NaslovnaNovostiZapadni analitičari: Ukrajina pretekla Rusiju u „trci dronova“; Rusi proizvode više, ali...

Zapadni analitičari: Ukrajina pretekla Rusiju u „trci dronova“; Rusi proizvode više, ali Ukrajina ih pravi kvalitetnije

Zapadni vojni analitičari istakli su nizak kvalitet ruskih dronova u poređenju sa onima koji se sklapaju u Ukrajini i objašnjavaju zašto, uprkos činjenici da ruski dronovi izvode razorne udare na Ukrajinu, ona i dalje ima prednost u „ratu dronova“.

U konkurenciji dronova „Ukrajinci očigledno pobeđuju“, piše kolumnista, pogađate britanskog glasila Telegraf: „Ne zato što prave više dronova, već zato što su ruski loše napravljeni“.

Upravo nizak kvalitet ruske proizvodnje omogućava Ukrajini da pobedi u ratu bespilotnih letelica, tvrdi britanski list..

Ukrajinski stručnjaci iz garaža bolji od ruske namenske industrije

Iako Rusija ima mnogo veću odbrambenu industriju, ona bi teoretski mogla da nadmaši ukrajinsku proizvodnju. Međutim, u praksi, tvrdi Telegraf, kvalitet ruskih dronova i sistema za ometanje je mnogo niži, i dodaju:

,,U mnogim malim radionicama u Ukrajini, koje često finansiraju privatni donatori i neprofitne organizacije (čitaj zapadne službe), dizajn i proizvodnja dronova je raznolika i odgovara na potražnju.

U Rusiji, naprotiv, vlada je monopolizovala proizvodnju dronova u samo nekoliko velikih državnih preduzeća, koja su puna nepotizma, tvrdi autor Telegrafa.

Ovaj fenomen u Rusiji, piše list, “favorizuje korupciju i prevaru i usporava inovacije”.

ukrajinski operater fpv drona 1
ukrajinski operater fpv drona 1

Sporost ruske birokratske mašinerije je argument samih Rusa, nadovezuje se Semjuel Bendet, stručnjak za bespilotne letelice u američkoj istraživačkoj organizaciji Centar za pomorske analize, čime on objašnjava „generalno loš kvalitet” ruskih dronova.

Na Telegram kanalima se ruski stručnjaci za dronove žale na „ogromnu listu tehničkih grešaka“, dok u Ukrajini, kažu, dobro rade male nevladine organizacije i privatne garažne radionice.

Bendet ponovo ističe „generalno loš kvalitet“ ruskih dronova.

Još jedno američko glasilo Forin Polisi napominje da u Ukrajini čak i finansijski analitičari ukrajinske vlade pravi dronove za vojsku, „uveče i vikendom sa prijateljima“.

Dronovi su ‘nova globalna trka u naoružanju’

Grupa od 12 entuzijasta prikuplja sredstva za komponente dronova na specijalizovanom sajtu za skupljanje sredstava, a jedan od volontera koristi 3D štampač za izradu malih delova koji se ne mogu kupiti.

Dronovi su „nova globalna trka u naoružanju“, a prednjače SAD, Kina i Rusija, preneo je ranije još jedna kuća iz mora američkih državnih medija Glas Amerike, pozivajući se nazad na čuveni britanski list simboličnog naziva The Independent.

Publikacija napominje da su podaci Svetske kancelarije za intelektualnu svojinu pokazali da je između 2022. i 2023. godine broj prijavljenih patenata za tehnologije vezane za bespilotne letelice porastao za čak 16 posto.

Međutim, između 2022. i 2024. Rusija je prijavila 342 takva patenta, dok je Ukrajina prijavila samo 4 patenta, prema Zavodu za intelektualnu svojinu.

ruski vojnik operater drona
ruski vojnik operater drona

Istovremeno, do 82% svih globalnih patenata za bespilotne letelice prijavljenih od 2015. dolazi od kineskih kompanija.

Sjedinjene Američke Države su druge nakon Kine po broju prijavljenih tehnoloških patenata, sa 858 prijava u 2023. i ukupno 5.631 od 2015. godine, iako prema gore navedenim tvrdnjama, prvi na listi američko-britanskih medija stoje SAD.

27 KOMENTARA

 1. Hahhaha… Ovo je dobro.. Pre podne rade u kancelarijama….a popodne sklapaju deonice vrhunskig kvaliteta u garažama… Hahahaha… Uz meze i rakijicu…. Hahahahah

  7
  2
 2. Englezi ne shvataju da su odavno provaljeni. Pa i osnovci znaju da čim oni daju neko saopštenje ili analizu da je sve netačno i suprotno. Imaju propagandu kao iz vremena balkanskih ratova.

  23
  1
 3. Pa šta? U drugom svetskom ratu nemački tenkovi su bili 10 puta bolji od ruskih. Al svi znamo kako se na kraju završila kursa bitka.

  23
  2
 4. Ne bih se složio o kvalitetu i kvantitetu Ruskog i Nemačkog oružja,moj pokojni otac je bio artiljerac i imali su posle rata Ruske i Nemačke topove nemački top puca u idealnim uslovima,a Ruski izvadi ga iz blata nikad nije zakazao,pa na čijoj je strani kvalitet?

  21
  1
 5. Ukrainci su kao sto poljaci u SAD, imaju tretman budala.Jedva cekam da Rusi engleze presele na Juzni pol.Neka se druze sa pingvinima.

  24
  2
 6. Чим вест почиње са “западни (британски) аналитичари”, то не треба ни читати.

  178
  3
 7. Želja da se degradira Rusija je neverovatno velika. Baš se je nasekirala Rusija pa čak i da jeste tačno. Usput, trenutno Ukrajina sama ni hleba ne proizvodi.

  84
  11
 8. Ukrima verovatno Nato isporucuje dronove,kakva Ukro proizvodnja.Mada izgleda da su neutralisali Crn.flotu ,koja ne radi svoj osnovni poso ,podrska pesadiji,pomorski desant,artiljerijska dejstva po Ukro.obali ,borba protiv stranih plovila.Crn.flota mora da se krije od dronova,dosta nezgodni,a mozda pogresne odluke kapetana brodova.

  16
  1
 9. Kako da ne, setimo se samo WWII, nacisticka Nemacka je imala vrhunske tenkove Tigar dok su Ruje imale T34 koji je bio 5 klasa ispod Tigra i sta se desilo? Istorija kaze da je kvantitet je pobedio kvalitet!

  54
  2
   • Nisi shvatio poentu istorijske price, T34 iako losiji nadvladali su Tigrove svojom ogromnom brojcanom prednoscu, Ruje su ih imale na hiljade…

    13
    34
    • Tačna brojka je da je Staljin uspeo da proizvede 4000 tenkova dok su Nemci došli sa 2000 tigrova …Rusi su izgubili svih 4000 ali su i Nemcima spržili svih 2000 tenkova…

 10. Ma kad kažu britanci onda je to ista stvar ko i da kažu hrvati, šiptari ili cigoši. Znači ful brate istina 😂😂😂

  53
  1

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave