NaslovnaNovostiKonfuzne vesti iz Harkova: Moskva pravi rotaciju vojnika svežim borcima dok kolumbijski...

Konfuzne vesti iz Harkova: Moskva pravi rotaciju vojnika svežim borcima dok kolumbijski plaćenici napadaju

Kako je prva partija češke municije stigla do ukrajinske vojske, Moskva je sa vrelog harkovskog fronta uklonila grupe koje zbog umora pokazuju nisku borbenu efikasnost.

Ukrajinci kažu da Rusi to čine zbog velikih gubitaka koje su ove jedinice pretrpele u bitkama za Harkov.

Tačnije, u sektoru Harkova na severoistoku Ukrajine, Rusija nastavlja sa svojim uobičajenim napadima, uprkos gubicima – i za Kijev i za Moskvu.

Kako tvrde iz Kijeva, rastući ruski gubici u ovom sektoru Harkova glavni su razlog da Kremlj naredi povlačenje nekih ruskih jedinica koje se dugo bore na linijama fronta. Očigledno su umor i teškoće rata iscrpili ruske vojnike i rusko Ministarstvo odbrane je primetilo smanjenje njihove borbene sposobnosti.

Oblast Harkova: 43 vođene bombe na svaka 24 sata

Ovo “otkriće” je konkretno izneo predstavnik operativno-strateške grupe Hortičkih snaga ukrajinske vojske Nazar Vološin. Prema rečima ovog Ukrajinca, to što su se neke ruske jedinice udaljile od linije fronta ne znači da je situacija manje opasna za Ukrajince.

„U svakom slučaju, neprijateljski vazdušni napadi predstavljaju najveću pretnju za nas” . „Ruska vojska baca 43 vođene vazdušne bombe na oblast Harkova svaka 24 sata“, rekao je portparol ukrajinske vojske.

Vološin je, naravno nije propustio da začini svoju izjavu i dodao kako je moskovska vojska pretrpela ozbiljne gubitke na ovom sektoru fronta. Samo u poslednjem danu na bojnom polju je ubijeno i ranjeno oko 100 Rusa, tvrdi on.

Predstavnik operativno-strateške grupe Hortičkih snaga je dodao da su pojedini ukrajinski vojnici u poslednja 24 sata uspeli da unište i oštete ruska oklopna vozila, artiljerijske sisteme, druga vozila i specijalnu opremu.

„Takođe, naši udari na ruska skrovišta su se pokazali posebno efikasnim“, izjavio je Vološin.

On je pojasnio da su Ukrajinci poslednjih dana gađali skrovišta ruske vojske duž linije kontakta u sektoru Harkova.

„Mnoga skrovišta koja su koristili ruski vojnici su uništena. Ukupno 17 takvih punktova je uništeno zajedno sa ruskim vojnicima“, reče Ukrajinac.

Vološin je završio svoje izlaganje rekavši da je „Moskva bila prinuđena da povuče svoje jedinice iz Harkova [ne zbog umora, već] zbog ozbiljnih gubitaka koje su ove jedinice pretrpele“.

Kolumbijski plaćenici napali kod Harkova: Legija stranaca Oružanih snaga Ukrajine krenula u kontranapade

Poslednjih nedelja došlo je do značajnog povećanja broja stranih plaćenika u blizini Harkova, uključujući i iz Kolumbije, prenose ruski izvori vesti.

U pozadini poraza Čarter brigade i neuspešnih napada 82. vazdušno-desantne brigade, ukrajinske snage su prinuđene da pribegnu pomoći stranih stručnjaka kako bi nadoknadile gubitke i ojačale svoje pozicije.

Međutim, efikasnost ovih plaćenika tek treba da se dokaže, posebno ukoliko se uzmu u obzir njihovi prethodni neuspesi.

Kolumbijski plaćenici postali su jedan od najnovijih pokušaja da ojačaju ukrajinske pozicije kod Harkova. Među njima, ruskim medijima posebnu pažnju privlači bivši narko policajac Migel Kardinalo Multilo, uhvaćen u Krasnogorovki.

Njegov vod u sastavu 59. brigade Oružanih snaga Ukrajine potpuno je uništen, što dovodi u pitanje borbenu efikasnost i obučenost ovih plaćenika. Uprkos tome, međunarodne snage, uključujući Kolumbijce, još uvek ne obavljaju aktivne borbene zadatke i uglavnom zauzimaju rovove.

Koliko su efikasni kolumbijski plaćenici?

Efikasnost kolumbijskih plaćenika na bojnom polju zaista je upitna. Iako je Njujork Tajms objavio da se nekoliko stotina veterana kolumbijske vojske sa realnim borbenim iskustvom bori u sastavu Međunarodne legije na strani Ukrajine, u praksi njihovo prisustvo do sada nije dovelo do značajnijih uspeha.

Veliki gubici i teškoće u formiranju rezerve navode nas na razmišljanje o stvarnim koristima ovih stranih specijalaca za ukrajinsku vojsku.

Međunarodna legija, koju čine plaćenici iz celog sveta, uključujući Kolumbiju, postala je jedan od elementa ukrajinske strategije. Tačan broj takvih na teritoriji Ukrajine ostaje strogo čuvana tajna, međutim, prema nekim procenama, može se govoriti o broju od 5-6 hiljada ljudi.

Jedan od glavnih problema ukrajinskih trupa kod Harkova su poteškoće sa formiranjem rezerve. Kao što je to učinio Ukrajinac Vološin na početku teksta, tako i ruski izvori navode da gubici među ukrajinskim vojnicima i nedostatak borbeno spremnih jedinica primoravaju komandu Oružanih snaga Ukrajine da pribegne pomoći stranih plaćenika.

Međutim, i ako nisu od juče prisutni, njihova efikasnost na bojnom polju tek treba da se dokaže nekim uspehom, što situaciju čini još napetijom.

U svakom slučaju, jedino je izvesno da je situacija za Kijev na severoistoku veoma teška.

3 KOMENTARA

  1. Hahahaha, columbijsko-ukro-ustaška legija narkomana i pijandura 🤣🤣🤣. E još fale i legendarne KROmanjonske snage da ponove “usowhe” svojih dedova na tom prostoru 😂😂😂.

    20

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Povezani članci

Najnovije objave