NaslovnaNovostiTajanstveni kineski lovac 5. generacije J-31B Gyrfalcon debitovao naprednom tehnologijom

Tajanstveni kineski lovac 5. generacije J-31B Gyrfalcon debitovao naprednom tehnologijom

Već mesecima ova letelica privlači pažnju znatiželjnih, posebno zbog svojih mogućnosti uzletanja sa nosača aviona.

Shenyang Aircraft Corporation [SAC], gigantska kineska odbrambena kompanija, objavila je video koji prikazuje svoj najnoviji lovački avion pete generacije, J-31B.

Video prikazuje kompjuterski generisanu sliku J-31B sa prednje strane, sa oznakom „J-31B“ i imenom „Gyrfalcon“. Avion ima bočne odeljke za oružje, svaki sa po dve rakete.

Prvobitno označen kao FC-31 za izvoz, ovaj lovac srednje veličine je poznat kao J-31 ili J-35 u kineskim medijima. Autor ovog videa ga sada zvanično naziva J-31B.

Već mesecima ova letelica privlači pažnju, posebno zbog svojih mogućnosti nosača aviona. U poređenju sa originalnim FC-31, predstavljenim pre deceniju, J-31B izgleda veće i naprednije.

Video sugeriše da J-31B parira teškim lovcima u smislu nosivosti. Takođe blista u dizajnu, korišćenju prostora i performansama motora.

Vredi napomenuti da bočni odeljci za oružje J-31B mogu da nose najmanje dve rakete. Ovo ga razlikuje od američkog F-22 Raptor i kineskog J-20, koji može primiti samo jednu raketu po boku.

Pored toga, ima glavno skladište oružja poput J-20, koje može da drži najmanje četiri rakete vazduh-vazduh srednjeg dometa.

Njegova uloga nepoznata

Kineski stručnjaci, kako prenosi South China Morning Post, napominju da prelazak sa FC-31 na J-31 ukazuje da je spreman za vojnu upotrebu i da je dobio zvanično odobrenje.

Uprkos ovom razvoju, ostaju pitanja o tačnoj ulozi i upotrebi J-31B.

Fu Xianshao, vojni analitičar sa sedištem u Pekingu i penzionisani stručnjak za opremu kineskog vazduhoplovstva, sugeriše da „B“ može ukazivati na različite verzije J-31. Međutim, još ne znamo da li će ova B varijanta biti dizajnirana za nosače aviona, kopnene misije ili izvozno tržište.

Drugi stručnjak veruje da je veća verovatnoća da će se J-31B pridružiti kineskom vazduhoplovstvu nego mornarici, na osnovu prednjeg stajnog trapa sa jednim točkom koji se vidi na snimku, što je tipično za kopneno bazirane avione.

Zvanično predstavljanje J-31B pokazuje koliki je napredak Kina postigla u vojnoj avijaciji, naglašavajući njen razvoj u tehnologiji stelt letelica. Kako nastave da procenjuju i modifikuju J-31B, njegova buduća uloga u odbrani Kine će zasigurno postati jasnija.

Stelt tehnologija

Prvobitno dizajniran kao stelt lovac za kinesko vazduhoplovstvo i za izvoz, FC-31/J-35 je pretrpeo mnoge promene od svog prvog leta 2012. godine.

Predstavljen na sajmu aviona u Džuhaju 2014. godine, ovaj avion se često poredi sa F-35 Lightning II kompanije Lockheed Martin zbog njegovih naprednih karakteristika.

shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35
shenyang fc 31 takode poznat kao j 31 ili j 35

U poslednje vreme FC-31/J-35 je dobio veliku pažnju jer se može koristiti na nosačima aviona. Ljudi veruju da bi različite verzije J-35 mogle da se koriste na najnovijem i najnaprednijem nosaču aviona kineske mornarice, Fudžijan, koji ima sisteme elektromagnetnog katapulta.

Međutim nedavna testiranja modela J-35 na nosaču aviona Liaoning sa rampama za „skijaške skokove” ​​sugerišu da bi mogao da bude prilagođen i starijim nosačima aviona. Prošlog meseca, izvori su rekli da Kina takođe radi na kopnenoj verziji stelt lovca FC-31/J-35.

Fotografije novog modela pokazuju nekoliko promena dizajna u odnosu na J-35 baziran na nosaču aviona, što sugeriše nastavak razvoja i potencijalnu prodaju u drugim zemljama.

Napori Kine da ga plasira na tržište

Međunarodni napori Kine da komercijalizuje FC-31 takođe su ubrzani. U januaru 2024., pakistanski glavni maršal vazduhoplovstva Zaheer Ahmed Baber Sidhu najavio je planove za kupovinu FC-31 kako bi unapredio svoje vazduhoplovstvo.

Kineski mediji su ovaj sporazum promovisali kao uspešno partnerstvo koje bi moglo pomoći kineskim avionima da uđu na međunarodno tržište.

Ranije ove godine, Kina je prikazala model aviona FC-31 na Svetskoj odbrambenoj izložbi u Saudijskoj Arabiji. Kineski zvaničnik na događaju rekao je da FC-31 još nije deo vazduhoplovnih snaga PLA, ali će se uskoro pridružiti.

Uvođenje J-31 učiniće Kinu drugom zemljom, posle SAD, koja ima dva tipa stelt aviona.

Lovci J-20 će dopuniti J-31, možda će raditi zajedno sa J-15 kao avion na nosaču aviona. Učešće Kine na odbrambenoj izložbi Saudijske Arabije takođe je pokazalo marketinški napor prema zemljama Bliskog istoka, pri čemu su se UAE pojavili kao potencijalni budući kupac.

Ovo je usledilo nakon dogovora koji je bio u ćorsokaku tokom predsedavanja Donalda Trampa, gde su UAE pristali da kupe 50 F-35 od SAD u zamenu za uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom.

Do suspenzije sporazuma došlo je nakon što je predsednik Džo Bajden preuzeo dužnost 2021. godine. On je bio zabrinut zbog veza UAE sa Kinom i potencijala za curenje tehnologije.

prvi prototip shenyang fc 31 sada poznat kao j 31 ili j 35
prvi prototip shenyang fc 31 sada poznat kao j 31 ili j 35

Dakle, demonstracija J-31B je veliki korak za kineske stelt lovce. Njegov napredak i rastuće globalno interesovanje pokazuju posvećenost Pekinga jačanju svoje vojne moći ali i izvoznih kapaciteta.

6 KOMENTARA

  1. Nece Kinezi ovaj lovac svakome da prodaju.Prodaju siromasnom Pakistanu,ko lovce J-10c,JF-17 ,radare itd,a nece Iranu,od koga kupili do sad ogromne kolicine nafte,gasa po snizenoj ceni ,da se ne zameraju sa zapadom.Zato se Indija okrece zapadu.Pored Rafala,SAD joj nude F-21,proizvodnju u Indiji,prenos tehnologije ,posle proizvodnje 120,130 tih lovaca,nabavku F-35.Kinezi prodaju oruzje gde imaju interes,a da zemlja nije u sukobu sa zapadom,sa kojim Kina ima ogromnu trgovinsku razmenu.

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave