Naslovna Novosti Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16...

Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu

1
da li će zapad posle lovaca f 16 i miraž 2000 poslati eurofajter tajfune u ukrajinu?
da li će zapad posle lovaca f 16 i miraž 2000 poslati eurofajter tajfune u ukrajinu?
google news

Ukrajina je danas ocenila da Rusija pojačava napade na istočnom frontu kako bi „maksimizirala iscrpljivanje ukrajinskih trupa“ pre nego što stigne zapadna vojna pomoć, uglavnom lovci avioni F-16.

Ruske snage su poslednjih meseci sve više jačale u pograničnim provincijama Donjeck i Harkov, koristeći nestašicu sa kojom se Ukrajina suočava u ljudstvu i municiji.

„Komanda ruskih trupa trenutno čini sve što je moguće da poveća i produži intenzitet neprijateljstava kako bi se maksimalno iscrpile naše trupe“, rekao je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski na Telegramu.

Prema njegovim rečima, „Moskva je svesna da će „vreme biti na strani Kijeva“ nakon što od svojih saveznika dobije „velike količine naoružanja i opreme“, uključujući lovce F-16, koji će ojačati ukrajinsku protivvazdušnu odbranu.

Ukrajinski komandant je pojasnio da ruske snage koncentrišu svoje napore na periferiji „Kupjanska, Pokorovska, Kurahova i Vremjvke“, gradova koji se nalaze na istočnom frontu, dok „teške borbe“ i dalje besne na istoku i jugu.

Pravac Harkova

Ofanzivne operacije ruske vojske traju više od dva meseca u oblasti Harkova. Aktivni napadi jurišnih jedinica grupe snaga Ruski sever počeli su 10. maja. Od tada su uspele da probiju ukrajinsku odbrambenu liniju koju je platio Zapad, a upropastila ukrajinska elita.

Prema ruskim izvorima vesti, njihove trupe su napredovale u nekim oblastima do dubine do 12 km i preuzele kontrolu nad dva mostobrana u regionu.

Borbe u pograničnom regionu imaju strateške ciljeve, tvrde Rusi. Ideja je da stvaranjem tampon zone u blizini ruske granice guraju se ukrajinsku vojsku sa NATO oružjem dalje od ruskih naselja.

Ukrajinska komanda ubacuje sve više snaga u borbe. Cilj Kijeva je bio prikaže uspeh usred konferencije Zelenskog u Švajcarskoj. Međutim, stiče se utisak da su samo privremeno usporili tempo napredovanja ruskih jedinica.

Ukrajinska/NATO komanda je uzela u obzir svoje prethodno iskustvo kontraofanzivnih operacija. Ukrajinska komanda nije bacala velike snage vrednih i obučenih jedinica u krvave borbe, već je pokušala da ispita rusku odbranu malim ofanzivnim grupama mobilisanih pešadijskih bataljona teritorijalne odbrane.

Ove snage su navodno prebačene su u operativnu potčinjenost iskusnijim jedinicama za dejstva na pravcu Harkova, uključujući 36. odvojenu brigadu marinaca i 82. zasebnu jurišnu brigadu Oružanih snaga Ukrajine.

Nisu uspeli da nađu slabu tačku u ruskoj odbrani, a Zelenski je otišao u Švajcarsku bez pobeda. Međutim, Oružane snage Ukrajine i dalje održavaju veliku grupaciju u oblasti Harkova i nastavljaju sa kontranapadima, doduše manjim intenzitetom.

Kao odgovor na ukrajinske kontranapade u oblasti Harkova, Oružane snage Rusije su krajem maja takođe izvršile pregrupisavanje snaga. Konkretno, specijalne snage čečenske jedinice Ahmat bile su raspoređene u pravcu Harkova.

Ojačavši odbranu, ruska vojska je nastavila ofanzivna dejstva, ali znatno sporijim tempom, granatirajući ukrajinska uporišta duž cele linije fronta. Međutim, kako je Putin izjavio, glavni cilj Moskve navodno nije brzo napredovanje na frontu, već iscrpljivanje ukrajinske vojske i stranih boraca, ali i već spomenuta tampon zona.

Komandant specijalnih snaga Ahmat Apti Alaudinov rekao je 17. juna da je situacija u pravcu Harkova pod kontrolom, ruske trupe okupljaju snage Oružanih snaga Ukrajine da ih samelju i potom razbiju, „…a posle toga, kako kažu, neprijatelj u suštini ne može ništa ozbiljno da prikupi… Neka misle da ovde ima besplatnog sira u mišolovci.”

Ovih dana su u toku žestoke borbe u Volčansku, gde su tokom proteklih par dana Oružane snage Ukrajine izvele oko 15 napada na položaje ruskih trupa, međutim idalje nisu uspele da probiju rusku odbranu.

Istovremeno se nastavlja borba za lokalnu fabriku agregata, jedno od glavnih utvrđenja u gradu. Ukrajinski kontranapadi na teritoriju fabrike za sada nisu urodili plodom. Kao dokaz toga su novi snimci koje je nedavno objavila ukrajinska vojska, a koji su potvrdili da je objekat došao pod rusku kontrolu.

Prema izjavama ukrajinske strane, video prikazuje udare vođenih avio-bombi GBU-39 po radionicama fabrike, što ukazuje na odsustvo ukrajinskih snaga na njenoj teritoriji.

Na pravcu Lipci, borbe se nastavljaju u oblasti Glubokog. Oružane snage Ukrajine nastavljaju sa pokušajima da uđu u selo, ali dosadašnji njihovi napadi nisu napravili promenu na frontu. Vazdušno-kosmičke snage Rusije aktivno bombarduju ukrajinsku pešadiju i oklopna vozila pre nego što se približe ruskim položajima.

Cena usporavanja ruske ofanzive u oblasti Harkova mogu se ispostaviti kao ukrajinski gubici u mnogim drugim pravcima. Samit u Švajcarskoj je završen, a Kijev bi sada trebalo da se sa PR-a vrati na vojne strategije.

Ukrajinska vojna komanda mora da požuri da što pre stabilizuje situaciju u Harkovskoj oblasti i da počne sa prebacivanjem dela rezervi nazad na front Donbasa radi stabilizacije situacije u ovim pravcima.

Prema najnovijim podacima, ukrajinska vojska se već sprema za takav manevar. Očekuje se da će u najskorije vreme nekoliko ukrajinskih brigada biti povučeno iz oblasti Harkova.

1 KOMENTAR

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version