NaslovnaNovostiNova kretanja ruskih ratnih brodova u Sredozemlju: Dva prošla kroz Suecki kanal...

Nova kretanja ruskih ratnih brodova u Sredozemlju: Dva prošla kroz Suecki kanal i ušla u Crveno more

Pres-služba ruske flote u Tihom okeanu saopštila je 17.07.2024. da je odred brodova, u sastavu raketne krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov, završio tranzit Sueckog kanala i otišao u Crveno more.

„Trenutno, posade ratnih brodova Tihookeanske flote nastavljaju da izvršavaju misije u okviru dugoročnog marša. Mornari su pre nekoliko dana završili svoje učešće u misijama koje u istočnom Sredozemnom moru sprovodi Stalna operativna grupa Mornaričkih snaga Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju flote koje je prenela agencija Interfaks.

Kako su saopštili ruski vojni predstavnici, trenažni marš brodova Tihookeanske flote počeo je 22. januara 2024. godine. Tokom njega ruski mornari su izveli desetine obuka u pripremi za borbu i organizaciju svakodnevnih aktivnosti na moru.

Dva broda stigla u luke u Indiji, Šri Lanki, Iranu, Kataru i Egiptu.

Odred ratnih brodova ruske flote u Tihom okeanu, u sastavu raketne krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov, prethodno je napustio luku Aleksandrija 15.06.2024. godine sa ciljem da učestvuje u zajedničkoj vežbi sa egipatskim mornaričkim snagama.

varjag
varjag

Raketna krstarica Varjag je vodeći brod Tihookeanske flote. Fregata Maršal Šapošnjikov je jedan od najmodernijih ratnih brodova Tihookeanske flote, prilagođen za upotrebu krstarećih raketa Kalibar.

Nakon izlaska iz Mediterana krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov, ostala je samo jedna podmornica (Ufa) i četiri broda, fregata Admiral Grigorovici, korveta Merkuri, kao i naftni tankeri Kola i Viceadmiral Paromov.

Treba napomenuti da između njih postoje samo dve platforme koje nose krstareće rakete Kalibar, a to su podmornica Ufa i fregata Amiral Grigorovič.

Ovaj drugi je bio u istočnom Sredozemnom moru više od dve i po godine, odnosno pre početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Verovatno se periodično, svakih nekoliko meseci, smenjuje posada broda.

U narednom periodu moguće je da i drugi ruski ratni brodovi, koji su trenutno na moru, stignu u Sredozemno more. U pitanju su fregata Neustrašimi Baltičke flote, fregata Admiral Gorškov Severne flote ili korvete Gromki i Rezki Tihookeanske flote.

Od svih spomenutih ovde, možda najveću pažnju bi mogla da privlači podmornica Ufa.

Ufa podmornica Projekta 636.3

Ruska mornarica je 16. novembra 2022. godine pustila u rad najnoviju podmornicu projekta 636.3 (poboljšana kilo-klasa) „Ufa“ (P-588) uz ceremoniju održanu u objektima Admiralitetskog brodogradilišta u Sankt Peterburgu.

Ufa je četvrta podmornica iz serije za Pacifičku flotu, porinuta u novembru 2019. uz učešće glavnokomandujućeg Ratne mornarice Rusije Nikolaja Evmenova, u martu 2022. godine.

Podmornice modifikovanog projekta 636.3 imaju veću borbenu moć u poređenju sa prethodnim projektima.

Optimalna kombinacija akustične prikrivenosti i dometa ciljeva, najnoviji inercijalni navigacioni sistem, napredni automatski informacioni i kontrolni sistem, moćno torpedno raketno naoružanje velike brzine osiguravaju da podmornice ove klase budu globalni prioritet u oblasti nenuklearnog konstrukcija podmornica.

Poboljšane podmornice klase Kilo nazivaju se trećom generacijom velikih dizel-električnih podmornica, koje su izgrađene u Admiralitetskim brodogradilištima za glavne flote ruske mornarice.

Prvobitno su se ove podmornice zvale Project 636.3, u zapadnim zemljama su definisane kao Unapređena Kilo-klasa, što je nadograđena verzija podmornica Projekta 877 (Kilo-klasa).

varsavjanka projekta 636
varsavjanka projekta 636

Poboljšane podmornice klase Kilo dizajnirane su za izvođenje protiv-brodskih i protivpodmorničkih misija u plitkim vodama i imaju stelt tehnologiju sa proširenim borbenim dometom za dejstvovanje po kopnenim, površinskim i podvodnim ciljevima.

Podmornice projekta 636.3 spadaju među najtiše podmornice na svetu. Dug je 74 metra, ima deplasman od preko 3.900 tona i operativnu dubinu od 240 metara. Može da radi na maksimalnoj dubini od 300 metara i ima domet od 7.500 nautičkih milja.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibar obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,6 metara.

kalibar raketa u letu
kalibar raketa u letu

Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

3 KOMENTARA

  1. Rusi da se pripaze kad prolaze pored Jemena,Huti nedavno moguce potopili Iransku fregatu na remontu u luci,zakazale sluzbe izvidjanja,gadjali Grcki tanker ,mozda pogod.Iranski brod.Jedan Iranski spijunski brod u Crven.moru ,kamufliran ko trgovacki,navodi mete Hutima.Huti inace poznati po “Preciznosti”,samo raketa da im ne eksplodira na glavu,gadjaju sta stignu,samo meta da se krece.

    1
    1
  2. Pa bezobrazni jedni, znači nije im bilo dovoljno što su izmislili raketu Kalibar nego su morali još više da pumpaju po zlu i da naprave i različite modele, sa još većim bojevim glavama i dometima…to stvarno nije u redu i trebalo bi ih prijaviti za kršenje ljudskih prava u Strazburu jer te rakete su đavolje delo, to su đavolje naprave jer njima žele da napadnu i slome krv i demokratiji i ljudskim pravima i NATO odbrambenom paktu i ja prosvedujem 😁

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave