NaslovnaNovostiNjujork u Donjecku gori do temelja: Rusi upadaju od ukrajinske kuće do...

Njujork u Donjecku gori do temelja: Rusi upadaju od ukrajinske kuće do kuće i eliminišu vojnike

Čini se da je situacija na istoku kritičnija nego ikad, a posebno u pravcu Torecka za Ukrajince zbog nedavnih ruskih uspeha.

Ukrajinska stranica Kijiv Independent izvestila je 9. jula da su u pravcu Torecka u Donjecku ruske oružane snage pokušale da prodru na ukrajinske odbrambene linije na istočnoj periferiji naselja. Tamo su izvršili racije u oblastima sela Druzbi, Pivnicnoje i Njujork.

Komandant 32. odvojene mehanizovane brigade ukrajinskih oružanih snaga rekao je zauzvrat da su ruski vojnici prodrli duboko u ukrajinsku odbranu, probušivši rupu u odbrambenoj liniji njegove brigade.

Ukrajinci svom snagom pokušavaju da održe svoje pozicije, pa čak i da povrate pozicije i teritorije koje su izgubili u poslednjih nekoliko dana od Rusa.

Na primer, u selu Pivnicnoje, ukrajinski vojnici su se zabarikadirali u višespratnicama i počeli da gađaju Ruse, u pokušaju da vrate pozicije koje su izgubili ranije ove nedelje.

Pritisnuti su iz celog sektora Toreck

Trenutno se tvrdi da Rusi unutar zemlje kontrolišu 1/3 sela Pivnicnoje, koje Rusi zovu Kirovo i nalazi se u blizini Torecka.

Čuveni ruski kanal Evil Paratrooper je posebno napisao da su „stvari veoma loše za neprijatelja na Toreckom frontu“.

Pre nekoliko dana smo vas obavestili da su Rusi na istom sektoru fronta zauzeli Cigari i ušli u naselje Zaliznoje (Artemovo za Ruse).

Dakle, jasno je da moskovski vojnici zaista neprekidno napreduju na Harkov na severoistoku Ukrajine i to posebno brine Kijev i njegove saveznike.

Takođe ne zaboravimo da su okupirali i selo Severnaja, zapadno od sela Sumi (koje su zauzeli ranije).

S obzirom na sve ovo, čak su i američki istraživački centri bili primorani da priznaju stvarnost. Konkretno, Američki institut za proučavanje rata (ISW) izvestio je da je ruska vojska probila ukrajinsku odbranu na istočnoj periferiji sela Njujork, južno od Torecka.

Ruski mediji javljaju da ruske uspehe ne treba pripisati samo superiornoj ruskoj opremi, već i herojstvu i hrabrosti ruskih vojnika.

Zgodan primer je slučaj ruskog vojnika koji je, kada je otkrio da se ukrajinski vojnici kriju u jednoj kući, rizikovao svoj život bacivši u nju protivtenkovsku minu sa prozora. Ukrajinci su poginuli, Rus je preživeo sa povredama, zaključuju ponosno ruski mediji.

Upali u sopstvenu „zamku“: Rute za bekstvo Ukrajinaca iz Volčanska pod ruskom kontrolom

Stvari postaju mračnije za ukrajinske snage i u Volčansku nakon što je ruska vojska saopštila da je prekinula mnoge puteve za bekstvo iz grada, praktično uhvativši Ukrajince u zamku.

I sve dok ruske trupe nastavljaju velikim intenzitetom da vrše pritisak na ukrajinsku vojsku na različitim delovima fronta, Velika Britanija je dozvolila Kijevu bezuslovne udare raketama Storm Shadow protiv Rusije.

Naime, ruska vojska tvrdi da vrši potpuni pritisak na ukrajinske trupe u rovovima severnog regiona Harkova. Kao rezultat uspešnih ruskih napada u blizini grada Volčanska, koji se nalazi u severnom delu regiona, ruske snage su uspele da preseku puteve za bekstvo za ukrajinske trupe.

Ovo je izjavio ruski vojni ekspert i veteran državnoj novinskoj agenciji ITAR TASS.

Rus je posebno istakao da su jedinice Kremlja tokom borbi uspele da probiju ukrajinsku odbranu jugoistočno od Volčanska, kog Ukrajinci zovu i Vovčansk. Rusko napredovanje duž reke Severski-Donjeck bilo je odlučujući faktor za ruske uspehe u oblasti oko Volčanska, dodao je on.

ukrajinci su zarobljeni u volcansku
ukrajinci su zarobljeni u volcansku

Konačno, ekspert je naveo da ono što ruska vojska sada radi u Harkovu je metodično uništavanje ukrajinskih odbrambenih linija kako ukrajinske snage ne bi mogle efikasno da se bore.

Što se tiče ukrajinskih ruta za bekstvo, bez njih ukrajinske trupe neće moći bezbedno da napuste Volčansk ako ukrajinska vrhovna komanda to odluči. Dakle, jedinice koje se bore u gradu su delimično zarobljene, barem prema ruskim izveštajima.

6 KOMENTARA

 1. Bezobrazni jedni, pa odsekli su im i odstupnicu a to čini mi se da uopšte nije ni po bontonu a nije ni hriščanski😂

  9
  1
   • id iodmah i moli hrvate da te prime nazad
    hrvatska je tvoja otadzbina
    tamo ti je deda sahranjen
    a pre toga rodjeni svi preci
    idi tamo
    ajde
    odmah, idi trazi da ti daju putovnicu

    1
    1
    • Ne brini ti za mene raspala NATO botino…
     Bolje gledaj da vas vaši gospodari Divljaci sa Zapada ne gurnu u sukob sa Vojskom Srbije.
     Sve ćemo vas pobiti, iako su Hrvati pokatoličeni Srbi.
     Hrvati su sramota SRPSKOG naroda. : P

     1
     1
    • Inače, dam ja tebi putovnicu samo ti malo…
     Ne brini čist je dezinfikovan…
     Starije generacije znaju o čemu pišem. : )

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave