NaslovnaNovostiZabeležen trenutak u kome krstareći Kalibri lete tik iznad vode od Kaspijskog...

Zabeležen trenutak u kome krstareći Kalibri lete tik iznad vode od Kaspijskog preko Crnog mora ka Ukrajini

Video koji kruži društvenim mrežama prikazuje ruske krstareće rakete kako lete iznad Kaspijskog mora ka Ukrajini. Snimak, koji je objavilo nekoliko ukrajinskih i ruskih Telegram kanala, navodno prikazuje rakete koje idu ka Ukrajini kao deo masivnog napada koji se dogodio 8. jula 2024. godine.

Rusija je izvela jedan od svojih najsnažnijih napada 8. jula, ispalivši najmanje 40 projektila na lokacije širom Ukrajine.

„Trenutak kada ruske krstareće rakete lete iznad Kaspijskog mora ka Ukrajini 8. jula“ , pisalo je u sredu na Telegram kanalima uz nekoliko objavljenih snimaka.

„Dva Kalibra lete ka svojim ciljevima, tačno iznad glava nekih ribara, 8. jula.

Kao što se može videti na video snimku, dve krstareće rakete nisko leteće privukle su pažnju ribara na čamcu na moru.

Jedan od ribara je, čuvši neobičan zvuk, počeo da snima telefonom. Najverovatnije, nije znao da će uhvatiti krstareću raketu.

Kako je buka postajala sve jača, iščekivanje je dostiglo svoj vrhunac kada je prva raketa prošla na izuzetno maloj visini, zaprepastivši ribare. Ipak, najuzbudljiviji trenutak je tek dolazio. Druga raketa je prošla još bliže, ostavljajući ribare zaprepašćenim.

Rusija je pre nekoliko dana izvela desetine raketnih napada na različite ciljeve u Ukrajini, uglavnom ciljavši vojne aerodrome na kojima bi mogli da se nađu lovci F-16 koji tek pristižu.

Moskva je saopštila da je napad od oko 40 projektila na Kijev bio odmazda za napade ukrajinskih dronova na ruske ekonomske centre kao što su elektrane i rafinerije nafte. To je takođe verovatno bio odgovor na ukrajinske raketne napade na Krim.

Rakete koje su viđene kako lete u blizini grupe ribara identifikovane su kao „Kalibar“.

Pored raketa „Kalibra“, ruska vojska je u nedavnim napadima na Kijev upotrebila još nekoliko raketa, uključujući hipersoničnu raketu „Kindžal“, taktičku raketu „Iskander-M“, hipersoničnu raketu „Cirkon“ i krstareće rakete H-59/H-69, o čemu smo vas tada izvestili.

Kaspijsko more dugo služi kao lansirna platforma za krstareće rakete

Pojavili su se izveštaji koji potvrđuju da Rusija izvodi napade velikog dometa na Ukrajinu koristeći brodove Kaspijske flotile sa krstarećim raketama Kalibar. Ova tvrdnja potkrepljena je video-snimkom koji su ruski ribari snimili u Kaspijskom moru, a koji snima let dve takve rakete.

Zanimljivo je da odsustvo turbomlaznog motora ispod trupa, koji se obično nalazi na projektilima Kalibar, ukazuje da su to zaista rakete koje se lansiraju sa mora, a ne, primera radi krstareće rakete H-101 iz vazduha.

Tačan datum snimanja nije naveden, ali prema komandi ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva, poslednji u nizu napada ruske krstareće rakete Kalibar dogodio se 8. jula. Tokom ovog napada lansirano je 14 projektila, tvrde iz Kijeva.

Zanimljivo je da je domet krstarećih raketa Kalibar procenjen na do 2.500 km. Čak i na donjem kraju ove zapadne procene, ove rakete mogu pogoditi skoro čitavu Ukrajinu kada se lansiraju iz Kaspijskog mora.

Kalibar-M je nova verzija Kalibra sa većom bojevom glavom i proširenim dometom na 4.500 km. U razvoju su brodske, podmorničke, vazdušne i kopnene verzije.

Pored toga, u sastavu Kaspijske flotile Ruske Federacije su tri mala broda-nosaca raketa klase „Bujan-M“, od kojih svaki može da lansira do 8 raketa „Kalibar“. Ova flotila ima svoju glavnu bazu u luci Kaspijsk u Kaspijskom moru.

Osim toga, Rusija može da prebaci brodove iz svoje crnomorske flote u Kaspijsko more. Ovaj prenos je moguć plovnim putevima koji povezuju Crno more sa Kaspijskim morem preko Azovskog mora, reke Don, kanala Don-Volga i reke Volge.

Porodica raketa Kalibar

Porodica raketa Kalibar obuhvata nekoliko varijanti sa različitim sposobnostima, uključujući protivbrodske, napade na kopno i protivpodmorničke operacije.

Domaće varijante su osnovne verzije ove familije projektila; u pitanju su 3M54 i 3M14. Model za izvoz se zove Klub. Postoje dve glavne platforme za lansiranje: Kalibr-PL (izvozni klub-S), dizajniran za upotrebu sa podmornica, i Kalibr-NK (izvozni klub-N), dizajniran za površinske brodove. 

Ove dve lansirne platforme mogu biti opremljene sledećim kombinacijama bojeve glave i navođenja: 3M54K, 3M54T, 3M14K, 3M14T.

Rakete Kalibar imaju različite veličine u zavisnosti od platforme sa koje se lansiraju. Podmorničke verzije raketa Kalibar obično imaju kalibar od 533 mm, dok površinski brodovi koriste verzije sa većim kalibrom od oko 0,6 metara.

kalibar raketa u letu
kalibar raketa u letu

Tačni kalibri mogu varirati u zavisnosti od specifične varijante i modela rakete Kalibar.

Rusi akumulirali veliki broj Kalibara

Prema tvrdnjama Ukrajinaca, od početka 2024. godine, Rusi su upotrebili više od 400 projektila za uništavanje različitih ciljeva širom Ukrajine, od kojih su samo njih nekoliko bile rakete Kalibar. 

Kao što smo već pisali, zanimljivo je da se tokom ruskih napada poslednjih meseci nisu toliko koristile krstareće rakete mornaričkog baziranja „Kalibar“ lansirane iz Crnog i Kaspijskog mora.

Neaktivnost borbenih brodova ruske Crnomorske flote, koji se duže zadržavaju u lukama zbog pretnje ukrajinskih pomorskih dronova, nije opravdan razlog za ovo.

Poznato je da su ruski brodovi lansirali krstareće rakete Kalibar direktno iz baza za stalno razmeštanje bez potrebe da izađu na more.

Istovremeno, Rusija ima najmanje četiri podmornice u Crnom moru sposobne da lansiraju rakete ovog tipa, a da ne mogu biti ni detektovane, a kamoli pogođene ukrajinskim površinskim pomorskim bespilotnim letelicama.

Takođe, ruska strana ima još četiri raketne platforme „Kalibar“ u Kaspijskom moru, nedodirljive, a koje su u prošlosti bez problema pogađale ciljeve na ukrajinskoj teritoriji.

Kalibar lansiran iz podmornice

Stoga, ruski zvaničnici možda razmatraju drugačiju strategiju u vezi sa krstarećim raketama na moru.

Nije isključeno da se oni akumuliraju kako bi se stvorile zalihe neophodne za veliku ofanzivu ruske armije.

Rusija u dometu Ukrajine trenutno ima devet nosača raketa, površinskih i podmorničkih, napunjenih projektilima „Kalibar“, sa ukupno do 50 raketa.

1 KOMENTAR

  1. Bezobrazni jedni,pa to nije ekološki prihvatljivo, ipak one stvaraju dim i on pada na Crno more…a može od svega toga i da se izrode neki novi virusi, da se sve premetne u pandemiju i eto vraga…nije to odgovorno od Rusa i Putina 😁

    10
    1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave