NaslovnaNovostiPripreme za dolazak Kimovih komandosa: Severnokorejski vojni univerzit Kim Il Sung u...

Pripreme za dolazak Kimovih komandosa: Severnokorejski vojni univerzit Kim Il Sung u Rusiji

Severna Koreja planira da pošalje 3-4 elitne brigade u Rusiju na „obuku” za pripremu za ukrajinski front.

To je prva vojna razmena između dve zemlje otkako su Kim i Putin potpisali pakt kojim se obavezuju na bližu vojnu saradnju.

Glavne zapadne novinske agencije javile su da je delegacija severnokorejskog vojnog univerziteta Kim Il Sung u poseti Rusiji, što su u utorak potvrdili i severnokorejski državni mediji.

Predsednik Vojnog univerziteta Kim Il Sung Kim Geum Čol predvodi delegaciju severnokorejskih zvaničnika, javila je državna novinska agencija KCNA.

Severnokorejska novinska agencija nije dala druge detalje, uključujući svrhu posete i lokaciju gde su u Rusiji.

kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024
kim sa ćerkom pregleda fabriku u kojoj se proizvode komponente za raketne sisteme; januar 2024

Delegacija vojnog univerziteta obeležava poslednju posetu Severne Koreje Rusiji, pošto je zabeležen rekordan broj visokih zvaničnika koji su stigli u protekloj godini, uključujući posetu ruskog predsednika Vladimira Putina Pjongjangu u junu.

Na svom samitu, Putin i Kim potpisali su sporazum o „Sveobuhvatnom strateškom partnerstvu“, koji je uključivao sporazum o međusobnoj odbrani za koji je Kim rekao da predstavlja vojni savez.

Javni razvoj vojnih veza dve zemlje duboko zabrinjava zvaničnike u Vašingtonu, Seulu i ostalih koji sleduju komande iz SAD, koji ukazuju na dokaze o isporukama severnokorejskog oružja Rusiji za upotrebu protiv Ukrajine, dok veruju da zauzvrat Pjongjang prima nepoznatu vrstu pomoći od Moskve.

Ruska vojska će obučavati Severnokorejce o građanskom ratu na specijalnom poligonu u Jakutiji, “pre nego što ih baci u arenu istočne Ukrajine”

Zapadni mediji tvrde da je poseta dimna zavesa nakon što su južnokorejska TV Chosun, kao i američki “Institut za proučavanje rata” ISW, izvestili o planovima Severne Koreje da pošalje 3-4 armijske brigade u Rusiju na obuku sa pogledom na Ukrajinu.

Prema tvrdnjama iz Seula, Pjongjang će navodno dobijati 115 miliona dolara godišnje od Rusije slanjem tri ili četiri brigade u Ukrajinu.

Osnova za različite verzije poteza koji će navodno mogu promeniti rat u Ukrajini bilo je potpisivanje sporazuma o strateškom partnerstvu između dve zemlje tokom posete Vladimira Putina Severnoj Koreji.

Obuka Severnokorejaca u specijalnom ruskom centru u Jakutiji

„Trenutno obučavamo snajperiste za specijalnu vojnu operaciju“, rekao je Jevgenij, viši istraživač u Centru za korejske studije pri Institutu Kine i savremene Azije Ruske akademije nauka.

Obuka će obuhvatiti gađanje kratkim civilnim i službenim vatrenim oružjem, pištoljima i automatskim puškama, ali i artiljerijom na otvorenom prostoru na udaljenosti do četiri kilometra, kao i na zatvorenom strelištu.

severnokorejski vojnici
severnokorejski vojnici

Indikacije su da Rusi žele da iskoriste severnokorejske vojnike, eventualno u urbanim borbama u ukrajinskim gradovima i selima, kako bi smanjili svoje žrtve.

Parametar prisustva severnokorejskih vojnika na frontu Ukrajine vrlo je verovatno da će doneti ozbiljne promene i pomeranja fronta ka zapadu.

6 KOMENTARA

    • Ali šta je tebi Asad trn u peti, šta, bio bi bogatiji da su mu smrdonogi kauboji okupirali državu ko vama hrvatima, i uzeli njegovom narodu sve resurse ko vama što su uzeli, evo vam danas i Varteks propao, pa da i oni idu ko vi za male pare u pečalbu ???

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave