NaslovnaNovostiPosle niza obećanja, prvi američki lovci F-16 upravo lete prema bazama u...

Posle niza obećanja, prvi američki lovci F-16 upravo lete prema bazama u Ukrajini

Danas, 10. jula 2024. godine, američki državni sekretar Antoni Blinken je na marginama NATO samita u vVašingtonu izjavio da se prva serija borbenih aviona F-16 proizvedenih u Sjedinjenim Državama iz Danske i Holandije upravo prebacuje u Ukrajinu.

Prema njegovim rečima, kolideri Koalicije vazdušnih snaga za Ukrajinu, rade na obezbeđivanju operativnih borbenih aviona F-16 Ukrajini. Vlade Danske i Holandije su u procesu donacije F-16.

Proces prenosa ovih aparata je trenutno u toku, a Ukrajina će ovog leta slobodno raspolagati operativnim F-16. U ovom trenutku nismo u mogućnosti da pružimo dodatne detalje zbog operativnih bezbednosnih razloga. Zahvalni smo Belgiji i Norveškoj što su se obavezali da obezbede dodatne avione, kao i ostalim članicama Koalicije na njihovoj podršci. 

Danska se obavezala da će donirati ukupno 19, dok je Holandija obećala da će isporučiti 24 aviona. Obe zemlje bile su pokretačke snage međunarodne koalicije za snabdevanje Ukrajine F-16.

Dick Schoof, premijer Holandije, i Mette Frederiksen, njegova koleginica iz Danske, izjavilisu da je „proces transfera“ F-16 u Kijev u toku nakon višemesečne obuke pilota i završetkapolitičkih pregovora.

Norveška je 10. jula takođe saopštila da će pokloniti Ukrajini šest borbenih aviona F-16 i da je planirano da isporuke počnu ove godine. Trideset belgijskih F-16 koje Ukrajina može očekivati da će dobiti samo pod uslovom da se koristiesamo protiv ciljeva u Ukrajini. Belgija je sama postavila ove uslove.

Holandija i Danska samo zahtevaju od Ukrajine da poštujumeđunarodno pravo. Na primer, zemlji nije dozvoljeno da napada civilne ciljeve u Rusiji. „Za F-16 se primenjuje princip da može da operiše iznad ruske teritorije samo ako je to u kontekstu samoodbrane“, kaže Bruins Slot.

To važi „isto kao i za svako drugo oružje“ koje isporučuje Holandija. Slot je u izjavi naglasio da su posvećeni daljem unapređenju vazdušnih sposobnosti Ukrajine, koje će uključivati eskadrile savremenih višenamenskih aviona četvrte generacije F-16.

zelenski i f 16
zelenski i f 16

Koalicija namerava da podrži njihovo održavanje i naoružanje, kao i dalju prateću obuku pilota kako bi se poboljšala operativna efikasnost. Nastaviće da zajednički koordiniraju podrku u osposobljavanju Ukrajine da se odbrani od ruske agresije.

Volodimir Zelenski je mreži X odmah postavio svoju izjavu: “Zahvalan sam Sjedinjenim Državama, Danskoj i Holandiji što su preduzele praktične korake za postizanje cilja svih Ukrajinaca: jačanje ukrajinskog vazduhoplovstva F-16.

Zahvalan sam Belgiji i Norveškoj na njihovoj posvećenosti da nam obezbede svoje avione F-16. Ovo je jasan signal da će se sposobnost Rusije da teroriše ukrajinski narod, gradove i zajednice nastaviti da se smanjuje.

F-16 će ​​se takođe koristiti za jačanje ukrajinske protivvazdušne odbrane. Uveren sam da će nam pomoći da bolje zaštitimo Ukrajince od brutalnih ruskih napada, kao što je ovonedeljni štrajk na dečiju bolnicu Okmatdit u Kijevu.

Očekujem da će naša koalicija za ratno vazduhoplovstvo biti dodatno ojačana ulaskom novih učesnika. F-16 približavaju pravedan i trajni mir, pokazujući da teror mora propasti svuda i u bilo koje vreme. Naš tim nastavlja da radi u Vašingtonu na postizanju sporazuma koji jačaju odbrambene sposobnosti Ukrajine.”

Koje će naoružanje ovih zapadnih lovaca predstavljati Rusima ozbiljnu pretnju možete pročitati ovde.

Ukrajinski F-16

Nakon što je izgubila veliki broj svojih aviona, Ukrajina je tražila moderni lovac sa Zapada. Mnoge zapadne zemlje su bile u procesu zamene svojih F-16 sa takođe američkim lovcima pete generacije F-35.

Još u maju 2023. godine međunarodna koalicija iz Velike Britanije Britanije, Holandije, Belgije i Danske objavila je nameru da snabde kijevski režim sa nekoliko desetina F-16 i obuče ukrajinske pilote, radi povećanja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva u aktuelnom sukobu.

Ovaj proces je pri kraju i navodno se očekuje da će se lovci F-16 Fighting Falcon pojaviti na nebu Ukrajine do kraja leta ove godine.

kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
f 16

Danska je ponudila svoje avione za obuku. Rumunija je ponudila da bude domaćin budućeg centra za obuku. Jedan broj ukrajinskih pilota počeo je obuku u Danskoj i SAD. 17. avgusta 2023. SAD su odobrile transfer F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu nakon što su ukrajinski piloti završili obuku.

Dve zemlje će navodno donirati Ukrajini do 61 lovac F-16 AM/BM Block 15 MLU, za ukupno 85 aparata F-16 koji su obećani Ukrajini. Ovi avioni se prema najnovjijim obećanjima očekuju na ukrajinskom nebu do kraja leta 2024. godine.

Standard Block 15 Mid-Life Update (MLU) je dao mogućnost otprilike analognu onoj kod aviona F-16C/D Block 50/52, sa poboljšanim sistemom detekcije prijatelj-neprijatelj, radiom i radarom i mogućnošću nošenja naprednijih projektila koji mogu da dejstvuju izvan vizuelnog dometa (AIM- 120).

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

23 KOMENTARA

 1. 550 км радијус дејства за авион са брзином 2400км. То је десет до петнаест минута акције. Значи да се залети, лансира ракету (ако га не оборе) па назад у базу. Штета тако скупих апарата јер тешко да ће и полетети.

  1
  1
 2. Право у сриду,што би рекао онај познати шахиста!!!😂😂😂😇😇😇

 3. Udri po Rusima!
  unisti Moskvu
  obesi Putina za noge

  napred, predsednice Zelenski!
  Slava Ukrajini!
  do pobede!

  4
  18
 4. Od šljemova pa sad avioni,sledeće je atomsko ,i to je kraj,zapadni ološ hoće da nestanemo,( posejdoni ,i sarmati mogu to spriječit) vrijeme je dabkravari osjete trgobu naroda koje su razorili

  14
  1
 5. Ni jedan lovec neće ni uspeti da uđe u Ukrajinu biće već na poljskoj terotoriji oboreni. Oni će pokušati samo iz vatikanske Poljske da se uvuku.
  Ne verujem da će ući demontirani na traktorima. Od nekle treba da polete, odakle-gde su to čitave piste u Ukrajini.
  Možda sa nekog auto puta!
  To je samo nacistička propaganda!

  18
  5
 6. Meni nisu jasni Rusi? Ovu zapadnjačku bagru poznajem a i da ih ne poznajem, bacali su bombe po meni i po našim bolnicama a vidim sada su “strašno uzrujani zbog navodnog bombardovanja ukrajinske bolnice” gle te Đoku u slamnatom šeširu. Rusi treba da im spraše nešto malo jače pa da ih pitaju i štaćemo sad.

  26
  3
 7. F-16 koji se isporucuje ,jest stariji ,ali veoma opasan,bice umrezen sa Nato logistikom,avaksima,satelitima ,dronovima ,plus nizi radarski odraz od vecine Ruskih aviona.Ruska Pvo,dosada se lose pokazala,pogotovo na Krimu.Portparol Konjasenko stalno ponavlja,unisteno Ukr.vazduhopl.,po kozna koji put,pa se svi iznenade kad izvede neki napad.Rusima do sad najveci problem napravili dronovi ,vazdusni,pomorski.

  6
  18
 8. Ево још једног колачића за мезетлук Русима. Овога пута колачић стиже ваздухом. Права посластица за Сухоје, Мигоње и С-ове. После извиканих тенкића, бвп-а, оклопних транспортера, вбр-ова, патриота, насамса и булументе артиљерије, ево још једне, набеђене, технолошки “изузетне”, топ-гуновске глинене патке. Лепо, Русима ионако већ постаје досадно да гађају једне те исте мете па ће ово бити право освежење у ове вреле летње дане. Радите Браћо, радите Другови.

  33
  2
 9. Nema potrebe,da ulazi u vazdusni prostor dovoljno je da se digne i lansira citav spektar raznih raketa vazduh zemlja

  4
  25
 10. Sve mogu vjerovati al onu izjavu :F16 moze da operise iznad Ruske Federacije samo u slucaju samomodbrane ne mogu svarit nikako.Pa druze nece ni tockove uvuc pri poletanju a vec ce bit oboren.Velicaju F16 kantu ko da je neznam sta.Su 35,su 30 je avion generaciju iznad F16.Pitanje je samo sta bi F22 i F35 uradili.Mislim da bi usli 20Km iza linije fronta i tu bi im bio kraj.Stvarno al stvarno bolesne izjave…Zao mi samo onih pilota F16.Prosli obuku napatili se i onda nazalost postaju glineni golubovi.

  26
  4
  • Amerikancima i jeste cilj da F16 budu što pre uništeni u Specijalnoj vojnoj operaciji, kako bi njihove “pudlice” u Evropi i Azijsko-Tihookeanskom regionu panično počeli da naručuju F35, kao zamenu za F16. Jer F16 neće moći da ih zaštiti od imaginarne “ruske agresije”. A Mig 31 Bm, Su 35S i Su 30 SM će napraviti “masakr” F16. O S400 Trijumf, S300 V4, S 350, bukovima … ne treba ni trošiti reči. A tu su i A50, Krasuha…

   33
   5

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave