NaslovnaNovostiHarkov može biti napadnut i sa severozapada: Kijev vidi Ruse kako gomilaju...

Harkov može biti napadnut i sa severozapada: Kijev vidi Ruse kako gomilaju vojsku u blizini Zoločiva

Ako zauzmu Zoločiv, zaobići će grad Harkov sa severozapada. Trenutno se približavaju gradu sa severoistoka i istoka.

Na severoistoku Ukrajine ruska vojska nastavlja napade kao i obično sa ciljem da zauzme još više novih položaja i teritorija na teritoriji ukrajinske oblasti Harkov. Kao i prethodnih dana, tako i danas, najžešći sukobi vode se na području naselja Volčansk i Glubokoje.

Ruska artiljerija uništila je ukrajinski most koji je pomagao Ukrajincima da pređu reku Volčju i stignu do Volčanska.

Kuva se napad na Zoločiv

U intervjuu američkom “Institutu za proučavanje rata” (ISW), komandant ukrajinskog bataljona rekao je da ruske trupe severno od Harkova veoma brzo nadoknađuju svoje operativne gubitke. On je dodao da ruski vojnici već prave rovove na svojoj prvoj i drugoj liniji odbrane.

Istovremeno, američki profesori i studenti iz ISW izveštavaju da se ruska vojska sprema da napadne novi sektor fronta u severnoj Ukrajini.

kuva se napad na zolociv
kuva se napad na zolociv

Ovaj sektor je područje naselja Zoločiv, sela koje se zapravo nalazi severozapadno od grada Harkova. U blizini ovog sela je 26. juna primećena ruska diverzantsko-izviđačka ekipa.

Generalštab Oružanih snaga Ukrajine tvrdi da su ukrajinske trupe odbile ruski napad u oblasti sela Sotnickij Kozackok, koje se nalazi severozapadno od Zoločiva.

Pres-sekretar Pogranične službe Ukrajine Andrij Demčenko priznao je da je ruska diverzantsko-izviđačka grupa koja je ušla na teritoriju Zoločiva uspela da se povuče bez ikakvih žrtava.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je, pak, krajem maja ove godine sam izjavio da moskovske snage pripremaju nove ofanzivne operacije i da okupljaju jake snage u blizini ukrajinske granice, tačnije 90 kilometara severozapadno od grada Harkova.

Ako saberemo sve delove slagalice, dolazimo do sledeće ocene:

Rusi organizuju masovan napad u pravcu Zoločiva, u pokušaju da se sa severozapada približe drugom najvećem ukrajinskom gradu, Harkovu. Do sada su se Harkovu približavali sa severoistoka, odnosno iz pravca naselja Volčansk, i sa istoka, odnosno iz pravca Sumske oblasti.

Prema ISW, Kremlj šalje timove diverzanata da potkopaju ukrajinsku odbranu u Zoločivu kako bi se brže urušila.

2 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave