NaslovnaNovosti11 helikoptera Mi-35 koje je Kipar prodao Srbiji zaglavljeni: Nema rezervnih delova...

11 helikoptera Mi-35 koje je Kipar prodao Srbiji zaglavljeni: Nema rezervnih delova zbog sankcija Rusiji od Zapada

Sporazum Republike Kipar sa Srbijom o prodaji 11 ruskih helikoptera Mi-35 ocenjen je kao koristan za ostrvo, ali se to za sada ne može reći i za Beograd.

Smatra se da oružane snage Srbije još nisu u stanju da koriste helikoptere.

Kako piše kiparski list “Philenews”, helikopteri su isporučeni prošlog novembra uz dogovor koji je uključivao isplatu novčane sume, kao i isporuku vojne opreme kiparskoj vojsci.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na svečanoj ceremoniji u vazduhoplovnoj bazi u Beogradu povodom prijema pomenutih helikoptera izjavio da će prvih šest biti u operativnom stanju do januara 2024. godine, dok će ostalih pet biti operativno do kraja tekućeg leta.

Za sada je, međutim, samo je jedan Mi-35, u stanju da obavlja letove, pišu nemačka glasila.

Prema informacijama koje su ugledale svetlost dana, helikopter je 1. jula „popeo na nebo obavivši probni let na aerodrom fabrika aviona Utva u Pančevu, samo 20 kilometara od Beograda”.

mi 35
mi 35

Prema nemačkom mesečnom časopisu Flug Revue, razlog za to su rezervni delovi za helikoptere i sankcije Zapada Rusiji.

Urednik nemačkog glasila, Patrik Šverger, napominje:

„(…) od eskalacije rata u Ukrajini i rezultirajućih sankcija EU protiv Rusije, kanali za rezervne delove, održavanje i podršku za rusku vojnu opremu su ozbiljno poremećeni. Iako Srbija nije članica EU, na istoku se graniči sa evropskim zemljama EU i NATO-a, Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom. To otežava nabavku komponenti, ne samo za Mi-35, već i za borbene avione MiG-29 kojima Srbija takođe upravlja. Predsednik Vučić je 2023. prokomentarisao ovo pitanje: „Sada iz Rusije ne možete da uvozite gotovo ništa – bar skoro ništa što ima vojnu namenu“.


Podsetimo, 11 helikoptera ruske proizvodnje prebačeno je prošlog novembra iz vazdušne baze „Andreas „Papandreu” u Pafosu u odgovarajuću vazdušnu bazu u Batanjici, ukrajinskim transportnim avionom.

Prema britanskom glasilu Flight Global, Srbija koristi batajničko preduzeće za održavanje i popravku Moma Stanojlovića za generalni remont i modernizaciju svog Mi-35, ali je „u velikoj meri zavisna od ruske industrije za pojedine komponente”.

Kiparski Mi-35P

Kiparski Mi-35P ima nišanski sistem OPS-24N-1L sa termo nišanom Matriks, TV kamerom i laserskim daljinomerom.

Digitalni sistem upravljanja PKV-8-35 povećava stabilnost helikoptera po lošem vremenu, a sve to prati sistem za upravljanje vatrom PrVK-24-2, koji uključuje upotrebu PO vođenih raketa 9M127-1 Ataka-VM, sa sistemom elektronskih protivmera President-S.

Kiparski Mi-35 imaju specijalnu stacionarnu gondolu NPPU-23 sa dvocevnim automatskim topom GŠ-23L kalibra 23 mm preuzetom sa lovca MiG-21. Međutim, kiparski Mi-35P nemaju aktivnu i pasivnu opremu za noćno letenje kao ostala 4 srpska helikoptera Mi-35M.

Odnosno, nedostaje im žirostabilni optoelektronski sistem GOES-324 (GOES-324), koji ima termovizijski i televizijski kanal, i laserski daljinomer, koji je deo osnovne opreme helikoptera.

Mi-35 ukratko

Zasnovan na ruskom helikopteru Mi-24, Mi-35 uključuje nekoliko tehnoloških napretka uz zadržavanje istaknutih karakteristika svog prethodnika, uključujući vatrenu moć, oklop i otpornost.

Može da obavlja zadatke u uslovima slabog osvetljenja u bilo koje doba dana ili noći. Naoružan je nevođenim raketnim bacačem kalibra 80 mm, lanserom raketa vazduh-zemlja Ataka i velikim topom od 23 mm koji je postavljen na pokretnoj kupoli ispod nosa.

Prema podacima Rosoboroneksporta, Mi-35 je dizajniran za uništavanje tenkova, druge oklopne i neoklopne tehnike i neprijateljskog osoblja na bojnom polju u taktičkoj dubini i za izvršavanje dodatnih zadataka samostalno ili u koordinaciji sa kopnenim snagama.

62 KOMENTARA

  1. Ovih svih 11 će da skine 1(slovima jedan) Hrvatski Rafael u jednom naletu, jer može da se istovremeno bori sa 12 neprijateljski letjelica ! 🤗Džabe vam rezervi delovi , samo bezveze trošite pare ! Nego , čuo sam iz neslužbenih francuskih izvora da Francuska neće nikako da proda Rafaela Srbiji ?!?☹️ Rekoše da Srbi nisu u NATO i da su prijatelji Rusa , pa bi tako Francuska visoka avionix tehnologija mogla da dođe u neprijateljske ruke ?!? 😳

    5
    2
      • Sada ima u svakodnevnoj funkciji 6 komada a za 3 meseca će da ih ima 12 ! Više nego dovoljno da brane Hrvatsko nebo !

        3
        4
      • Hrvatska Vojska i MUP imaju sada 36 Airbus laka helikoptera , 16 lakih Kiowa napadackih helikoptera , 18 M-17 srednjih helikoptera i 4 BlackHawk Sikorsy modernih napadačkih helikoptera te uskoro dolazi još 12 već plaćenih i naručenih Black Hawk Sikorsky helikoptera koji su bolji i tehnološki naprednij od bilo kojeg ruskog helikoptera ! Hrvatska je svojim ratnim Zrakoplovstvom najnadmoćnija u regionu !

        2
        5
    • Tu su novi talesovi radari a i fk3 ne sekiraj se…
      pa i vi ste uzeli bredlije…a iste te Grĉka je odbila
      jer je prilično “jeftin”remont

      • Ipravak netočnih navoda , Hrvatska je dobila 168 Bradley oklopnnih vozila DŽABE e od Amerikanaca , obaveza Hrvata je bila samo da oforme remontni zavod za ta vozila kod majstora u kompaniji Djuro Djaković u Slavonskom Brodu , gde se već dugo vremena sklapaju i bojna vozila finske PATRIAe ! Od tih Bradleya će da 135 budu potpuno opremljeno najnovijom elektronikom i obnovljeni na najnoviji vojni standard a ostatak će da sluzi za rezervne djelove !

        1
        1
  2. Kipar da nije prodao ove helikoptere ,zavrsili bi na otpadu ,za reciklazu ,ko Madjarsko,Rumunski Mig-29.Za Kipar ,prodaja dobar dil.Nato odobrio Uvoz ,racuna ,mozda za delove za postojece Mi-35,ili za reexport za Ukrajinu.Bolja kupovina polovni Grcki Mirazi 2000,bolji avioni od Mig-29,manji radarski odraz,radari veceg dometa,modernija elektronika,bolji znatno ,efikasniji motor,manja potrosnja goriva itd.

    • ma negde sam procitao da su ih navodno menjali za neke topove, neku tesku artiljeriju

      uvalili smo kipru topove kroz cije cevi ne mogu da prodju granate a oni nama ove kante koje ne mogu da lete

      to me podseti

      negde devesetih godina,negde da bes u bosni ili hrvatskoj, kao podrska nasoj jedinici dosla dva tenka T-34

      odakle su ih iskopali bog sveti zna
      ..
      ali kaze jedan pukovnik,nas

      ne mogu da pucaju, ne moze granata da prodje kroz cev
      ..
      pa koji ce nam onda, pita ga jedan nas borac
      ..
      pa da idu i prave buku, da plase hrvate

      tedo reci ustashe…. ali… mozda nije zgodno…

      2
      2
  3. Около су НАТО земље па немогу да се увезу делови а могли су се увести хеликоптери – ПА КАКО ТО!?

  4. Citam koje sve nebuloze pisu ostrasceni AV navijaci. Znate li Vi , uopste, kako izgleda helikopter. Znate li Vi da je kupio krseve i skupio kajmak u dzep. Delove za remont bi i nabavili da nije naseg oruzja i municije u Ukrajini. Nemoj sad botovi da skacete! Ceo radni vek sam proveo u vazduhoplovno tehnickoj radionici i kao letac operator na Mi-8 i Jak -40. Nisam laik. Uzivajte u neznanju

    12
    3
    • Ovo sam ja rekao na početku pa ulazou raspravu sa budalama.Tu jedan neće moći da se sastavi a rusi sve i da imaju neki uticaj a nemaju i nikad više neće imati,ne bi prodali vučiću ništa od delova, plus što trebaju ruski ili ukrajinski mehaničari…

  5. ljudi…alo…bitno je da smo mi unapred platili predujam i potpisali ugovor da ne smemo da odustanemo, a kad će doći MI35 i Rafalćine nije do nas…stići će kad stigne, ne gori nam 😁

    3
    4
  6. Stručnjak aca nam je to sredio ! Mnogo pametan tip za avione, helikoptere, respiratore, leteće taksije i sve čega god se dohvati.

    16
    3
  7. Да се хтјело могло се до сада превести у чамцу. Него није вУЧКу по ОТАН стандарду. Па није ни у Украјини па може испод жита.

    6
    3
  8. Више од пола ових који коментаришу су пуцали из оних дечијих каубојских пиштоља са пластичним капислама

    11
    3
      • Јесте ли сигурни да је при куповини Пума, било баш све сјајно и бајно? Није злато баш све што сија, драги мој Ало. Драги мој Ало, наше народне пословице су толико савршене, и у пет, десет речи је толико тога дубоко умног појашњено да је то просто фасцинантно.
        Замислите само оно “споља гладац, унутра јадац”. Која филозофија, у четири речи!! Нама требају драги мој Ало ако дође до не дај Боже неког сукоба, радни коњи и волови, раде радњу а нису много захтевни, и не захтевају свакодневно тимарење и мажење, и питање, јеси ли пишкио, јел’ те боли трба. Хтели или не морамо да признамо да је руска, совјетска техника то, радни коњ и во. А резервни делови?! Онај коме требају ће да се снађе, немамо само ми ту ексклузиву, сналази се свако. И на крају опет чиста филозофија : “пара врти, ‘де бургија неће”

  9. Што смо платили пре пробног лета?

    Јел повољнији без основне опреме?

    Шта брига немачког новинара наша шака авијације?

    Докле ће трајати санкције русима,доживотно?

    Небулоза је да неможемо да купимо војну опрему јел смо окружени нато чланицама.
    Санкције су проблем.
    И то туђе.

    Шта ће им у србији радар преко 110 км?
    Координација је и онако преко земних радара.

    Као да мењаш старе патике за новије, половне…

    6
    4
  10. Helikopter Mi35P je naoružan topom GS 30 /2K kalibra 30mm i on je fiksan a pod krilima može da ponese kontejnere sa topom GS23L Kal 23mm ili lansere sa NRZ S5,S8kom,S13.i protiv oklopne rakete 9M120 Ataka ili 9M114 Sturm sa radio komandnim vodjenjem

    5
    1
  11. Ostavio sam komentar u periodu nabavke, cist promasaj! Jurisni helikopter, “ubica tenkova”, prevazidjeni koncept, resursi pri kraju ili istekli, slozen za upravljanje, skup za odrzavanje (nedostupnost delova)….laka meta savremene protivvazdusne odbrane (verovatno ne bi preziveo prvi nalet), preskupi…trebalo je planirati samo transportne helikoptere, naravno novije, ako su uopste potrebni.

    13
    8
  12. Srbija jos uvek ima relativno velike zalihe delova i opreme za Mi8/17 a koji mogu da se primene i na Mi35.
    Za ostalo, nadje se nacin da bude prevezeno iz Rusije (sve je vise njihove tehnike, hrane, opreme, lekova…).
    Ono sto uzima vremena je verovatno puni overhaul sa ugradnjom opreme za let nocu i po nepovoljnim meteo uslovima (nad Kiprom ista nije bila potrebna dok je slana voda verovatno uticala na strukturu, oplatu…)
    Pored toga, uvek se moze 1-2 komada iskoristiti za delove (ionako je prvo najavljeno uzimanje manje komada koliko je potrebno do pune eskadrile)

    26
    4
  13. Србија може увести делове јер није у Европској унији а европска унија не може због санкција!

    21
    1
  14. Polovni leševi. Što se tice rata sa NATO to nama ne treba. Previše ima neudatih i neoženjenih tako da smo mi lagano slabi

    8
    23
    • У праву си! И нема редовног служења војске Војска нам је само техничка служба. А и то… са ким ћемо ратовати…кад су око нас све НАТО земље, не НАТО ботови. Не без обзира на све, кад се нешто чини мора бити савршено урадђено па колико год да је по количини.

      1
      3
  15. Kakve veze imaju američke sankcije? Amerikanci mogu zabraniti svojim firmama i građanima šta hoće, nad nama i Rusima nemaju moć. Vazdušne koridore što zatvaraju za npr. Kineske transportne avione sa delovima i opremom za nas je čisto gusarenje.

  16. Летеће итекако, ако затреба и кад буде потребно. Нека се не надају душмани.

    35
    5
  17. Umesto ovi helikoptera trebala Srbija da kupi Grcke Mirage 2000 polovne 1,2 eskadrile za Air Police,helikoptere samo nove ko do sad.H145,H215, KA32.Ako propadne poso sa Rafalima,kasnije neki lovac pete generacije ,eskadrilu nije hitno sad.

    11
    17
    • Miraž 2000 je odavno prevaziđen avion. A zapadni helikopteri ne bi funkcionisali u slučaju rata. Jer ako budemo ratovali, to će biti protiv zapada. A za “paradiranje” nam ne treba skupa zapadna tehnika.

      30
      7
      • Kako bi tekao rat Srbije i tog “zapada” znamo iz 1999. i tu nam ne bi pomogao ni F-22A a kamoli neki ruski krš.

        18
        29
        • 1999. godine NATO nije pobedio Vojsku Jugoslavije. A prema njihovim procenama da su ušli kopnenim snagama imali bi dvevno gubitke od 2500 do 3000 ljudi. Prema tome, pomogao bi nam dobar PVO. A i dobra avijacija. Ali ne zapadna.

          31
          7
          • Iz Rusije su dosle i dolaze mnogo ozbiljnije stvari nego sto su rezervni djelovi za helikoptere samo se o tome ne govori.Ovaj tekst vama je za djecu iz osnovne skole.

            29
            6
          • Čuj 1999. NATO nije pobedio SRJ? A Kumanovski sporazum? A to da je Crna Gora 1999. odbacila dinar i uvela nemačku marku kao valutu i počela proces otcepljivanja od SRJ?

            3
            6
      • Kukavce kojim zapadnom,sa onim koji broji pola milijardi ljudi samo u EU a gde su jos druge NATO zemlje.Spusti se malo na zemlju slomices krila pre vremena.

        1
        3
    • Kakav strucnjak cudo, majstore epten prevazidjene avione koji su gori od nasih mig29 hoces da uvezes ok, ups obuka pilota pride opss menjaj kompletnu tehnicku sluzbu opss rwzervni delovi , opss menjaj naoruzanjei taman kad se piloti obuce resursi istekli.

      16
      3
      • Da je mig29sm bolji od miraža2000-5mk2 nije tečno…Grčki miraži su 15-20
        godina mlađi …radar rdy2 140 kilometara domet dok je za mig 29 110kilometara…vv rakete sličnog dometa za oba…mica-medzik…r73-r77..mana je da se miraž više ne proizvodi..mada Grci imaju veliki štek delova…za obuku i održavanje si upravu…najbolje rešenje je novo…ali ističu resursi na migovima od 2027 do 2031.

        6
        3
        • Druze opet nisi u pravu, Mig 29 je bolji u apsolutno svim aspektima
          Upravljivost
          Penjanje
          Brzina
          Nosivost
          Odrzavanje
          Mirage je jedino bolji sa radarom oki 20km, ali radar ima jednu manu sa visiko manevarskim ciljevima gubi zakljucane mete dok se kod Miga to ne desava, cak sta vise osim radara Mig 21 ima apsolutno bolje karakteristike od mirage 2000.Mirage 2000 je kanta ko i ove nase kante ali sa razlikom sto mi nase kante poznajemo, odrzavamo a Mirage bi mirali da startujemo od nulle.

          • Miraz 2000,ima preciznije radare od Mig 29.Francuski Mirazi 2000 iz dzibutija ,vise puta rusili dronove Shahid,rakete koje ispaljuju Huti ,na brodove.Ispada Mirazi 2000 dobri,cim zajedno sa Rafalima u Crvenom moru do sad rusili vecinu Hutsko-Iranskih raketa,medju njima i tzv.hiperson.rakete.

    • Moramo eskadrilu nažalost hitno sad jer MiG-ovima ističe resurs najkasnije 2032. godine, a ako se ne odlučimo za nešto polovno, treba nekoliko godina da nam avioni stignu (recimo Rafale). Inače dolazimo u rizik da nam se ugasi RV kao vrlo bitan deo RV i PVO i da moramo da krenemo ispočetka od nule.

  18. Pogresna kupovina obicni krsevi.Zna se da bez odobrenja Nato nista u Srbiju ne moze da se uveze ,sto ima vojnu namenu ,mozda narednih 50godina,pogotovo iz Rusije.Ovo predizborni helikopteri,mozda jedino za delove.Jos neki uporno predlazu kupovinu SU-30,SU-35, itd,Rusi prvo nebi prodali nijedan,popunjavaju svoje gubitke,Iran,Belorusija,pogotovo Jermenija verovatno izvisili za kupovinu.

    9
    20
  19. ovo su neke olupine

    koliko samo treba farbe da se oboje u neku normalnu boju a ne ovu za sredozemno more

    10
    19
  20. Da ne šurujemo sa Ukrajinom i Amerikom delovi bi stigli Ovako Rusi nisu zadovoljni ponašanjem Beograda Sve za vlast

    20
    21
    • Ništa u Srbiju ne može stići bez odobrenja NATO jer smo okruženi zemljama NATO sa svih strana, na Kosovu i u BiH su američke vojne baze, jer nemamo luku na moru. U skladu s tim kupovina tih helikoptera je bačena para jer delove za njih ne možemo dobiti od Rusije u narednih 30-50 godina, a sami da ih remontujemo nismo u stanju. Zato iščekujem dil između Francuske i Srbije o kupovini aviona Rafale, kako bi se ova zemlja na kraju (od 2000-te) svrstala tamo gde joj je i mesto. Od Francuza smo već pazarili radare i PVO sistem Mistral

      13
      19
      • Gde joj je to mesto? Sedi ti ujko tamo i uzivaj ne beri brigu na pravoj smo strani.

        13
        4
  21. Uz njih je stiglo i nauružanje…a sami mogu
    da se koristi za delove…koristiće svakako..
    jer imamo i 4 nova.

    20
    6

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave