NaslovnaNovostiDok Ukrajina „gori“, Holandija odmah šalje prve F-16 da spase šta može;...

Dok Ukrajina „gori“, Holandija odmah šalje prve F-16 da spase šta može; Ruski pilot: „Ionako ih čekamo“

Novi holandski ministar odbrane nedavno je posetio Kijev gde je najavio brzu isporuku prvih lovaca F-16 ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu.

Holandija planira „što pre” da pošalje prve lovačke avione F-16 u Ukrajinu, otkrio je nedavno holandski ministar odbrane. Ruski vojnici „sa strepnjom čekaju“.

F-16 u Ukrajini – Vrlo brzo

Preciznije, holandski ministar odbrane Kaspar Feldkamp izjavio je tokom posete Kijevu da će odmah početi proces snabdevanja ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva prvih holandskih lovaca F-16. Kijev se nada da će ovi lovci američke proizvodnje ojačati njegove odbrambene sposobnosti protiv ruskog bombardovanja.

Tokom svog prvog putovanja u ukrajinsku prestonicu, novi holandski ministar odbrane je rekao da je nakon odobrenja izvoznih dozvola (proces završen prošle nedelje), Amsterdam spreman da počne sa završnim pripremama za slanje aviona u Ukrajinu.

„Sada kada smo dobili zeleno svetlo za prve F-16, obećavamo brzu isporuku“, rekao je Kaspar u subotu na konferenciji za novinare u ukrajinskoj prestonici.

Iako ne znamo rok za prijem 24 holandska lovca F-16 iz Ukrajine, izvesno je da će nova vlada Gerta Vildersa nastaviti da zdušno podržava Kijev u njegovom sukobu sa Rusijom.

Ruski vojnik: “Čekamo F-16”

Po društvenim mrežama sada kruži video snimak intervjua ruskog vojnika. U odlomku intervjua, novinar je zamolio vojnog oficira da prokomentariše pitanje dolaska zapadnih F-16 u Ukrajinu.

Opušteno sedeći za stolom, pijuckajući čaj, ruski reporter pokreće diskusiju o novom razvoju događaja. „Svi su zabrinuti zbog pojave F-16 u Ukrajini“, komentariše novinar.

Vojnik klima glavom i odgovara: „Da, pojaviće se F-16 i sigurno će postati nova meta za nas. On samouvereno nastavlja: ​​„Da, pojaviće se, ali šta onda? Ne plašimo se; u stvari, radujemo se tome.”

Impresioniran odgovorom koji je dobio, reporter ga je ponovo upitao: „Jesi li ozbiljan ili se šališ?“ a vojnik je još jednom odgovorio “da, zašto da ih se bojimo?” a zatim počeo da upoređuje sposobnosti ruskih lovaca sa onima F-16.

U ranijem intervjuu ruskim medijima, slično pitanje je postavljeno ruskom pilotu lovca, koji je potom odgovorio da su „naši lovci mnogo agilniji od F-16, mi ćemo to iskoristiti da ih oborimo. Imamo i bolje tehničke specifikacije i naoružanje, kao i mnoge druge prednosti“.

Gde će se koristiti ukrajinski lovci F-16?

Prvi borbeni avioni F-16 namenjeni Kijevu predviđeni su za raspoređivanje u oblasti Harkova, gde ruske snage trenutno održavaju vazdušnu superiornost, prenosi Gardijan.

U tekućim bitkama oko Harkova, ruska vojska baca precizno navođene jerdeće bombe. Ukrajinske snage se nadaju da će podrška zapadne avijacije pomoći u suzbijanju ovih pretnji. Mnogi ukrajinski izvori ukazuju da su ovi F-16 posebno ciljani da neutrališu ove rizike u Harkovu, navodi se u britanskom izveštaju.

Međutim, stručnjaci upozoravaju da bi ukrajinska vojska mogla naići na izazove u upravljanju ovim mlaznjacima.

f 16 i zelenski
f 16 i zelenski

SAD odlažu obuku ukrajinskih pilota na F-16, a njihova trenutna stručnost možda neće biti dovoljna. Pored toga, održavanje ovih sofisticiranih aviona zahtevaće dobro obučenu posadu i kvalifikovane stručnjake.

Vilijam Šriver, američki vojni analitičar i vojni istoričar, upozorava na ruski masovni raketni napad na vazdušnu bazu u Rumuniji, gde su stacionirani F-16 i ukrajinski piloti. Američki analitičar smatra da će penzionisani oficiri NATO zemalja biti pravi piloti ukrajinskih F-16, a ne ukrajnski piloti koji bi prema njegovim rečima odmah nastradali.

5 KOMENTARA

  1. Уместо о миру сви са Запада најављују проширење ратних сукоба, вероватно и на чланице НАТО, што може довести до употребе нуклеарног оружја? И шта после???

  2. Nema od toga ništa. Samo budala može misliti da bi NATO dozvolio takvo poniženje. F16 neće stići u Ukrajini.

  3. Tako su hučno najavljivani i Leopardi,Abramsi,Džavelini,Bajraktari i bog te pita šta sve,istina prouzrokovali su Rusima štetu ali nekog većeg preokreta Ukrajincima nisu donijeli. Tako će biti i sa F-16 makar i sa zapadnim penzionerima u kokpitu,ako su bili stari i ne zdravi za mirnodobsku službu još gori su sada u poodmaklom vijeku za rat.
    P.S. ne smatram da će piloti biti godišnjaci Bajdena ali ipak neozbiljno od strane takve (sile) kao NATO.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave