NaslovnaNovostiŠef nemačke vojske bi da vrati vojni rok i to ne samo...

Šef nemačke vojske bi da vrati vojni rok i to ne samo muškarcima: „Moramo uvesti regrutaciju i za žene“

Donosioci odluka u EU svom narodu već više od dve godine, nakon eskalacije rusko-ukrajinskog sukoba, pokušavaju da predstave situaciju kao alarmantnu, dok već mesecima unazad uporno tvrde da im je potreban drugačiji pristup u vojnom smislu.

Nedavna izjava glavnokomandujućeg Bunsevera to samo potvrđuje.

Nemci se pozivaju na “tešku regrutnu situaciju” i ponovo postavljaju pitanje obaveznog služenja vojnog roka. Štaviše, načelnik bundesvera čak govori o proširenju vojnog roka i na žene.

Generalni inspektor Bundesvera Karsten Brojer, komandant nemačke vojske, rekao je na temu ponovnog uvođenja vojnog roka da preferira model obaveznog služenja za muškarce, ali i za žene.

Odluka se čini sasvim logičnom s obzirom kakve političke strukture sede u Berlinu, dok se društveno-politički uslovi radikalno menjaju ukoliko uzmemo prosek poslednjih 80 godina.

„Trenutno je vojni rok zamrznut, a po Ustavu se odnosi na mušku populaciju. Tamo treba uvesti ravnopravnost, ali pre toga je potrebna odgovarajuća politička i društvena diskusija“, rekao je Breuer.

Takođe je naglasio da Nemačka „mora biti sposobna da vodi rat“.

U junu je ministar odbrane, socijaldemokrata Boris Pistorijus, predstavio planove za novi model služenja vojnog roka.

PUMA
PUMA u službi bundesvera

Prema novim planovima, vojna služba se sastoji od šest meseci osnovne obuke sa mogućnošću volontiranja, što znači služenje još 17 meseci po ugovoru.

Pre toga, sve mladiće vojnog uzrasta treba generalno uključiti i pitati o njihovoj sposobnosti i spremnosti da služe vojsku.

Bundesveru potrebno još 100.000 rezervista

Breuer je podržao Pistorijusov model: „U vojnom smislu, potrebna nam je sposobnost da povećamo broj trupa iu smislu NATO planova“, rekao je, dodajući da je Nemačka „glavni čvor Severnoatlantskog saveza“.

„Ukupno nam je potrebno više od 400.000 vojnika na privremenim ili stalnim ugovorima, kao i rezervisti. Da bismo zadovoljili ove potrebe, potrebno nam je dodatnih 100.000 rezervista“, rekao je generalni inspektor.

On je objasnio da bi novi model u početku mogao da “pokrije”, ali je dodao: “Bez obavezne servisne komponente neće raditi.”

Tokom 2011. godine, za vreme mandata konzervativnog ministra odbrane Karla-Teodora cu Gutenberga, regrutacija je suspendovana na period od 55 godina, čime je praktično ukinuta.

Podsetimo, isti načelnik generalštaba nemačke vojske izjavio je kako smatra da je neophodno da Bundesver (koji se progresivno modernizuje pod izgovorom eskaliracije rata u Ukrajini) bude „spreman za rat“ u roku od pet do osam godina.

Treba napomenuti da je pod istim izgovorom, Nemačka po prvi put još od Drugog svetskog rata rasporedila svoje trupe trajno u inostranstvo. Nemačka i Litvanija potpisale su sporazum o razmeštanju brigade Bundesvera u ovoj baltičkoj državi.

Nemačka se naoružava kako nije još od vremena Drugog svetskog rata

Nemačka je lider Evrope po finansijskoj moći. Posle 1990. godine Nemci su uživali u jeftinom gasu i ekonomskom podsticaju koji su davali ovi resursi ugljovodonika. Nemački BDP danas premašuje 4,3 biliona evra ali je značajno ugrožen.

Vojnici Bundesvera u Avganistanu. Dole desno pripadnici 3. čete 373. padobranskog bataljona

Rusko-ukrajinski sukob dao je opravdanje i podsticaj Nemačkoj da ga iskoristi i radikalno promeni svoju politiku naoružanja.

Nakon decenija u kojima je Nemačka postala glavna ekonomska sila Evrope, ali sa skromnom vojskom u poređenju sa velikim igračima, kancelar Olaf Šolc je objavio u svom govoru pred kraj 2022. godine koji Nemci nazivaju i kao Govor Zeitenwende (u slobodnom prevodu prekretnica) promena od 180 stepeni u nemačkoj politici.

Za skupu cenu odustajanja od ruskog gasa, dobija dozvolu za kolosalna ulaganja u modernizaciju Bundesvera, za šta je između ostalog primer i otključavanje specijalnog fonda od 100 milijardi evra godišnje za prenaoružavanje Nemačke u narednim godinama.

Podsetimo, evropski lideri koriste tezu da Moskva predstavlja pretnju po bezbednost njihovih zemalja. Do sada, i po priloženom i po izjavama ni ruska vojska ni politički lideri nisu zainteresovani za širenje neprijateljstava sa teritorije Ukrajine.

Međutim, većina lidera na zapadu propagira među svojim stanovništvom da će, ako Kijev ne uspe da se odupre, ruske snage otići u Evropu.

4 KOMENTARA

  1. Nemci su generalno zaostali kao društvo u poređenju sa nama. Tako i u Vojsci. Mi decenijama imamo dame u gotovo svim rodovima Vojske.
    To zna svako ko je iole pratio.
    Mi imamo naše dame u jedinicama snajperista, pešadije, inženjeriji, gardistima… Specijalnim jedinicama.
    Da, znam da će sada NATO botine da se sablaznu na pomen naših specijalaca… : )
    Na njihovu žalost, naše dame su jake pripadnice specijalnih jedinica. Zveri.
    Podsetiću vas na situaciju kada su strani plaćenici i demokratski isprani mozgići nešto protestvovali ispred Predsedništva. Ne sećam se zašto ali nije ni bitno. Bili neki nemiri, postavljene metalne ograde bla bla bla…
    Onda je došla (tada) kapetan Nevena Jovanović sa svojim timom specijalne jedinice Kobre i one su sklonile sve te metalne ograde i stale u obezbeđenje Predsedništva…
    Okupljanja i protesta više nije bilo.

  2. Pa neka, ove feminem žene i oće da budu jednake sa muškarcima, pa sad eto im što su tražile, a tu su demokrate i čuvari ljudskih prava da se izbore za svačija prava 😂

    • Pa već jesu. Čim je nacistička Nemačka vratila državnost 90ih godina odmah su u Evropi počeli ratovi, a prvo je bila Jugoslavija. Ovo što danas vidimo je samo nastavak divljanja Nacističke Nemačke uz svoje saveznike – fašističku Englesku i komunističku Ameriku.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave