NaslovnaNovostiOružane snage Ukrajine napale dva naftna skladišta dok Rusi udaraju po fabrici...

Oružane snage Ukrajine napale dva naftna skladišta dok Rusi udaraju po fabrici kasetnih punjenja za MLRS

U noći između 5. i 6. jula došlo je do masovnog napada dronova Oružanih snaga Ukrajine na Krasnodarskoj teritoriji. U napadu su oštećeni objekti u nekoliko oblasti u regionu, uključujući Jejsk, Lenjingrad i Pavlovsk.

Kako je saopštio ruski operativni štab, u Jejsku, fragmenti jednog od palih dronova naneli su manju štetu na tornju za mobilni telefon.

Međutim, ozbiljnije posledice uočene su u drugim oblastima. U selu Pavlovska, bespilotne letelice izazvale su požar u rezervoarima za skladištenje goriva u lokalnom skladištu nafte.

Ništa manje ozbiljna nije situacija u selu Lenjingradska, gde se od napada zapalio još jedan rezervoar za gorivo. U svim pogođenim objektima trenutno rade hitne službe. Prema preliminarnim podacima, među civilnim stanovništvom nije bilo žrtava.

Idalje nije poznato koliko je dronova učestvovalo u napadu, a ni koji su dronovi u pitanju.

Oružane snage Rusije pogodile su fabriku u Sumiju gde se vrše kasetna punjenja za MLRS

Paralelno sa ukrajinskim napadom na teritoriju Rusije, u noći između 5. i 6. jula, ruske oružane snage izvele su seriju napada na fabriku Sumikhimprom u gradu Sumi.

Kako je za RIA Novosti rekao Sergej Lebedev, fabrika se bavi proizvodnjom kasetnih punjenja za višestruke raketne sisteme (MLRS).

Lebedev je rekao da se prva eksplozija dogodila oko ponoći u blizini železničke stanice Basi.

Druga eksplozija dogodila se u pola ponoći direktno na teritoriji fabrike Sumikhimprom. Ova eksplozija je bila toliko snažna da se osetila čak i u centru grada.

Treća eksplozija, najjača od svih, dogodila se u 0:35, izazvavši delimičan gubitak struje. Lebedev je pojasnio da je kao rezultat napada oštećena jedna od četiri trafostanice u fabrici, što je dovelo do nestanka struje u nekim oblastima.

Fabrika Sumikhimprom ima ogromnu teritoriju na kojoj se nalaze hangari i železničke pruge.

Ukrajinski mediji su ranije izvestili o nekoliko serija eksplozija u Sumi usred vazdušnog napada. Kasnije je Sumska oblasna vojna uprava potvrdila oštećenje energetskog objekta, usled čega su neka naselja ostala bez napajanja električnom energijom.

U Kijevskoj oblasti noću su se dogodile snažne eksplozije

Na teritoriji Kijevske oblasti dogodila se serija snažnih eksplozija, koje su, prema preliminarnim podacima, izazvane napadima ruskih navođenih raketa i dronova kamikaza Geranium.

Informacije o tome šta se dogodilo stigle su iz lokalnih izvora i potvrđuju ih pojedini izveštaji ukrajinskih informativnih izvora.

borispolj medunarodni aerodrom u kijevu
borispolj medunarodni aerodrom u kijevu

Prema preliminarnim podacima, jedna od mogućih meta napada mogao bi biti aerodrom Borispolj, glavni međunarodni aerodrom u Ukrajini.

Na teritoriji aerodroma postoji vojna infrastruktura, kao i sistemi protivvazdušne odbrane. Za sada nema informacija o posledicama napada, ali je poznato da su hitne službe izašle na mesto udara.

Očevici navode dve jake eksplozije, ali ne iznose detalje o ovom pitanju, s obzirom na drakonske kazne ukoliko to neko od očevidaca učini.

Kasetna municija udara na Šebekino

Oružane snage Ukrajine gađale su juče grad Šebekino kasetnom municijom, izazvavši seriju snažnih eksplozija u centru grada. Informaciju o incidentu je preneo onlajn Telegram kanal TalipoV, izveštavajući o udarima kasetne municije u gradu.

Za sada nije poznat tačan broj ispaljene municije. Eksplozije u centru grada izazvale su posledice po građane i grad. Hitna pomoć brzo je stigla na lice mesta kako bi otklonila posledice napada i pružila pomoć nastradalima.

Ruski izvori napominju da na teritoriji Šebekina nema ruske vojske i da ukrajinske oružane snage gađaju Šebekino sa ciljem da nanesu maksimalnu štetu.

Ruski MLRS napao oblast Harkova

Posade višecevnih raketnih sistema (MLRS) Sever grupe ruske vojske izvele su intenzivno granatiranje severnog dela Harkovske oblasti. Stanovnici Belgorodske oblasti i grada Belgoroda prijavili su jake vibracije prozora i vrata zbog gustine udara.

Prema izvorima, ispaljena su najmanje dva puna paketa projektila, što je vrlo verovatno dovelo do značajnog uništenja infrastrukture.

Granatiranje je izazvalo nestanak struje u oblastima Harkov i Sum. Prijavljen je gubitak struje u selu Zoločev i Zoločevskom okrugu Harkovske oblasti, kao i u nizu naselja u Sumskoj oblasti.

Prema preliminarnim podacima, granatiranje je bilo odgovor na prethodno spomenuti napad ukrajinskih oružanih snaga na Šebekino, kada je na grad ispaljena kasetna municija.

2 KOMENTARA

 1. ej Rusi, koja ste vi beda
  jednu Ukrajinu ne mozete da pobedite
  Ameri bi vas sazvakali za marendu
  da krenu ujutru, do 10 sati bi bili u Moskvi

 2. Samo rokajte kijev i lavov a uskoro kreće i rumunija, sve fašiste i ljubitelje vatikana , eu i naci pakta treba tretirati fabovima i raketama bez milosti

  47
  52

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave