NaslovnaNovostiUkrajinsko vazduhoplovstvo: Naš pilot MiG-29 oborio dva drona Šahed (Geran) u jednoj...

Ukrajinsko vazduhoplovstvo: Naš pilot MiG-29 oborio dva drona Šahed (Geran) u jednoj borbenoj misiji

Multimedijalni centar ukrajinskih služba objavio je novi PR materijal sa ukrajinskim pilotom, imena Pavlo.

Ukrajinski pilot MiG-29 oborio je dva jurišna drona Šahed (Geran) koji su leteli u ukrajinskom vazdušnom prostoru tokom borbene misije, saopštila je pres-služba Zapadne vazdušne komande ukrajinskih vazduhoplovnih snaga, objavljujući intervju sa pilotom.

Pilot Pavlo, koji upravlja lovačkim avionom MiG-29 koji je dodeljen 204. eskadrili taktičke avijacije u Sevastopolju, kaže da jedna od njegovih borbenih misija uključuje odbijanje masivnih ruskih raketnih i vazdušnih napada.

„Oboriti male, jurišne bespilotne letelice nije tako lako kao što se čini“, kaže ovaj Ukrajinac.

„Morate pažljivo da izračunate: brzinu aviona, svoje manevre u vazduhu. Međutim, dobro smo pripremljeni, dosta smo trenirali i još uvek treniramo da se efikasno nosimo sa dronovima.

Prema njegovim rečima, presretanje i obaranje mete traje nekoliko sekundi, nakon čega je potrebno fokusirati se na sledeći zadatak.

Nakon što je Pavlo uništio jurišni dron, dobio je zadatak da uništi još jednu metu.

„Onda sam svom avionu ponovo rekao: „Moramo ovo da uradimo sa tobom, moramo da oborimo drugi“, izjavio je Pavlo.

„I mi smo to uradili. Bila je to neprospavana, ali produktivna noć za mene i završila se mirnim jutrom za Ukrajince koji su bili na meti dva neprijateljska drona“.

U međuvremenu, ukrajinski pilot sa pozivnim znakom Yellowtail (eng. Žutorepi), pohvalio se videom koji vidite ispod, a koji je nastao tokom borbene misije koja je navodno uključivala obaranje drona Shahed-136 (Geran) noću u ukrajinskom vazdušnom prostoru.

Govoreći o borbenim misijama, Pavlo ističe da su potrebni napori mnogih ljudi na terenu da bi se obezbedili rezultati u vazdušnom prostoru.

„Tehničari i inženjeri stalno drže letelicu spremnu za borbene zadatke. Rade 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Borbena služba radiotehničkih jedinica pomaže u identifikaciji cilja.

Osoblje centra kontrole letenja pomaže u gađanju cilja. Ovo je veoma dobro koordinirana aktivnost velikog tima. Srećan sam što sam ovde i što pomažem svojoj zemlji da pobedi agresora na ovaj način“, reče ovaj pilot.

Istinite ili ne, priče poput ove znaju biti korisne, te mogu poslužiti u podizanju već opasno naorušenog morala ukrajinskih širokih masa.

Podsetimo, oko 40 MiG-29A, MiG-29S, MiG-29MU1 i MiG-29MU2 bilo je u službi ukrajinskih snaga pre početka ruske operacije u Ukrajini pre više od dve godine. Prošle godine Ukrajina je takođe dobila najmanje 27 MiG-29G i MiG-29AS iz Poljske i Slovačke.

Ruska vojska je oborila dobar deo od ovih lovaca ili ih uništila na zemlji. Međutim tačan broj se ne zna.

Uprkos brojnim nadogradnjama i fantastičnim performansama, ove avione stižu godine, te više nisu toliko efikasni. Nije poznato ni koliko je MiG-ova 29 trenutno preostalo u službi ukrajinskog vaduhoplovstva.

MiG-29 ukratko

Sovjetski/ruski višenamenski lovac presretač MiG-29, poznat i kao “Fulcrum” prema NATO oznaci, je prvi put poleteo 1977. godine. MiG-29 je prvobitno dizajniran kao presretač, ali je kasnije modifikovan za različite uloge, uključujući vazdušnu borbu, blisku podršku i izviđanje.

Dvomotorni avion s visokom manevarskom sposobnošću. Ima delta krila i nosi dva motora Klimov RD-33 smeštena sa strane trupa, MiG-29 ostaje jedan od najčešćih borbenih aviona na svetu. Tokom godina njegove masovne proizvodnje proizvedeno je 1600 aviona. 

MiG-29 je bio u službi ne samo u sovjetskim zemljama, već i u zemljama NATO-a ali i ostatku sveta. Supersonični i izuzetno manevarski MiG-29 ima jedinstven dizajn integrisanog kola koji ne deli avion na trup i krila. Ima niz elektronskih sistema za otkrivanje i ometanje neprijateljskih signala.

Okvir aviona se sastoji od glatkih prelaza sa klasičnim bočnim zidovima samo u nosu. Poseduje troslojni kokpit s visokom vidljivošću i dizajnom koji olakšava rad pilota. MiG-29 je opremljen radarom N-019 ili N-010, zavisno od varijante.

prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald
prve slike ukrajinskog mig 29 opremljenog municijom adm 160 mald

MiG-29 je dizajniran za uništavanje svih vrsta vazdušnih ciljeva vođenim raketama i vazdušnom topovskom vatrom u teškim vremenskim uslovima, uključujući i u uslovima smetnji, kao i za uništavanje kopnenih ciljeva korišćenjem nevođenog oružja u uslovima smanjene vidljivosti.

Vrsta:Laki multifunkcionalni frontalni avion
Posada:1-2
Maksimalna brzina:2450 km/h
Domet:1430 km
Maksimalna visina:18000 m
Maksimalno opterećenje:+9G
Pratnja vazdušnih ciljeva:10
NaoružanjeUporišta naoružanja: 6 ispod krila + 1 za spoljni rezervoar za gorivo u centru trupa
Top: 30 mm GSH-30-1 aircraft gun, 150 rounds
Borbeno opterećenje: 2180 kg
R-60M do 6 projektila
R-27 verzije R-27R, R-27ER, R-27T, R-27ET (do 2 projektila, okačene samo na pilone unutrašnjeg krila)
R-73 do 6 projektila
R-77 do 6 projektila, počev od verzije 9-13C
BKO “Talisman”
B-8M1
S-24B
FAB-500M62
OFAB-250-270
KMGU-2
ZB-500

15 KOMENTARA

  1. Zasta koriste migove uskoro ce sa nih da zaprasuju komarce, pukli su sta li ce sa F 16 da rade ukrici i gde ce da lete i kriju se

  2. A da mi svoje prodamo Holandjina,oni dobro kesiraju i poklanjaju Ukrajini a mi sa tim parama da kupimo grcke mirage 2000 ili da se ide za Kinu po nove.

  3. U ovo ni dete od 3 godine nebi poverovala, dronovi ne lete jako daleko od prve linije, a kad bi se pojavio MiG-29 ukrajinski blizu prve linije, nestao bi sa neba za par sekundi.

    12
    25
  4. Možda im se jedan natakao na nišan ali ovaj drugi je lažac,za sedmicu dve biće i pet ili više😉pričam ti priču isto kao sa “Duh Kijeva”

    7
    13
  5. E tako, dajte snimak pa vam verujemo, inače to “mi smo srušili avaks, pvo…” a bez snimke, to vam ništa ne verujemo pošto ste sa lažljivim amerima i EU nacistima u kolu. Ajde ovo za ova 2 Gerana vam verujem, Rusija je siromašnija za 20.000 eura 😂

    27
    10

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave