NaslovnaNovostiParalelno sa kubanskim počinju i rusko-egipatske PASSEX vežbe ratnih brodova na Mediteranu

Paralelno sa kubanskim počinju i rusko-egipatske PASSEX vežbe ratnih brodova na Mediteranu

Odred ratnih brodova ruske flote u Tihom okeanu, u sastavu raketne krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov, napustio je luku Aleksandrija 15.06.2024. godine sa ciljem da učestvuje u zajedničkoj vežbi sa egipatskim mornaričkim snagama.

Egipat će na bilateralnoj vežbi predstavljati fregata ENS Al-Kadir (Al-Qadeer), a više o ovoj novom brodu egipatske mornarice pročitajte u nastavku teksta.

Planirane aktivnosti će se odvijati u formatu koji bi se američkom terminologijom mogao nazvati PASSEX, dakle “uz razmeštanje elemenata zajedničkog manevrisanja, razmene komunikacija i akcije pregleda brodova na moru”, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane Rusije.

Ranije su dva ruska ratna broda zaustavila u luci Aleksandrija u Egiptu. Stranke smatraju da to doprinosi jačanju rusko-egipatske pomorske saradnje.

Dodajmo da krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnjikov obavljaju misije u sastavu ruske istočnomediteranske eskadrile koja se nalazi u sirijskoj luci Tartus.

Dva ruska ratna broda su u dugom maršu, koji je počeo pre nekoliko meseci odlaskom glavne pomorske baze Tihookeanske flote u Vladivostok.

Do danas su brodovi uplovili u luke u nekoliko zemalja, učestvujući u zajedničkim vežbama sa Pomorskim snagama Kine, Irana i Indije.

Planovi za blisku budućnost uključuju prelazak Atlantika i premeštanje dva broda u zemlje Latinske Amerike.

Sasvim je moguće da će se krstarica Varjag i fregata Maršal Šapošnjikov pridružiti odredu brodova Severne flote koji se trenutno nalazi na Kubi, koji čine fregata Admiral Gorškov i nuklearna podmornica Kazanj.

Oni bi tako mogli da naprave demonstraciju sile u blizini američkih obala učestvujući u zajedničkim vežbama sa ratnim brodovima Kube i Venecuele.

O kretanjima ruske krstarice Varjag i fregate Maršal Šapošnjikov smo pisali poslednji put u martu mesecu. Tada su se brodovi kretali ka istočnom Mediteranu.

Prema rečima ruskih vojnih predstavnika, tada su posade dva ratna broda pre ulaska u Crveno more obavile misije u Adenskom zalivu, gde su izvele niz vežbi, sprovodeći nekoliko scenarija dejstava konvencionalnog neprijatelja.

Egipatska fregata Al-Kadir ukratko

Nemački brodograditelj ThissenKrupp uspešno je predao ENS Al-Qadeer (FFG-909) egipatskoj mornarici na ceremoniji održanoj u Bremerhavenu u Nemačkoj, decembra 2023. godine.

Ovo je bila treća isporuka u seriji od četiri fregate MEKO A-200, koje su stigle samo šest meseci nakon isporuke sličnog broda ENS Al-Qahhar (FFG-905).

Nova fregata FFG-909 dizajnirana je za obavljanje specijalizovanih uloga kao što su podrška specijalnim snagama, učešće u operacijama potrage i spasavanja i učešće u humanitarnim misijama.

egipatska fregata al qadeer
egipatska fregata al qadeer

Sa deplasmaninom od 3.700 tona, dužinom od 121 metar i širinom od 16,3 metra, Al-Kadir može da primi do 120 ljudi.

Pokrećena pogonom CODAG WARP, fregata može dostići brzinu do 29 čvorova, pokrivajući domet krstarenja od 7.200 nautičkih milja pri 16 čvorova.

Al-Kadirovo naoružanje uključuje sklop topova OTO Melara 127/64, MSI-Defence topove od 30 mm, Rheinmetall Defence MASS Softkill lansere mamaca i četiri topa od 20 mm.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave