NaslovnaNovostiF-16 zadao svoj prvi udarac: Prema francuskim izvorima, američki lovci su počeli...

F-16 zadao svoj prvi udarac: Prema francuskim izvorima, američki lovci su počeli da se koriste u Ukrajini

Poslednjih sati u međunarodnim i ukrajinskim medijima pojavili su se izveštaji o mogućim udarima borbenih aviona F-16 na ukrajinsku teritoriju.

Jedan od prvih koji je ovo prijavio bio je stručnjak za avijaciju i odbranu Ksavijer Titelman, koji je na svom Tviter nalogu napisao:

f 16 zadao prvi udarac prema francuskim izvorima americki lovci su poceli da se koriste u ukrajini
f 16 zadao prvi udarac prema francuskim izvorima americki lovci su poceli da se koriste u ukrajini

„Čuo sam glasine, ali sada je potvrđeno – F-16 je izveo prvi udar, potvrđen direktnim kontaktom u Međunarodnoj legiji.”

Uprkos nedostatku zvanične potvrde, brojni izvori ukazuju da su lovci F-16 već mogli da stignu na teritoriju Ukrajine i započnu borbene letove.

Treba napomenuti da još nema ni detalja o tome koji su ciljevi tačno pogođeni.

Pozadina i značaj F-16

Lovci F-16 su među najčešćim lovačkim avionima na svetu. Razvijeni od strane američke kompanije General Dynamics (sada Lockheed Martin) 1970-ih, ovi višenamenski lovci su u velikoj meri korišćeni u nedavnim sukobima.

Za Ukrajinu bi dobijanje i korišćenje F-16 moglo biti značajno jačanje njenog vojnog potencijala. Malo je verovatno da će ovo radikalno promeniti situaciju, ali će stvoriti dodatne probleme Moskvi, posebno ako se uzme u obzir da će Kijev ukupno primiti oko 100 lovaca.

Uloga Međunarodne legije

Međunarodna legija igra važnu ulogu u aktuelnom sukobu na strani Kijeva, pružajući iskusne borce i specijaliste iz raznih zemalja spremnih da podrže Kijev.

Informacija da je već izvršen prvi udar lovaca F-16, ukoliko se ispostavi tačnim, može ukazivati čak i na to da lovcima upravljaju strani piloti.

Međutim, još uvek nema zvaničnih izveštaja o ovom pitanju, što ne isključuje mogućnost da informacije o ovom pitanju budu fiktivne kako bi se skrenula pažnja.

Podsetimo, u februaru ove godine, na internetu je bila široko deljena fotografija koja navodno prikazuje ukrajinskog pilota pored lovca F-16 ukrašenog simbolima ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. Međutim, detaljna analiza je pokazala da je ova slika lažna.

Na fotografiji se vidi muškarac u letačkoj uniformi, čije lice skrivaju grafike u bojama ukrajinske zastave, kako stoji ispred američke vojne letelice na kojoj se navodno nalaze simboli ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva i ukrajinski grb.

Analiza je tada otkrila da su elementi veštački dodati stvarnoj slici, uključujući ukrajinske simbole na avionu. Dakle originalna fotografija je tada modifikovana kako bi se stvorila iluzija da je prvi avion F-16 navodno prebačen u Ukrajinu.

Istovremeno, činjenica jeste da je Zapad počeo da krije svoje zalihe naoružanja za Kijev, pokušavajući da stvori efekat iznenađenja za Rusiju.

Politički i vojni aspekti

Ukoliko se potvrde informacije o upotrebi F-16 u Ukrajini, to će za rusku stranu svakako biti značajan korak u eskalaciji sukoba. Isporuke lovaca zapadne proizvodnje mogle bi da pogoršaju situaciju u Ukrajini, pa čak i da dovedu do sukoba punog razmera između Rusije i NATO-a.

Kako će Rusija odgovoriti na ovo?

Očigledno je da će se preduzeti mere za brzo neutralisanje lovaca prebačenih u Kijev, ali za to će biti potrebno dosta vremena. Posebno s obzirom na to da Kijev i dalje koristi svoje preostale lovce, koji su preživeli još od 2022. godine.

Pre samo 10-ak dana, Oleksandra Ustinova, šef ukrajinskog parlamentarnog odbora specijalizovanog za naoružanje i municiju, optužila je Sjedinjene Države da izmišljaju „izgovore“ za neosposobljavanje dovoljno ukrajinskih pilota za borbene avione F-16.

Ukrajinski F-16

Nakon što je izgubila veliki broj svojih aviona, Ukrajina je tražila moderni lovac sa Zapada. Mnoge zapadne zemlje su bile u procesu zamene svojih F-16 sa takođe američkim lovcima pete generacije F-35.

Još u maju 2023. godine međunarodna koalicija iz Velike Britanije Britanije, Holandije, Belgije i Danske objavila je nameru da snabde kijevski režim sa nekoliko desetina F-16 i obuče ukrajinske pilote, radi povećanja sposobnosti ukrajinskog vazduhoplovstva u aktuelnom sukobu.

Ovaj proces je pri kraju i navodno se očekuje da će se lovci F-16 Fighting Falcon pojaviti na nebu Ukrajine do kraja leta ove godine.

kijev otpužio sad da namerno odlažu obuku ukrajinskih pilota na lovcima f 16
f 16

Danska je ponudila svoje avione za obuku. Rumunija je ponudila da bude domaćin budućeg centra za obuku. Jedan broj ukrajinskih pilota počeo je obuku u Danskoj i SAD. 17. avgusta 2023. SAD su odobrile transfer F-16 iz Holandije i Danske u Ukrajinu nakon što su ukrajinski piloti završili obuku.

Dve zemlje će navodno donirati Ukrajini do 61 lovac F-16 AM/BM Block 15 MLU, za ukupno 85 aparata F-16 koji su obećani Ukrajini. Ovi avioni se prema najnovjijim obećanjima očekuju na ukrajinskom nebu do kraja leta 2024. godine.

Standard Block 15 Mid-Life Update (MLU) je dao mogućnost otprilike analognu onoj kod aviona F-16C/D Block 50/52, sa poboljšanim sistemom detekcije prijatelj-neprijatelj, radiom i radarom i mogućnošću nošenja naprednijih projektila koji mogu da dejstvuju izvan vizuelnog dometa (AIM- 120).

Šef vojne avijacije Ukrajine je nedavno ponovio reči američkih stručnjaka kako F-16 nije lek za postizanje superiornosti u vazduhu na frontu, i dodao da ne očeuje čuda. Dok su se zapadni eksperti već ogradili i naveli da je „možda prekasno da se zaustavi ruska ofanziva“.

U međuvremenu, Ukrajinske snage nastoje da oslabe rusku PVO pre nego što dobiju ove lovce. HIMARS i M270 ciljaju rusku PVO, posebno sisteme S-300, S-400 i aerodrome sa parkiranim ruskim avionima.

Sa druge strane ni Rusija ne čeka razvoj događaja skrštenih ruku pa je šef ukrajinske vojske Oleksandar Sirski izjavio da Rusija nastoji da iscrpi ukrajinske trupe pre nego što zapadni lovci F-16 počnu da pristižu. Rusi su kao odgovor, takođe krenuli u lov na HIMARS i M270 lansere ATACMS raketa.

Na sve to, Rusija nudi nagradu od milion evra zapadnim i ukrajinskim pilotima koji sa svojim F-16 prebegnu na ruskom tlu. Obećava se da će pilotima pružiti sigurnost, anonimnost i nove identitete, uz povećanje plata ako dođu sa tovarom oružja F-16.

F-16 Fighting Falcon ukratko

F-16 Fighting Falcon je multifunkcionalni laki lovac četvrte generacije, monoplan sa jednom kobilicom, izrađen po klasičnoj šemi. Avion ima jedan motor u repu. Trup je polu-monokok.

Krilo sa povećanim zamahom glatko se uliva u trup. Ovaj dizajn omogućava stvaranje pomoćne sile podizanja pod povećanim napadnim uglom.

Ugao prednje ivice krila je 40 stepeni. Ispod trupa se nalazi neregulisani kolektor vazduha. Šasija ima hidraulički pogon. A-stub se nalazi odmah iza usisnika vazduha. Lovac ima integralni aerodinamički raspored, bočno težište je pomereno napred, a postoji i visoko osetljiv radar.

norveski f 16 blok 15 ocu koji nosi dve penguin asm i cetiri aim 9 rakete
Norveski F-16 Blok 15 OCU koji nosi dve Penguin ASM i cetiri AIM-9 rakete

F-16 je prvi avion brzine 2 maha u službi američke vojske. Borbeno vozilo sa resursom od 8.000 sati dizajnirano je za letove i manevre sa preopterećenjem od 9 g.

F-16 ima mnogo modifikacija. Počevši od modela „Blok 25“, smanjena je radarska vidljivost aviona. Tanak sloj zlata nanosi se na površinu vrata nadstrešnice kokpita. Zahvaljujući ovoj inovaciji, incidentno zračenje je ravnomerno raspršeno i ne pada duboko u kabinu. Počevši od verzije Block 32, u proizvodnji usisnika vazduha korišćeni su materijali koji apsorbuju radar.

Avioni Blok 40/42 Night Falcon se proizvode od 1988. Lovci su opremljeni sistemom LANTIRN, radarom APG-68(V), digitalnim sistemom kontrole leta, sistemom za automatsko praćenje terena. Letelica može da nosi vođene rakete AGM-88B.

Vrsta:Lovac
Posada:1
Maksimalna brzina2180 km/h
Dolet:4220 km
Maksimalna visina:18.000 m
Borbeni radijus:550 km
Projektili:Vazduh-vazduh:
AIM-9 Sidewinder × 6
AIM-120 AMRAAM × 6
IRIS-T × 6
Python-4 × 6
Python-5 × 6
Vazduh-zemlja:
AGM-65 Maverick × 6
AGM-88 HARM × 2
AGM-158 Joint Air-to-Surface Standoff Missile (JASSM)
AGM-154 Joint Standoff Weapon (JSOW) × 4
Protivbrodske:
AGM-84 Harpoon × 2
AGM-119 Penguin × 4
Varijante:F-16A/BF-16C/DF-16E/FF-16INF-16IQF-16NF-16V

48 KOMENTARA

    • Nema razloga i tvoj glupi komentar je samo glup..amerika kao i ceo zapad su pokazali da ne mogu nista..evo sad i f-16 ce u muzej unistene zapadne tehnike

      28
      2
      • MNOGO IMA OVE PROZAPADNE ŠTAMPE,VALJDA IH DOBRO PLAĆAJU,POGOTOVO B92.SVE DEZINFORMACIJE.TAJ NJIHOV F JE STARO GVOZDJE.NEMOÇNI SU.

        3
        1
    • Ја се радујем и очекујем ускоро обарање првог, а убрзо и сваког који пристигне.

  1. Zagore junačino iz 111-e
    Ratovali ste sa babama iđedovima i dok nisu naši rekli nazad vi osvojiste liku.
    Ne dao ti bog da stvarno zaratite sa nama….bili bi cela vaša vukovar ….no vi ste se zavukli u guzicu natoa i kurčite se.Daleka vam kuća od nasi svako na svome

    9
    1
  2. Ukrajinci se jos uvek bore sa otpadnom tehnikom zapada, za koju su priobuceni.A kad NATO udari sa novom tehnikom i vrhunskim pilotima, ima da nema bande crvene.

