NaslovnaNovostiTermobarični udari TOS-1A spalili žive ukrajinske vojnike u Časovom Jaru – Moskovske...

Termobarični udari TOS-1A spalili žive ukrajinske vojnike u Časovom Jaru – Moskovske VDV napreduju [VIDEO]

Prema najnovijim informacijama sa fronta, Rusi su drastično povećali napore da zauzmu grad Časov Jar. šalju specijalne snage i termobarične sisteme TOS-1A na periferiju grada.

Ruske oružane snage uspele su da napreduju dublje u pravcu Časova Jara, približavajući se strateškom gradu koji se nalazi u Donjeckoj oblasti. Istovremeno, položaji ukrajinske vojske se gađaju termobaričnim raketnim bacačima TOS-1A.

Termobarične rakete spaljuju Ukrajince u Časov Jaru

Detaljnije i prema ukrajinskom izdanju, ukrajinski branioci 24. odvojene mehanizovane brigade Kralj Danijel pokušavaju “zubima i noktima” da odbiju ruske snage koje su mnogo jače.

„Borbe za Časiv Jar se nastavljaju normalno. Ukrajinski borci koji brane grad ulažu ogromne napore“, navodi se u zvaničnom saopštenju ukrajinske brigade.

Rusi, sa svoje strane, daju sve od sebe da što pre zauzmu ovaj ključni grad Donjeck, koji se nalazi zapadno od Bahmuta. Moskovska vojska angažovala je padobrance, specijalne snage i bivše zarobljenike iz jedinica Oluja-V u operacijama opsade Časova Jara, tvrde ukrajinski izvori.

Upravo sada ruska vojska napada grad i frontalno i bočno, pokušavajući da ga opkoli i pronađe slabe tačke u ukrajinskim odbrambenim linijama.

casov jar 29 06 2024
casov jar 29 06 2024

„Najteže borbe se vode u oblasti oko kanala Severski Donjeck-Donbas. U pokušaju da odatle isteraju ukrajinske snage, ruski vojnici su počeli da koriste termobarične bacače plamena.

Drugim rečima, doneli su sisteme TOS-1A koji lansiraju termobarične rakete, koje zbog svoje moćne bojeve glave izazivaju mnogo veća razaranja u odnosu na konvencionalne eksplozive iste veličine“, dodaje se u saopštenju ukrajinske jedinice.

Rusi napreduju dublje u gradu

Novi ruski izveštaj opisuje kako su ruski napori u pravcu Časova Jara uzeli maha, nakon što je vojska Kremlja uspela da napreduje u regionu Orlove. Orlova se nalazi severno od mikroregiona Kanal, koji je zauzvrat blizu pomenutog važnog Severskog kanala Donjeck-Donbas. Ruski vojnici su pre nekoliko dana ušli u mikro-okrug Kanal.

Ruski izveštaj potvrđuje reči Ukrajinaca, naime da se poslednjih dana vode žestoki sukobi u oblasti kanala Severski Donjeck-Donbas.

Kratkoročni cilj Rusa u ovom trenutku je da pojačaju svoje položaje, zauzmu strateške ukrajinske položaje i oteraju ih nazad, približavajući se svom krajnjem cilju, Časovom Jaru.

Čak se priča da su Rusi uspeli da steknu mostobran u oblasti Orlove u blizini kanala, dok čekamo zvaničnu potvrdu.

Višecevni bacači raketa TOS-1 ili TOS-1A sa 30 ili 24 lansirnih cevi na šasijama tenkova T-72 su u stanju da lansiraju rakete 220 mm sa termobaričnim bojevim glavama.

Termobaričko punjenje je vrsta eksploziva koji koristi kiseonik iz okolnog vazduha. Upotreba bojevih glava sa takvim punjenjem stvara eksplozivni talas koji traje značajno duže od klasičnog kondenzovanog eksploziva.

Većina konvencionalnih eksploziva se sastoji iz mešavine eksploziva i oksidatora, dok je kod termobaričkog oružja to 100% eksploziva, tako da ono poseduje mnogo veću snagu od konvencionalnog kondenznog eksploziva iste mase.

Termobarična oružja imaju naduže trajanje eksplozivnog talasa i najveću razornu snagu, izuzimajući nuklearno oružje. Mnogim ukrajinskim vojnicima koji su bili u blizini položaja koje je ruska artiljerija gađala termobaričnim bombama iz TOS-1 dijagnostikovana je hipoksija.

tos 1a
tos 1a

Hipoksija je kritično patološko stanje ljudskog organizma, u kome je celo telo (generalizovana hipoksija) ili njegov deo (delimična hipoksija) lišeno dovoljne oksigenacije. Ovo stanje je opasno po život.

TOS-1A ima domet do 6 km, ali zato može da pokrije veoma veliku površinu, a pogođeno područje posle udara je još veće – 40.000 kvadratnih metara. Sistem ispaljuje municiju od 220 mm.

TOS-1A je u stanju da ispali celu svoju salvu raketa za manje od 12 sekundi. Obično njime upravlja tročlana posada i može se transportovati drumskim, železničkim ili vazdušnim putem.

Tokom aktuelnog sukoba u Ukrajini testirana je i unapređena verzija sistema, nazvana TOS-2. Naoružan je i snažnijim raketama većeg dometa. Inače, Rusi su u zavodu НПО Сплав razvili i TOS-2 Тосочка na kamionima Урал-63704-0010 serije Торнадо-У.

Zastrašujući artiljerijski sistem je dizajniran za napad na neprijateljske utvrđene položaje i lako oklopna vozila i transporte, posebno na otvorenom terenu.

snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a „solncepek
snimak udara po polozajima osu koji su presli dnjepar termobaricnom municijom tos 1a solncepek

TOS-1A su koristile ruske snage u nekoliko sukoba, uključujući Prvi i Drugi čečenski rat, rusko-gruzijski rat i građanski rat u Siriji.

Ruska vojska aktivno koristi sisteme TOS-1A protiv kijevskih snaga od početka svoje “specijalne operacije” u Ukrajini. O primerima smo pisali u više navrata, kao na primer ovdeovde i ovde.

8 KOMENTARA

 1. Jako dobro oružje, e sad da li je omiljeno i kod ukro-ustaša, čečena, gruzijaca i onih istrebljenih Isilovaca u Siriji…ali ako i ovi naci-talibani iz EU žele da isprobaju mogu pre da ih pitaju iz 1.ruke kako je izgledalo, ako ne direktno njih, pošto urne ne govore, onda njihove najbliže 😁

  26
  3
  • Цењени Боки претрагом на интернету са King Daniel у енглеској википедији нашао сам да је реч о Рутенском (Рутенија је немачки назив за Украјину) краљу, владао 1254 до 1264. г.. Иначе родио се 1201.г. од оца Мстислава Игоревича и мајке византијског порекла. Занимљива историјска личност о којој више можете наћи како сам написао у енглеској википедији користећи енглеску транскрипцију. Могуће је да постоји одредница и у руској википедији са ћириличним текстом.

   • У међувремену нашао сам одредницу на српској википедији:

    sr.m.wikipedia.org/wiki/Данило_Галички

  • Evo meni ovako mobitel protumačio
   Danijel I. Romanovič, poznat i kao Danijel I. od Galicije, vladao je Galicijskom Rutenijom kao knez. U godinama 1253–1264 bio je kralj Rusije

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave