NaslovnaNovostiRuska vojska počela da koristi najnoviji radar Irbis za otkrivanje ukrajinskih raketa...

Ruska vojska počela da koristi najnoviji radar Irbis za otkrivanje ukrajinskih raketa i dronova [VIDEO]

Grupa snaga ruske vojske Sever, koja je uglavnom aktivna u pravcu Harkova, počela je da koristi novi radarski sistem pod nazivom „Irbis” koji ima domet do 150 kilometara, otkrio je ruski ministar odbrane 7. jula.

„Ovo je nova jedinstvena stanica. Iz iskustva mogu reći da je stanica bolja od prethodnih radarskih stanica, jer je manevarska, a vreme zauzimanja i napuštanja pozicija je mnogo brže. Izviđački domet je mnogo dalji.

Takođe, novi radar detektuje sve vrste neprijateljskih vatrenih jedinica, minobacačke, topovske i raketne artiljerije. Stanica takođe može da otkrije vazdušne mete. Vršimo izviđanje, otkrivamo cilj i odmah ga prenosimo na kontrolne tačke jedinica koje destvuju“, rekao je komandant radara Irbis sa pozivnim znakom Sektor na video snimku koje je objavilo rusko ministarstvo.

Kako rusk ministarstvo odbrane tvrdi, novi radar je već pomogao da se osujeti nekoliko pokušaja napada ukrajinskih snaga, te dodaju da je sistem brzo preneo sve podatke o otkrivanju protivvazdušnoj odbrani.

„Mi takođe prilagođavamo vatru naše artiljerije. Dakle, protivbaterijska borba je efikasnija“, rekao je komandant pozivnog imena Sektor.

Prema drugom operateru radara Irbis sa pozivnim znakom Fiksik, stanica detektuje i FPV dronove.

„Ako uspe, odmah ćemo uključiti sve sisteme za elektronsko ratovanje i potisnuti signal bespilotne letelice pri približavanju“, rekao je on. „Takođe, za svaki slučaj, umesto uobičajene kabine, postavljena je takozvana oklopna kapsula koja štiti od gelera”.

Novi radar deli isto ime sa višemodnim, hibridnim pasivnim elektronski skeniranim radarskim sistemom Irbis-E koji je razvio Tihomirov NIIP za lovac Su-35. Međutim, nije jasno da li su ova dva radarska sistema na bilo koji način povezana osim imenom.

U maju mesecu, ista ruska Grupa snaga Sever je vodila kopnenu ofanzivu na Harkov posle serije smrtonosnih ukrajinskih racija i udara na region Belgoroda.

Veliki domet i multifunkcionalnost radara Irbis trebalo bi da pomogne grupi da ostvari svoje zadatke i dodatno unapredi zaštitu ruske granice, navode ruski izvori.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave