NaslovnaNovostiRuska zastava se od sinoć vijori u Urožajnom na zaporoškom pravcu, dok...

Ruska zastava se od sinoć vijori u Urožajnom na zaporoškom pravcu, dok obećavaju isto za Toreck u donjeckom

Novi snimci sa ukrajinskih frontova pokazuju kako se ruska zastava vijori u selu Urožainoe koje se nalazi na granici Donjecke Narodne Republike i Zaporoške oblasti.

Kao i susedno Staromajorskoje, selo Urožajnom zauzele su Oružane snage Ukrajine tokom prošlogodišnje kontraofanzive. Juče se vratilo pod rusku kontrolu.

Ruska vojska preuzela je kontrolu nad Staromajorskim još u junu. Zatim su krenuli u pohod na Urožajnoje. Poslednjih dana ruske trupe su pojačale ofanzivne operacije i napredovale u centru sela.

Ruski vojnici 37. gardijske motorizovane brigade 36. armije grupe snaga Vostok postavili su rusku zastavu u samom centru sela. Zarobljeni objekat se nalazi u Centralnoj i Poštanskoj ulici.

Više snimaka iz naselja potvrđuje rusku kontrolu nad južnim delom naselja. Oružane snage Ukrajine se povlače ka severnoj periferiji, gde se nalazi glavna linija njihove odbrane.

Teške borbe se nastavljaju u Urožajnu. Uprkos gubitku nekoliko važnih uporišta, ukrajinske snage ne zaustavljaju kontranapade koji se obično odbijaju.

Istovremeno, ruske snage proširuju zonu svoje kontrole severno od Staromajorskog. Napredovali su prema selu Makarovka, potiskujući ukrajinske položaje preko polja.

„Ako padne Toreck, pada i Časov jar“ upozoravaju analitičari

Što se tiče susednog, donjeckog pravca, sva ukrajinska odbrana u strateškom Časovom Jaru zasniva se na utvrđenjima ukrajinske vojske u Torecku i oko njega.

Ruski vojni analitičar po imenu Vlad Ugolni, govoreći optimistično za ruske medije, rekao je da će borbe za ukrajinski grad Toreck, biti najvažnije tokom celog leta.

„Do septembra Toreck će biti potpuno pod kontrolom ruske vojske. Zauzimanje Torecka postaviće im osnovu da u jesen i zimu zauzmu Pokrovsk i Slavjansk u istom regionu“, dodao je ruski ekspert, nagovestivši loš razvoj događaja za Ukrajince u Donjecku.

Prema njegovim rečima, zauzimanje ukrajinskog grada Torecka je neophodno kako bi ruska vojska izbegla frontalni napad ukrajinskih snaga koje su dobro utvrđene u naselju Časov Jar.

Časov Jar se nalazi na brdu, što čini njegov pristup posebno opasnim za napadačke snage.

„Ali, mnogo je lakše prestići ga sa juga, odnosno iz Torecka, što se od nas očekuje da razumemo. Danas je Toretsk glavna linija ukrajinske odbrane u ovoj oblasti vojne karte. To je mnogo važnije od Avdijevke ili Popasne“, zaključio je Ugolni.

Časov Jar će pasti, ukrajinske procene

Sa druge strane, pesimistični Ukrajinac Bogdan Mirošnikov, iako u suprotstavljenom taboru, izgleda se slaže sa ruskim vojnim posmatračem. Sam Mirošnikov brine da će strateški ukrajinski grad Časov Jar biti previše ugrožen ako Rusi zauzmu Toreck.

“Ukrajinska odbrana u Časovom Jaru će se srušiti ako ruske oružane snage probiju utvrđenja u Torecku“, objasnio je Ukrajinac i dodao da je „cela struktura ukrajinske odbrane u Časovom Jaru izgrađena na reci Severski Donec“.

On, međutim, veruje da bi se situacija mogla brzo promeniti, na gore po Kijev, ako Rusi nastave da napreduju dublje u pravcima Torecka, Pivnoje, Drubzi, Njujorka i Aleksandropolisa. Reč je o selima i naseljima koja se nalaze duž reke Severski Donec, pa će, ako ih Rusi zauzmu, dobiće pristup i toj reci.

Da bi sprečio najgore, glavnokomandujući ukrajinske armije Sirski ubacuje rezerve prednjeg sektora iz drugih oblasti ukrajinske vojne karte. Međutim, izgleda da Ukrajinci do sada nisu postigli ništa značajno, jer se nedavno priča da su Rusi ušli u centar sela Njujorka.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave