Naslovna Novosti Počelo je: Prvo pojavljivanje ukrajinskih lovaca F-16 iznad Odese, tvrde ruski vojni...

Počelo je: Prvo pojavljivanje ukrajinskih lovaca F-16 iznad Odese, tvrde ruski vojni dopisnici

32
ruski dopisnik prvo pojavljivanje ukrajinskih lovaca f 16 iznad odese
ruski dopisnik prvo pojavljivanje ukrajinskih lovaca f 16 iznad odese
google news

Navodi se da su prvi ukrajinski borbeni avioni F-16 viđeni iznad Odese i da deluju iz vazdušnih baza u Rumuniji.

Prethodnog dana na nebu iznad Odeske oblasti primećena je aktivnost lovačkih aviona F-16. Ruski vojni dopisnici kažu da se avioni redovno pojavljuju u tom području već nedelju dana.

U nepotvrđenim izveštajima koje prenosi ruski izvor navodi se da se radi o 4 aviona koji poleću iz Rumunije. Izvor vesti je ruski vojni dopisnik Kotenok.

Kao što smo vas obavestili nekoliko dana ranije, ruski izvori su izvestili da su prvi lovci F-16 stigli u Ukrajinu, što predstavlja istinski istorijski događaj.

Posle bezbroj oklopnih vozila, sistema naoružanja i municije, NATO sada podržava Kijev sa veoma skupim lovačkim avionima. Međutim, kao i u prethodnim slučajevima, u pitanju su vremešni sistemi naoružanja.

Razumljivo, prisustvo lovaca F-16 u ukrajinskom regionu Odese podiglo je uzbunu u ruskoj vojsci. Iz Odese će ukrajinski lovci moći da pređu velike udaljenosti preko Crnog mora, stižući do ruskog Krima.

Međutim, primećeno je da lovci još ne učestvuju u borbenim misijama i verovatno se nalaze u zapadnom delu Ukrajine.

Takođe, ako se potvrdi da ukrajinski lovci koriste piste u Rumuniji za delovanje u sukobu koji je u toku, reakcija Moskve će svakako biti snažna. Kremlj je upozorio da ako se zapadni aerodromi koriste za upravljanje ukrajinskim avionima, onda će te baze postati legitimne mete ruske vojske.

Ukrajinski F-16 ukratko

Nakon što je izgubila veliki broj svojih aviona, Ukrajina je tražila moderni lovac sa Zapada. Mnoge zapadne zemlje su bile u procesu zamene svojih F-16 sa takođe američkim lovcima pete generacije F-35.

Još u maju 2023. godine međunarodna koalicija iz Velike Britanije Britanije, Holandije, Belgije i Danske objavila je nameru da snabde kijevski režim sa nekoliko desetina F-16 i obuče ukrajinske pilote, radi povećanja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva u aktuelnom sukobu.

Ovaj proces je pri kraju i navodno se očekuje da će se lovci F-16 Fighting Falcon pojaviti na nebu Ukrajine do kraja leta ove godine.

Danska je ponudila svoje avione za obuku. Rumunija je ponudila da bude domaćin budućeg centra za obuku. Jedan broj ukrajinskih pilota počeo je obuku u Danskoj i SAD. 17. avgusta 2023. SAD su odobrile transfer F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu nakon što su ukrajinski piloti završili obuku.

zelenski i f 16
zelenski i f 16

Dve zemlje će navodno donirati Ukrajini do 61 lovac F-16 AM/BM Block 15 MLU, za ukupno 85 aparata F-16 koji su obećani Ukrajini. Ovi avioni se prema najnovjijim obećanjima očekuju na ukrajinskom nebu do kraja leta 2024. godine.

Standard Block 15 Mid-Life Update (MLU) je dao mogućnost otprilike analognu onoj kod aviona F-16C/D Block 50/52, sa poboljšanim sistemom detekcije prijatelj-neprijatelj, radiom i radarom i mogućnošću nošenja naprednijih projektila koji mogu da dejstvuju izvan vizuelnog dometa (AIM- 120).

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

32 KOMENTARA

    • Nisi ti bas cist sa svojim rezonom za ruse. Ponovo Nato uvlaci slovene protiv slovena, zasto ovo treba braci rumunima.

  1. Ф 16 није први амерички борбени авион/ловац брзине 2 маха.
    Шта онда рећи за најбржи амерички борбени авион (још) у употреби Ф15, па Ф14, па пре тога чувени Ф4, Ф104 старфајтер…ако се не варам и Ф20 тајгершарк који ипак није уведен у службу.

    4
    1
    • putin da se obesi za noge nasred crvenog trga

      putin ratni zlocinac

      mie sljobodno narodo aljbane hrvato rumunjo i ostalji sljobodno narodo osljobodimo rusiju od ruse. i onda marsiramo na crveno trg a mljado ruskinjo baca cvijece na nas soljobodioce

      17
  2. ahhhh… udriii po rusima
    unisti
    spali
    pobij

    slava ukrajini
    dole putin polno nemocni celavi kgb matori major
    zivela amerika

    2
    24
  3. Treba da se vratimo na podelu sveta iz 1945. Kako do toga možda samo Rusi znaju, tako da tih par aviona ne znači nikom ništa, samo još jedna faza u sukobu sa ciljem da se isti možda proširi, šta je teško u ovoj situaciji, jer nato još nije spreman. Ko koga voli ili ne sada je nebitno, treba gledati sebe, a to nas nažalost vodi ka istoku, pošto je zapad odlučio da je čovek na ovoj planeti nepotreban! Kako god počinje novi zivot i nova era, a opstanak ubtom nudi samo Rusija. Niko nije srećan zbog toga, ali je to nažalost naša realnost!!!

    17
    4
  4. Rusi koriste teritoriju belorusije pa ukraina nije gadjala belorusiju.rusijaje napala ukrainu dabuse dokazala daje sila nad malom ukrainom.sve muslimanske zemlje podrzavaju rusiju daju im oruzje i ostalu opremu i kina i indija isto pomazu rusiju.zapd je bio sveska sila i osto.civilizivan narod.

    6
    38
    • Civilizovani narod? Da imaš barem nešto u toj tvojoj lubenici od glave, shvatio bi da je taj tvoj civilizovani narod(kako amerika tako i evropa) godinama pljačkao po Južnoj Americi i Africi…….

      31
      3
    • Prvo nauči pravopis a možda imaš i problem sa čitanjem pa se onda javi,ako u međuvremenu nebude kasno za tebe.Pitanje je kako stojiš sa memorijom!?

      11
      2
    • svi vi simpatizer zapadne nacističke ekipe treba da gorite u paklu, ološ ste gori od njih samih, zna se ko su nacisti bili i ostali, a Rusija posle toliko žrtava protiv njih im neće dužna ostati to je sigurno! Slava Rusiji! rusofobi duvajte ga..

      7
      1
  5. Kada se unište F16 rat u Ukrajini će biti završen i pregovori počinju.
    Naravno, uz nepovoljne uslove po Кијев.

    35
    5
    • Nadam se da će te zapadne f16 avione srušiti buk i ostali ruski raketni sistemi.
      Dole zapad,
      Živela ruska armija.

      45
      5
    • Sacekaj da se skupu 60-80 pa ces videti sad ih je 5-6, pa ces se uveriti.

      22
      2
      • E moja budalo, misliš kao ono kad Miki Maus glumi krojača a Div glumi diva pa Miki ubije slučajno 5 muva jednim udarcem?!A da verovatno nemaš pojma o čemu pričam pošto imaš 12 godina

        3
        1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version