    3
    117
    • Čuo sam ja za to!
      Maverik je već tamo,a stižu Starbak,Apolo,Džoker i Betmen.
      Supermen je na moru,na pripremama,ali pridružiće se.
      A tehnika će biti nevidljiva i nedodirljiva.
      Samo da paze da ne preleću Buđanovce.

      26
    • @Deda Mraz
      Samo mala ispravka Deda Mraze, u ovom slučaju crvena banda su ukrajinski neonacisti i zločinački NATO savez.

      36
      1
    • Nacisticko teroristicka organizacija (NATO) bi udarila odavno da sme..cela njihova istorija obelezena je kukavickim pozezima i nastojanjima da se drugi bore za njih

      121
      1
  3. Da se ratovalo ko sto se predvidjalo ,lovci F16,ne bi predstavljali problem za Ruse.Ovako Ruska teritorija pod udarima non stop ,nezgodni dronovi ,sa kombinaciju Atacms,Scalp,himars itd.Ruska velika teritorija nezgodna za odbranu,Pvo,Pro ,lovac.avijacija lose umrezeni ,avioni na pistama lose zasticeni,vecinom van hangara,kaponira.Odbrana Krima u Rasulu,nezna se ni gde je Crn.flota ,ne radi svoj poso.Rusi nisu ni Vovcansk zauzeli,blizu Ruske granice,sto bruka.

    1
    4
    • Nazalost, istina. Za dobar deo navedenog, sami Rusi su krivi. Tako su hteli, ili ih (bar pojedine) nije previse zanimalo. Sada zanju plodove svoje setve. Od prvog dana svi savrseno znaju protiv koga ratuju, 2god ne smeju da im obore usranu besp letelicu (koju rokaju bosonogi Huti svakih par dana po jednu), da ne idem dalje. Dok ih ovi demoni zasipaju svime sto imaju, i direktno i indirektno. Jos samo polako i takt nuklearke da krenu da uvlace u sukob ! I sta Rusija 2 god – nistaaa… Ok, kako sejes tako ces i znjeti.

      1
      4
  4. Једино битно у овом тренутку је дали ће НАТО кренути свом снагом како је планирано са преко 700 авиона и око 2000 томахавка! Ако и крену, дали ће с обзиром на развој ситуације нека од страна прећи у очај и употрњбити нуклеарно!!? Ко кога воли у овом тренутку је небитно, са русима нема срече, али треба искористити просветљење и чињеницу да је Русија ставила на први место човека, док сатанизовани запад не брине ни за којег човека ни на којој страни! Нажалост избор је логичан!!!

    92
    3
    • NATO će da krene iz sve snage-ali na godišnji odmor.
      Da se njima igde kreće u tom smislu krenuli bi davno. Leopardi,Čelendžeri i Abramsi najavljivani su kao čarobno oružje i udaviše se u blatu.
      Tako će i ove kanturine da gore i padaju.
      Ukri će biti dužni i prezaduženi i to je to.
      Rat će trajati do poslednjeg Ukrajinca i onda će smradovi sa zapada sesti za sto.
      To je to dragi gledaoci.

      118
      3
      • @Cincilinci
        Ovaj Tvoj komentar
        treba da pročita svako više puta.
        Činjenično stanje treba svako da
        prostudira.
        Поздрав!

        5
        1
  5. Toliko smo se na slušali laži od zemalja zapadne demoNnkratije, da im više niko ne veruje pa čak ni oni sami u sve te laži. Njihovo sunce je na zalasku, stiže im MRAK.

    70
    9
    • Рат у Вијетнаму. Амерканци нису добро прошли у сукобу са руским миговима. После тога основали Топ Ган школу. Скоро у неком сукобу миг-25 оборио ф-18. Ако те занимају детаљи, потражи сам.

      57
      4
  6. Ajte nemojte… Koliko toga smo već čuli… Taj avion će proći isto kao i ovo do sada. Da li neko misli da je Rusija krenula u ovu ratnu avanturu da izgubi ? Ne gospari,biće mnogo toga da pišete,odnosno lupate i kažete. Samo polako.

    122
    11
    • Da su zapadni piloti garantovao bi vazdušnu premoć nad ruskim kantama i krš pvo f16 čak i u ovoj varijanti starijoj.Pošto su to ipak bivši Rusi videćemo..

      7
      84
      • G. Aco izgleda da si ti bolesno opterećen kao i mnogi dugi sa zapadom.. Ne zaboravu da su to isto ljudska bića i nisu ništa ni bolji ni spremniji od naših odnosno Ruskih pilota. Mogu ti reći da su Ruski piloti mnogo bolji kao piloti od tih zapadnih drogerasa

        91
        8
      • Čime garantuješ? Imaš znanje? Možda iskustvo? Prijatelju, samo si još jedan u gomili ostrašćenih, nebitno za koju stranu. Nadam se da si svestan da su Ameri toliko tehnološki pobegli Rusima da će ih nadmašiti sigurno. Jeste da će svi Amerikanci izgoreti, ali u Rusiji će izgoreti i kamen, a kamoli Rusi. Tako će izgledati krajnji rezultat. Moj ti je savet, moli se Bogu da se ovo što pre završi.

        7
        117
        • Daj bre ne lupaj ta kanta F16 je zastareo još početkom 2000 godine. Sad je 2024. Nadobudni zapad se previše zaneo. Mislili su da sankcijama i propagandom sve može da se reši. Svako carstvo će propasti pa i ovo zapadno. Nijedno carstvo nije večno osim nebeskog.

          25
          4
        • Зарићу, битно је да си ти свестан колико су Американци надмоћни са технологијом у односу на Русе. Али се надам да си такође свестан да је то само мишљење. Твоје. Ми остали нисмо баш убеђени у то. А шта ће где да остане, то ћемо тек да видимо. Американци нису могли Русима ништа 2000 године. Кад је Русија била на коленима. Шта сад мисле да ураде? То што су убедли неке да су они још увек светски полицајац, не значи ништа.

          15
          2
          • Imam utisak da si samo preleteo okom preko mog komentara. Ta tehnološka prednost (bilo čija) je nebitna. Na kraju ćemo svi goreti u radioaktivnom paklu. To sam hteo da kažem. A F16, F35, Suhoj, MIG 31, S500, PATRIOT…su samo palidrvca.

            9
            4
          • Неће горети тим интезитетом како ти мислиш. Не видимо ствари на исти начин. Нису Руси ти који блефирају, већ Американци. Кад буде постало баш озбиљно, Американци ће се повући. Јер нису спремни да умру у нуклеарном рату, за разлику од Руса. Ваљда је небитно колико ко ратне технике има. Русију само нуклеарне бомбе чувају од НАТО-а. Као што рече Путин, бал (западних) вампира се полако завршава. А трајао је неких 300-400 година. Живели су до туђе крви, навикли да пуне стомаке људским месом. Истражи мало. Постоји и скривена страна историје. Мало другачија од оне коју ми знамо.

            12
            3
          • Хх. Још један ујко. Он и загор медицински феномени. Живе без мозга.

        • Lako su se kočoperili sa državama prethodno izmučene sankcijama (Irak,Libija)na Rusiju ovo ne djeluje državni dug Amerike je sve veći i kompliciraniji u obsluživanju velika šahovnica uticaja nekada moćnog dolara se neminovno sužava sve to utiče i na vojnu moć hegemona.Prevazišli su se sa Raptorom i Lajtningom modernizuju Orła smanjili Lancere program NGAD lovca je u pitanju dolara se neda više štancati

          5
          2
  7. “Prvi udar” ??? Nema problema onda da na njima instalirate HD kamere i snimate te vaše udare jer ustašama i nacistima samo hrvat i bud.le veruju.

    154
    46

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave