemirskim programima“, dodajući da su „Sjedinjene Države godinama bile svesne ovog ruskog napora, ali smo tek sada mogli da naučimo više detalja o napretku koji su postigli u svom poduhvatu”.

Kosmos-2553 ukratko

Podsetimo, ROSKOSMOS je uspešno lansirao vojni satelit na raketi-nosaču Sojuz 2.1a za Ministarstvo odbrane Ruske Federacije. Prvobitno je ovo lansiranje bilo planirano za 3. februar 2022. godine, ali je potom pomereno za 5. februar.

Kosmos-2553, uspešno lansiranje 5.02.2022. godine

Raketa je poletela bez incidenata 5. februara 2022. sa kosmodroma Pleseck, u Rusiji. Satelitu je dodeljen serijski broj „Kosmos-2553“. Ova misija označila prvo lansiranje rakete Sojuz 2.1a te 2022. godine.

Zbog poverljive prirode ove misije, zaista se ništa ne zna o karakteristikama satelita. ROSCOSMOS je izvestio da je lansiranje prošlo glatko. Glavni centar za ispitivanje i kontrolu svemirskih sistema Titov je bio odgovoran za operacije zemaljske kontrole.

Uspostavljena je i održavana stabilna telemetrijska veza sa satelitom, saopšteno je da sistemi na satelitu rade kako se očekuje. Satelit Kosmos 2553 opremljen je novorazvijenim instrumentima koji se testiraju tokom ove misije.

Šta je Sojuz 2.1a?

ROSCOSMOS-ov Sojuz je višenamensko lansirno vozilo srednjeg dizanja koje je prvi put predstavljeno 1966. godine i od tada služi tada sovjetskom, sada ruskom svemirskom programu.

U stanju je da lansira civilne i vojne satelite, kao i teretne misije i misije sa posadom na Internacionalnu Svemirsku Stanicu, ISS. Tokom decenija razvijeno je nekoliko varijanti rakete Sojuz. Sojuz 2.1a je jedna od najnovijih iteracija koja pripada porodici raketa Sojuz-2.

Raketa se sastoji od tri stepena, svi su potrošni. Prilikom lansiranja na ISS, sa Sojuz-2 se može leteti ili sa kapsulom Progres ili sa svemirskim brodom Sojuz.

sojuz 2.1a pocinje svoju misiju kosmos 2553
sojuz 2.1a pocinje svoju misiju kosmos 2553

Sojuz 2.1a je visok oko 46,3 metara i 2,95 metara u prečniku. Ukupna masa pri podizanju vozila je približno 312.000 kg. Kapacitet podizanja korisnog tereta rakete do niske orbite Zemlje je između 6.600 i 7.400 kg u zavisnosti od mesta lansiranja.

IzvorWSJ

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave