NaslovnaNovostiOsmesi Rusa i Ukrajinaca koji se vraćaju kući: Razmena 190 ratnih zarobljenika...

Osmesi Rusa i Ukrajinaca koji se vraćaju kući: Razmena 190 ratnih zarobljenika posredstvom UAE

„Kao rezultat pregovaračkog procesa, 95 ruskih vojnika koji su bili suočeni sa smrtnom opasnošću u zatočeništvu vratilo se sa teritorija koje kontroliše kijevski režim“, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Avioni vojno-transportne avijacije vazdušno-kosmičkih snaga Rusije će svoje zarobljenike prevesti u Moskvu, gde će biti na lečenju i rehabilitaciji u medicinskim ustanovama Ministarstva odbrane. Svima oslobođenima je pružena neophodna medicinska i psihološka pomoć.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je jučerašnju razmenu ratnih zarobljenika.

Zelenski je na X platformi napisao:

„Nastavljamo da dovodimo naše ljude kući. Iz ruskog zatočeništva oslobođeno je još 95 branilaca. To su ratnici Oružanih snaga Ukrajine, Nacionalne garde, graničari.

Zahvalan sam našem timu odgovornom za razmenu i Ujedinjenim Arapskim Emiratima što su posredovali u ovom oslobađanju. Koliko god bilo teško, tražimo sve koji bi mogli biti u zatočeništvu i moramo ih sve vratiti.”

Rusko Ministarstvo je takođe istaklo da su Ujedinjeni Arapski Emirati pružili humanitarno posredovanje za povratak ruskih boraca.

Sa svoje strane, ruska komesarka za ljudska prava je rekla da su se tokom razmene zatvorenika članovi njene kancelarije sastali sa predstavnikom kancelarije ukrajinskog posrednika Dimitra Lubinca i razgovarali o predstojećim zajedničkim humanitarnim akcijama.

On je naglasio da dijalog sa Kijevom o ovom pitanju nije bio lak. Komesarka je zahvalila Ministarstvu odbrane i specijalnim službama zahvaljujući kojima se ruski vojnici vraćaju kućama svojim najmilijima.

Prethodna razmena zarobljenika obavljena je 25. juna. Tada se 90 vojnika vratilo sa ukrajinskog tla. Zauzvrat, isto toliko ljudi je prebačeno u Kijev.

Rusija i Ukrajina nisu redovno razmenjivali zarobljenike od početka eskalacije sukoba u Ukrajini pre više od dve godine.

Dana 24. januara, prema tvrdnjama Moskve, oko 65 ukrajinskih zarobljenika je ubijeno kada su kijevske snage oborile ruski avion Il-76 koji ih je prevozio u Belgorodsku oblast uoči dogovora o razmeni.

vojni transportni avion il 76 koji je navodno prevozio ukrajinske zarobljenike srusio se u belgorodskoj oblasti
vojni transportni avion il 76 koji je navodno prevozio ukrajinske zarobljenike srusio se u belgorodskoj oblasti

Kako je tada saopšteno iz Moskve, avion je oboren u blizini naselja Jablonovo korišćenjem dalekometnog PVO sistema MIM-104 Patriot američke proizvodnje. Incident je doveo do prekida razmene zarobljenika između dve strane.

Pre ovog, UAE i druge zalivske države odigrale su ključnu ulogu u nekoliko prethodnih sporazuma o razmeni.

1 KOMENTAR

  1. Ovo je samo još jedan od primera koliko je šeik Mohamed bin Zayed Al Nahyan jaka politička ličnost u međunarodnim odnosima.
    Svi lideri u Svetu su dolazili kod njega na konsultacije, po bilo kom pitanju.
    Džo Bajden je ipak čekao u hodniku jednom prilikom…
    Ako se sećate, šeik Al Nahyan je na putu za Rusiju sleteo u Beograd, otišao na ručak sa Vučkom pa onda nastavio za Moskvu na sastanak sa Putinom. : )

    3
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave