Naslovna Novosti Američki dron MQ-1C Grey Eagle navodno oboren iznad istočne Sirije, dela koji...

Američki dron MQ-1C Grey Eagle navodno oboren iznad istočne Sirije, dela koji kontrolišu SAD [FOTO]

3
američki dron mq 1c grey eagle oboren iznad istočne sirijske provincije deir ezor
američki dron mq 1c grey eagle oboren iznad istočne sirijske provincije deir ezor
google news

MQ-1C Gray Eagle američke vojske je navodno oboren 27. juna iznad istočne sirijske provincije Deir Ezor. Dron se srušio u blizini grada Al-Busaira, koji se nalazi u delu jugoistočnog sela Deir Ezora koji je pod kontrolom SAD i njihovih lokalnih saveznika.

Navodno su poslate velike američke snage da obezbede mesto nesreće kako bi izvukle na sigurno olupinu. Ipak, na internetu su se pojavile fotografije ostataka drona.

Incident se dogodio manje od nedelju dana nakon što je u napadu dronom koji se pripisuje SAD ubijen borac iračke oružane frakcije Kataib Said al-Šuhada u blizini grada al-Bukamal u južnoj oblasti Deir Ezor, koju kontrolišu sirijske vladine snage.

Zanimljivo je da je ruski “centar za pomirenje u Siriji”, koji je u sastavu ruskog Ministarstva odbrane, kasnije otkrio da je udar izveo upravo borbeni dron američke vojske MQ-1C. Centar je takođe otkrio da je jedan broj sirijskih državljana takođe ubijen ili ranjen u udaru.

„Oko 10.30 časova 21. juna, višenamenska bespilotna letelica MQ-1C takozvane međunarodne antiterorističke koalicije, iz iračkog vazdušnog prostora, ne narušavajući vazdušni prostor Sirije, napala je kamion koji se kretao u oblasti grada Al-Bukamal. U napadu su poginuli i povređeni građani Sirije“, rekao je načelnik centra general-major Jurij Popov na brifingu 22. juna.

Borbene bespilotne letelice MQ-1C, koje koštaju više od 21 milion dolara po jedinici, prvenstveno se koriste za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali imaju mogućnost izvođenja preciznih udara. Napredni dronovi mogu da rade više od 25 sati i da dostignu visinu od preko 29.000 stopa.

Kataib Said al-Šuhada (Kata’ib Sayyid al-Shuhada) je ključna frakcija Islamskog otpora u Iraku (IRI), koalicije koja se pojavila nakon izbijanja izraelskog rata u pojasu Gaze prošlog oktobra i počela da pokreće napade na američke snage u Iraku i Siriji kao i na mete u Izraelu.

Koalicija je suspendovala napade na američke snage ovog februara nakon pogibije tri američka vojnika u napadu dronom na bazu u Jordanu, navodno na zahtev iranske Islamske revolucionarne garde. Međutim, od marta je eskalirao napade na Izrael.

Vrlo je moguće da je američki dron oborio IRI kao odgovor na nedavni smrtonosni napad dronom na Al-Baukamal.

Poznato je da se frakcije IRI-ja nalaze u delovima Deir Ezora koje drži vlada, odmah pored oblasti gde je dron oboren. Grupa je takođe pokazala svoju sposobnost da angažuje bespilotne letelice koje rade na velikim visinama kada je 18. januara oborila još jednu američku borbenu bespilotnu letelicu MQ-9 Reaper iznad severoistočne iračke provincije Dijala.

Centralna komanda SAD još nije objavila saopštenje u kojem priznaje ili spominje incident. U narednih nekoliko dana će se verovatno otkriti više detalja o tome šta se tačno dogodilo.

MQ-1C Grey Eagle

Grey Eagle je duboko modernizovana verzija čuvenog drona MQ-1 Predator koji je razvio General Atomics za izviđačke, nadzorne i borbene misije. Verzija drona sa produženim dometom ima izdržljivost do 36 sati i operativni domet od preko 4.600 kilometara sa satelitskom komunikacijom.

iranska raketa oborena americkom bespilotnom letelicom mq 1c grey eagle u jemenu

Dron je dugačak 26 metara i širok 52 metra i može da nosi od 360 kilograma tereta uz maksimalnu težinu pri uzletanju od 1.633 kilograma. Ima maksimalnu brzinu od 309 kilometara na sat, maksimalnu visinu leta od 29.000 stopa i autonomiju od 25 sati zahvaljujući motoru na teško gorivo od 164 konjske snage.

MQ-1C može da posmatra i prepozna mete na kopnu dok krstari iznad 25.000 stopa. Raketa AGM-114 Hellfire, koju dron može da nosi, ima poluaktivno lasersko navođenje, bojevu glavu od osam kilograma i maksimalni domet od oko 11 kilometara.

Operateri dronova MQ-1C identifikuju i geolociraju metu koristeći multispekralni sistem nišanjenja, a zatim lansiraju projektil Hellfire na metu.

Grey Eagle ali i osnovni model Predator su korišćeni u velikoj meri u sukobima u Iraku i Avganistanu, ali i u našim krajevima. 

Podsetimo, još od 2017. godine New York Times je skretao pažnju da američke snage u Iraku i Siriji, tokom borbi protiv ISIS-a, vrše neselektivna bombardovanja koja rezultiraju civilnim žrtvama. Od svih iz ovog sukoba, najpoznatija je afera Talon Anvil.

Zašto SAD neće da naoružaju Ukrajinu dronovima Grey Eagle?

Za neke očekivano, dronovi tipa Gray Eagle, čak ni prve verzije, nisu nikada stigli do ukrajinskih snaga, iako se o tome spekulisalo.

Još 2022. godine, grupa od 16 američkih senatora poslala je šefu Pentagona Lojdu Ostinu pismo u kojem je tražila od Pentagona da pošalje bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C u Ukrajinu.

Ruski vojni ekspert Dmitrij Drozdenko početkom prošle godine je izjavio da bespilotne letelice sve više postaju jednostavna meta ruske protivvazdušne odbrane, zbog čega su Amerikanci odbili da Ukrajini pošalju bespilotne letelice Grey Eagle MQ-1C.

Dugo se mislilo da su se američki zakonodavci uzdržavali od odobrenja transfera drona Grey Eagle u Ukrajinu iz straha da će poverljiva tehnologija dospeti u ruke Rusije. U novembru 2022, CNN je izvestio da SAD degradiraju dronove za isporuku u Ukrajinu.

mq 1c gray eagle
mq 1c gray eagle

U to vreme, iako se podrazumevalo da će osetljiva tehnologija biti uklonjena iz drona, u izveštaju se navodi da će biti potrebno neko vreme da se dron izmeni do tačke u kojoj će malo toga biti predato neprijatelju ako se sruši na teritoriju pod ruskom kontrolom.

U Sjedinjenim Državama se stvarao medijski zamah za prebacivanje bespilotnih letelica Grey Eagle u Kijev. Bivši komandant američke vojske u Evropi, general-potpukovnik Ben Hodžis, rekao je početkom prošle godine da je dron jedno od ključnih oružja koje je potrebno Kijevu.

Ništa od ovoga se na kraju nije dogodilo, dok ruski sistemi elektronskog ratovanja nastavljaju da dominiraju na frontu.

3 KOMENTARA

KOMENTARIŠI

Molimo unesite svoj kometar!
Ovde unesite svoje ime

Exit mobile version